Дегенерацията на макулата води до ослепяване

Една от най-честите причини за пълна загуба на зрение – ослепяване, е дегенеративното заболяване на макулата (жълтото петно, макулна дегенерация).

Това е участък от ретината на очите. отговарящ за централната част на зрението.

По данни на Световната здравна организация, именно поради това заболяване. най-често настъпва необратима слепота при хора над 65-годишна възраст. За да не се случи това. е необходимо навреме да се замислите за състоянието на очите си.

Технология на възприемането

За да може човек да види някакъв предмет, неговото изображение трябва да попадне върху макулата – централната част на ретината, представляваща овал в яркожълт цвят. Тази част е само 5 мм в диаметър, но помага ясно да се възприемат предметите. Това е така, защото там са разположени най-много от светлочувствителните клетки, наречени фоторецептори.

Най-рязкото изображение се появява в центъра на макулата, където концентрацията на фоторецепторите е особено висока.С възрастта обмяната на веществата във фоторецепторите на жълтото петно се нарушава. Част от клетките загиват, а макулата, както казват специалистите, претърпява дегенерация.

Заболяването започва от едното око

Заболяването почти винаги започва от едното око. Първите усещания са намаляване на видимостта в самия център на полезрението или изкривяване на правата линия при поглед със страдащото око.

Впоследствие се появява повишена чувствителност към светлината. След това настъпва замъгляване в централната част на полезрението и се нарушават очертанията на околните предмети.

Дайте мнение и Вие тук!

С времето централното зрение още повече се влошава. Степента на влошаването зависи от това кои части от макулата са увредени.

Вижте и ТОВА:

“Фигурин

https://www.lekar.bg/2008/09/02/%D0%BA%D0%B0%D0%BA%D0%B2%D0%BE%D0%B5%D0%BC%D0%B0%D0%BA%D1%83%D0%BB%D0%BD%D0%B0%D0%B4%D0%B5%D0%B3%D0%B5%D0%BD%D0%B5%D1%80%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8F/

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

отглеждане на шафран

Шафран. Ползи и вреди. Чай от шафран.Олио. Рецепти и дозировка

Какви ползи и вреди има от употребата на шафран? Как се приготвя и пие чай …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *