Простатитът е запазена марка на пушачите и… половите атлети

Безпристрастната и жестока статистика сочи, че над 70 на сто от силния пол страда от простатит. Наричат тази болест бич за мъжете над 40-45 години.

Простатитът е сериозно заболяване, тъй като възпаления на жлезата в по-ранна възраст се отразяват негативно на възможностите за създаване на потомство. Освен това те допринасят за развитие на аденом и карцином на простатата, които само в нашата страна се откриват при около 120 хиляди мъже годишно!

Острият простатит, срещан по-често сред младите мъже, се характеризира с болки в областта на правото черво, в основата на члена и седалищната област. Освен това са налице чести и болезнени позиви за уриниране, понякога с пресичане на струята и поява на слабо белезникаво течение от канала, тежест и болки в перинеума, дискомфорт, неопределено смъдене и сърбеж.

При нагнояване температурата на болния се повишава, а болките се увеличават. Острият простатит може да премине в хроничен, а той засяга повече възрастните мъже. Причинява полова слабост, разстройство в процеса на уриниране, болки в половите органи и кръста.

Хроничното възпаление на простатата може да доведе до редица усложнения. Твърде често след 50-годишната възраст в резултат на лошо лекуван или подценен простатит простатната жлеза у някои мъже се увеличава, като това нарастване се съпътства с определени смущения.

Болните забелязват промяна в пикочната струя – тя е по-слаба, започва нормално и изведнъж спира, за да продължи отново след това. Те са принудени да ходят по малка нужда на чести интервали. След известно време болните не могат да изхвърлят всичката урина, част от нея остава в мехура, те се напъват, но без резултат. Жлезата може да се увеличи до такава степен, че да затвори напълно пикочния канал и да не позволи на урината да изтича навън.

Болките при ходене по малка нужда, която става капка по капка, са нетърпими.

Основната причина за развитието на простатит е свързана с местоположението на простатата в тялото. Тя е много нежна и деликатна жлеза с големината на кестен и е разположена в началната част на уретрата, под пикочния мехур, и в непосредствена близост до правото черво.

Простатата контактува със стените на правото черво и когато то е замърсено, както е в повечето случаи при болни от простатит, токсините преминават по кръвен път от него към жлезата и я увреждат. Затова преяждането, употребата на рафинирана храна, продължителното седене на едно място, обездвижването, затлъстяването, водещи до хроничен запек и до венозен застой на органите в тазовата област, са първата причина за възпалението на жлезата.

Дайте мнение и Вие тук!

Втората основна причина за развитието на простатита е силната възбуда на простатната жлеза, предизвиквана от прекалено чести полови сношения, обща нервна възбудимост, тежък физически труд и не на последно място – злоупотреба с алкохол (особено бира) и тютюн. Никотинът уврежда осем пъти повече бъбреците, пикочния мехур и простатата, отколкото белите дробове.

Фактор за възпаление на простатната жлеза може да бъде наличието на скрити възпалителни огнища в тялото: в зъбите, синусите, бъбреците и т.н. Тогава болестотворните организми от гнойните процеси достигат до жлезата по кръвен път.

Лечението на простатита е медикаментозно, като се използват основно антибиотици. Ако са се образували абсцеси или фистули, се налага операция.

За Маргарита Алексиева

Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

ефикасни билки за простата

Ефикасни билки за простата? Ето някои наистина хубави!

Най-полезните билки за простата може да се окажат по-ефикасни и от медикаментите в аптеката Прилагането …

Едно мнение

  1. Ненчо Джамбазки

    Чакам ги !:) Мисля ,че ще ми бъдат полезни !

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

АБОНИРАЙ СЕ БЕЗПЛАТНО!

Получавай на мейла си новите публикации на Лекар.БГ

Публикуваме рядко, не пропускайте!АБОНИРАЙ СЕ!