язва на стомаха и дванадесетопръстника

Нелекуваната язва крие сериозни опасности

Хубавото при язвата на стомаха и дванадесетопръстника е, че на тях може да се въздейства директно, благодарение на което добрите резултати, при добре проведено лечение, обикновено не закъсняват.

Но бързият достъп до тези органи крие същевременно сериозни опасности за тях и за целия организъм.

Ненавременното диагностициране, неправилното и несвоевременно лечение на язвата, както и нехайното отношение на пациента към подобно оплакване, може да доведат до усложнения.

Едно от най-честите остри усложнения е кръвоизливът.

Той се провокира обикновено през пролетния и есенния сезон от психични травми, умствено и физическо напрежение, прием на алкохол и язвообразуващи медикаменти на фона на вече съществуваща язва. В зависимост от местоположението на язвата (преди или след прехода между стомаха и дванадесетопръстника), кръвоизливът може да се изрази като еднократно или многократно повръщане на тъмнокафяви материи.

Докато леките кръвоизливи водят до краткотрайна обща слабост, тежките могат да доведат до шок, а в някои случаи, макар и рядко, да завършат с трагичен край. Много често кръвоизливите се усложняват с т. нар. перфорация или спукване на язвата, особено когато тя е на дванадесетопръстника, отново пролетно или есенно време.

Проявява се с извънредно силна, кинжална болка в горната коремна половина с по-късно разпространение към гърба и плешката, като няколко часа по-късно обхваща целия корем. Болните лежат със свити към корема крака, дишат учестено и повърхностно, избягвайки движения, допир и кашлица. Първоначално само малка част от болните повръщат, но с настъпването на обширен перитонит, повръщането става постоянно.

Тези две остри усложнения изискват незабавно болнично лечение и често хирургическата намеса се оказва животоспасяваща. Докато острите усложнения са осезаеми и за тях се взимат спешни мерки, хроничните усложнения остават дълго време “скрити” и се изявяват едва тогава, когато е трудно тяхното повлияване.

Преди всичко тук става дума за постепенното стесняване на прехода (пилор) между стомаха и дванадесетопръстника в резултат от периодичното образуване и заздравяване на язвени процеси с образуване на груби деформиращи лигавични ръбци. Докато при неустановена язвена болка болните са се успокоявали от взимането на храна, сега болката се засилва или се появява непосредствено след нахранване.

В началото на процеса повръщанията след нахранване зачестяват и предвижването на храната от стомаха към червата се забавя. Когато процесът напредне значително, храната се задържа в стомаха и се подлага на гнилостен разпад.

Дайте мнение и Вие тук!

Появява се постоянна тежест и болка под лъжичката, безапетитие, кисели и шумни оригвания с миризма на развалена храна. Коремът се подува значително, настъпват водноелектролитни нарушения, болните силно отслабват, кожата им става суха и бледа, като единствено повръщането води до временно облекчение.

Ако не се вземат мерки в началния етап, назначени от лекар специалист, то в крайните стадии единствената помощ за спасение на човешкия живот може да дойде от страна на хирурга. Най-неблагоприятното усложнение на стомашна язва е израждането й в раково образувание.

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

Ето защо ако в хода на лечението язвата не се подобри или не изчезне, това може да е сигнал за подобно израждане. Една язва може да се заздрави за време от 6 седмици до 12 месеца в зависимост от общото състояние и съпътстващите заболявания.

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Мнения за лекарството Диклопрам. Цена, след колко време започва да действа

За какво служи лекарството Диклопрам? Мнения, цена

Мнения за Диклопрам 75. За какво служи лекарството и след колко време започва да действа? …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *