гъбички на езика
Не се плашете при поява на гъбички на езика

Какво предизвиква гъбички на езика?

Появата на гъбички на езика е неприятно, но лечимо състояние

Появата на гъбички на езика е повече от неприятна и никой не е застрахован от проблема.

Всичко започва с трайна сухота в устата, което е знак, че трябва да се консултирате с лекар. Гъбичките може да ви връхлетят най-неочаквано, а причината да се окаже повече от прозаична – нездравословна хранителна среда.

Първата и най-важна стъпка в битката срещу проблема е да лишите гъбичките от храна – в това число влизат захарта и захарните продукти като цяло: мед, сладкиши, сладки плодове…

Може да си подслаждате тразпезата със стевия и корени от сладник, но лекуващия ви лекар ще ви изготви подробен списък с кое – да, и кое – не.

Не забравяйте, че приемът на антибиотици е абсолютно нежелателен и всеки тип химиопрепарати може да влоши положението ви, ако прибегнете до него, преди да сте укротили началната фаза на проблема.

гъбички на езика
Не се плашете при поява на гъбички на езика

Ето все пак няколко съвета и от нас в лечението на гъбички на езика:

Дайте мнение и Вие тук!
  • Задължително използвайте паста за зъби без антибактериални добавки. Може да разчитате и на сушени билки за това, ефектът ще е наличен.
  • След хранене на момента изплаквайте устата си със сода или жабурете с противогъбични разтвори.
  • След изплакването мажете езика си с масло от лен, ракитник или жълт кантарион
  • Белият налеп на езика ви трябва да бъде изрядно премахван всяка сутрин, след което може да “дезинфекцирате” с две-три скилидки чесън. Колкото и странно да ви звучи, чесънът може да изиграе надеждна роля в премахването на гъбички на езика.

Дамите често се стряскат, ако се сдобият с гъбички в устата, но паниката е излишна.

Състоянието е напълно лечимо и просто е нужно да обърнете повечко внимание на хранителните си навици за известен период от време.

За Радост Ангелова

Радост Ангелова е редактор и репортер в множество национални и регионални вестници и електронни медии с над 30 години стаж в областта на здравеопазването, социалните политики и бизнеса.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *