ябълков оцет лечебни свойства и ползи
ябълков оцет лечебни свойства и ползи, полезни свойства

Лечебните свойства на ябълковия оцет и основните ползи

Прочетете кои са лечебните свойства на известния ябълков оцет, познати още от древността. Но преди да го ползвате, се убедете, че е наистина ябълков!

Оцетът е бил известен още в древния Египет. Той е използван като твърде ефикасно средство от тогавашните лечители.

До нас са достигнали данни, че известната с красотата си египетска царица Клеопатра е използвала ябълковия оцет за поддържане на здравето и красотата си.

Ето и една нейна рецепта, благодарение на която кожата става не само еластична и гъвкава, но и здрава: смес от две равни части зехтин и ябълков оцет се разбърква добре, след което се маже измитото и подсушено тяло.

Известно е колко добре ябълковият оцет действа на косата, ако се използва за последно поливане след измиването й, разреден с вода.

Доказано е, че ябълковият оцет се справя с излишните мазнини, той е безопасен и евтин начин за желаещите да отслабнат. За целта е необходимо да се приема 3 пъти на ден по 2 чаени лъжички ябълков оцет, смесени с чаша преварена вода.

Тази смес, но с прибавена 1 чаена лъжичка пчелен мед, подобрява обмяната на веществата и влияе за общото укрепване на организма.

При по-продължителна диария чаша преварена вода с една чаена лъжичка ябълков оцет също помага. Могат да се изпиват от 6 до 8 чаши с такава смес в денонощието, като в това време се преустанови храненето.

При оригване и образуване на газове много добре действа смес от по една чаена лъжичка ябълков оцет, сода и мед, разтворени в чаша преварена вода. Това газирано питие повишава киселинността в стомаха и помага да се отървете от оплакванията.

При висока температура можете да натопите чорапи и памучна кърпа в смес от равни части оцет и студена вода. След това ги изстискайте и обуйте краката си, като поставите отгоре найлон, вестник и вълнен шал, а кърпата поставете на челото.

Повторете няколко пъти процедурата (през половин или един час, в зависимост от това колко е висока температурата). Не след дълго температурата ще спадне и ще се почувствате добре.

Фигурин бързо отслабване при Хашимото

При гъбички на краката и даже при по-тежката форма – микоза, ябълковият оцет също помага. Измиват се добре краката, подсушават се и се намазват с ябълков оцет (неразреден).

Изчаква се да изсъхне и отново – до четири-пет пъти се маже. На другия ден процедурата се повтаря. И така – докато гъбичките изчезнат.

Дайте мнение и Вие тук!

При слънчево изгаряне е много подходящо да намажете зачервената кожа с ябълков оцет, в който сте сложили сода за хляб (по една супена лъжица от двете). Отново намазвате няколко пъти, като изчаквате да изсъхне. Ефектът е добър и много бърз.

Вижте и ТОВА:

https://www.lekar.bg/2017/11/03/%D0%B4%D0%BE%D0%BC%D0%B0%D1%88%D0%B5%D0%BD-%D1%8F%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%BA%D0%BE%D0%B2-%D0%BE%D1%86%D0%B5%D1%82/

Как се лекуват шипове с ябълков оцет:

https://www.lekar.bg/2008/12/30/%D0%BA%D0%BE%D0%BC%D0%BF%D1%80%D0%B5%D1%81%D0%B8%D0%BF%D0%BE%D0%BC%D0%B0%D0%B3%D0%B0%D1%82%D0%BF%D1%80%D0%B8%D1%88%D0%B8%D0%BF%D0%BE%D0%B2%D0%B5/

 

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Seboreya Na Kozhata Na Glavata 862

Себорея и себореен дерматит по главата. Шампоани и лечение

Лечение на себорея с шампоан, билки и други средства. Различни видове маска за коса. Eucerin, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *