Стресът на родителите разболява децата

Силният стрес уврежда общото здравословно състояние на възрастните, но предразполага децата им към различни заболявания.

Наскоро проведени изследвания показват, че децата на стресирани родители боледуват много по-често.

На всички е известно, че стресът влияе на здравето на човека, като го поставя в сериозен риск от сърдечно-съдови и други заболявания.

Сега става ясен и фактът, че психическото здраве на родителите оказва изключително голям ефект върху психическото здраве на собствените им децата. Учените от университета Рочестър в Ню Йорк помолили родителите на около 170 деца на възраст между 5 и 10 години да наблюдават здравословното състояние на децата си в продължение на три години.

Когато децата им не се чувствали добре, родителите трябвало да записват симптомите и да мерят температурата им.

На всеки шест месеца самите родителите били подлагани на тест, който да установи степента на психическото им здраве, нивото на тревога и депресия.

За времето на изследването били констатирани повече от 1000 заболявания при по-малките деца, които не се чувствали добре и проявявали симптоми предимно през зимния период.

За сметка на това, анализите показали диспропорция между степента на заболеваемост от настинка и грип (в това число и възпалителни процеси) сред децата, чиито родители преживяват силен стрес.

Научният екип измерил нивото на имунитета на подрастващите и открил, че децата на стресираните родители показват по-висока имунна активност – сигнал за борба с инфекциите.

Дайте мнение и Вие тук!

Това е в пълен контраст със състоянието на самите родители, които показват слаба имунна система.

Учените заключават, че е необходима повече работа върху факторите, криещи се зад податливостта към инфекции.

“Фигурин

Д-р Дейвид Джесъп, експерт по състояние на стрес и имунна система в университета в Бристол, смята, че изследването не е достатъчно голямо и предизвиква повече въпроси, отколкото отговори. Предишни изследвания показват, че стресът по време на бременността повишава риска от преждевременно раждане.

Високото ниво на стрес-хормони в утробата може да има дълготраен ефект върху умственото развитие на детето, което в най-добрия случай показва коефициент на интелигентност по-нисък от средния. Децата на родителите с честа депресия и стрес са хиперактивни, имат емоционални проблеми, не правят това,което се иска от тях и също страдат от стрес.

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

невробекс, мнения

Безопасно ли е да гълтаме невробекс?

Неуробекс или невробекс – как е правилно? Какво е най-важното от неговата листовка? Какви витамини …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *