алергия от антибиотик
Може да развиете алергия от антибиотик, ако действате без съветите на лекар

Какво ни води до алергия от антибиотик?

Алергия от антибиотик се проявява често заради неблагоразумието на пациентите

Получаването на алергия от антибиотик е изключително опасно и рисковано. Ето защо е необходимо винаги да имате едно наум, когато посягате към изписаните ви лекарства. Или най-вече, когато прецените на своя глава да използвате помощта им. Тогава може да станете жертва на собственото си неблагоразумие.

Никога не забравяйте, че без лекарско предписание изобщо не е оправдано използването на антибиотици. Много хора си внушават, че ако ги ползват “профилактично”, ще се застраховат от настинки и всякакви заболявания. Това е мит, който може сериозно да рефлектира на здравето ви!

Алергия от антибиотик е основната опасност, която дебне в такива случаи. Те варират от леки до много тежки. Специалистите отчитат, че алергизирането на организма налага намесата на още по-силни противодействащи препарати – кортикостероидите, които потискат имунната система и индивидът пак се разболява от нови инфекции. Стига се до нова употреба на антибиотици и се получава един затворен кръг, от който човек трудно се измъква.

Ако искате да избегнете появата на алергия от антибиотик, не допускайте основната грешка – предозирането. Заблуждението, че с увеличаване на дозата по-бързо и по-ефикасно ще се убият бактериите, може да доведе до резистентност.

Научно доказано е, че антибиотиците нарушават и чревната микрофлора, с което пък пречат на нормалните метаболитни процеси – това води до чувството за постоянен глад.

алергия от антибиотик
Може да развиете алергия от антибиотик, ако действате без съветите на лекар

Няма правило колко пъти годишно може да се пият антибиотици – всичко е по преценка на лекаря. Но винаги се консултирайте предварително и така ще избегнете излишните проблеми.

Дайте мнение и Вие тук!

Погледнете и ТУК:

https://www.lekar.bg/2014/09/21/%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D0%B0%D1%80%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B0-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%82%D0%B8%D0%B2-%D0%B0%D0%BB%D0%B5%D1%80%D0%B3%D0%B8%D1%8F/

За Радост Ангелова

Радост Ангелова е редактор и репортер в множество национални и регионални вестници и електронни медии с над 30 години стаж в областта на здравеопазването, социалните политики и бизнеса.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *