Какво представлява сериозното тревожно разстройство?

Заболяването тревожно разстройство представлява форма на психично заболяване, което може сериозно да влоши качеството на живот на страдащите от него

Най-често сериозното тревожно разстройство се появява през детството или пубертета, като жените са значително по-застрашени от него, отколкото мъжете.

Като причини за заболяването се посочват биологична предразположеност към безпокойство и тревога, генетични фактори, семейна среда, различни заболявания и употреба на лекарствени средства, които провокират състоянието. Към типичните симптоми на неприятното тревожно разстройство се отнасят: страх, раздразнителност, вътрешна напрегнатост, слаба концентрация, замаяност, главоболие, сухота в устата, гадене, сърцебиене, изпотяване, мускулно напрежение, проблеми със съня, необходимост от постоянно движение, лесна умора. Понякога към тази симптоматика се добавя и депресия, което още повече усложнява състоянието на пациента.

Съществуват няколко вида тревожни разстройва:

Генерализирано тревожно разстройство – характеризира се с продължителен период на напрежение или безпокойство, без това да има връзка с някакво конкретно събитие.

Паническа атака – състояние, развиващо се внезапно и достигащо своя пик в рамките само на няколко минути, отново без връзка с някакво конкретно събитие. Усещането за стягане в областта на гърлото много често допълнително подсилва общата тревожност и безпокойство.

Паническо разстройство – в този случай се наблюдава многократна поява на паническа атака, като много често страдащите от него изпадат и в депресия.

Фобия – това е непреодолим страх, който кара хората да избягват предмети или ситуации, които за останалите не представляват какъвто и да било проблем.

тревожно разстройство

Заболяването тревожно разстройство представлява форма на психично заболяване.

Обсесивно-компулсивно разстройство – характеризира се с повтаряеми и натрапчиви мисли, образи или хрумвания, причиняващи общо безпокойство.

Пост-травматичен стрес – появява се вследствие на особено травмиращо преживяване, свързано със страх, ужас и безпомощност.

Съществуват много форми на лечение на сериозното тревожно разстройство, като подкрепата на семейството и приятелите е изключително важна на всеки един етап от терапията. Начините за лечение включват медикаменти, консултации със специалист, социална подкрепа, техники за релаксация и упражнения за самопомощ.

Оставете мнения, отзиви и коментари в нашия форум по-долу и вижте още по темата:

Получавайте първи ЛЕКАР.БГ безплатно на мейла!

Публикуваме доста рядко! Въведете своя Email адрес ТУК:
Какво представлява сериозното тревожно разстройство?
5 (100%) 2 vote[s]

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *