грешки в храненето
Как да избегнем обичайните грешки в храненето?

Десет грешки в храненето, които ни разболяват. №2: Нередовно хранене!

Случва се сънят ни да се влоши, да сме постоянно изморени и да боледуваме прекалено често. Замисляме ли се, че причина за тези състояния може да са грешки в храненето ни?

Десет най-често допускани грешки в храненето причиняват проявите, за които стана дума. Ето кои са те:

1. Обезводняването. Недостигът на вода е сред масовите грешки в храненето. Става дума именно за вода, а не за течности от рода на чай, сок, мляко, компот. В състояние на обезводняване организмът задържа някои функции, а после преминава към “демонтаж” на своите структури. Пийте средно два литра вода на ден през лятото и ще се спасите от много здравословни проблеми – включително постоянна умора и депресивни състояния.

2. Нередовно хранене. Не се оправдавайте, че сте много заети – чак забравяте да се храните. Работата няма да избяга! Ако й се отдадете и пропуснете обичайните часове на хранене, знаете какво се случва, когато все пак се доберете до масата. Много сериозен минус сред всички грешки в храненето е опитът да се компенсира: вие буквално се тъпчете с каквото ви попадне и организмът направо се побърква. Ако не се храним – организмът страда от липсата на необходими постъпления; ако се нахвърляме и приемаме много храна – всичките ни жизнени сили отиват за храносмилане.

3. Нерационално хранене. Нарушенията в балансираното хранене се преодоляват, но това си има цена. Ако например менюто съдържа прекалено много протеини, стомашно-чревният тракт е в състояние на пренапрежение. Усвояването на висококалорична храна в голямо количество е също сред непростимите грешки при храненето, които причиняват дисбаланс в действието на “машината”.

4. Безкрайните диети. Това са опасни грешки в храненето! Постоянното опитване – как работи тази или онази диета и как по-бързо да смъкнем килограми, всичко това изтощава тялото и го вкарва в ситуации на стрес. Обикновено модните диети предполагат ограничения от различен характер, от които тялото изпада в различни дефицити. Прословутата диета на Дюкан например ще ви направи апатични и уморени хора, защото акцентът върху протеините води до недостиг на витамини, особено витамин В.

грешки в храненето, нередовно хранене
Повече фибри в менюто – по-малко болести заради грешки в храненето

5. Злоупотреба с кафе и напитки с кофеин. В името на поддържаната по-дълго работоспособност ние допускаме една от поредните грешки в храненето. Прекалено многото кафета и ободряващи чаши кола обезводнява клетките и превъзбужда нервната система. След всеки пик на възбудата следва спад, което отново ни довежда до състояния на умора и апатия.

Дайте мнение и Вие тук!

6. Употреба на изкуствени подсладители. Опитваме се да се откажем от захарта и избираме подсладителите. Ето ви още една от обичайните грешки при храненето. Възприемаме сладкия вкус, но реално в тялото не постъпват хранителни вещества, затова ние инстинктивно започваме да ги търсим. С подсладителя ние не поемаме калории – поемаме ги с храната, която подсладителят ни стимулира да потърсим и изядем.

7. Недостатъчно потребление на целулоза. Световната здравна организация препоръчва всеки ден да консумираме с храната 35 грама фибри. Това ни спестява проблеми със стомашно-чревния тракт, съхранява го здрав, смъква холестерина и намалява усвояването на мазнини и захар. Недостигът на фибри в менюто е сред най-разпространените грешки в храненето. Той се подценява – а е опасен, защото причинява запек и увеличава всмукването на токсини от чревното съдържание. За да се избегне тази грешка – яжте плодовете и зеленчуците цели и сурови, а деня започвайте с пълнозърнеста храна.

грешки в храненето
Как да избегнем обичайните грешки в храненето?

8. Проблеми с чревната микрофлора. Има ли връзка чревната микрофлора с общото ни състояние на умора и отпадналост? Отговорът е положителен. Добрата чревна микрофлора поддържа имунитета, а ако тя страда – това се отразява на общото ни състояние. Сред обичайните грешки в храненето е отказът от кисело-млечни продукти: кисело мляко, айрян, йогурт. Това не бива да се допуска.

9. Недостатъчно плодове и зеленчуци в менюто. А те ни зареждат с витамини, микроелементи, органични киселини, етерични масла и протеини, въглехидрати, дъбилни вещества, пектин, целулоза. Растителните пигменти са мощни антиоксиданти, изключително важни за защитата на организма от свободните радикали. Храната, богата на антиоксиданти, предпазва от заболявания на сърдечно-съдовата система и рак. Пренебрегването й е сред обичайните грешки в храненето.

Фигурин лесно отслабване диета 10 килограма

10. Твърде много алкохол! Кой ще отрече, че пиенето е сред най-сериозните грешки в храненето! Чаша хубаво вино на обяд или вечеря е едно, а наливането до оглупяване – съвсем друго. Прекомерните количества алкохол обезводняват организма, пренапрягат нервната система, потискат или прекалено силно възбуждат нервната система. Ако запоите са редовни, здравословните проблеми в близко бъдеще са ви гарантирани.

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Лопедиум, цена, Смекта, Имодиум

Лопедиум. Как се пие? Смекта и Имодиум по-добри ли са?

При остро разстройство. При хронична диария. Дозировка за възрастни и за деца. Какво не забелязваме …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *