Увеличена дейност на щитовидната жлеза (ХИПЕРТИРЕОЗА)

Симптомите за увеличена дейност на щитовидната жлеза (хипертиреоза) са: раздразнителност, ускорен пулс, обилно изпотяване.

Понякога се появяват леко треперене на ръцете и диария. Друг признак е нетърпимостта към топлината.

Увеличената дейност на щитовидната жлеза понякога се проявява бурно и изведнъж, но по-често в началото протича в полека форма и затова с години остава неоткрита.

Болестта засяга 3-4 пъти по-често жените, отколкото мъжете. Затова жените трябва да избягват излагането на шията дълго време на силно слънце, нагревките, както и затоплящите компреси. Това е необходимо, за да не провокират едно дремещо заболяване на жлезата.

Хипертиреозата се лекува с хормонални медикаменти, които са твърде ефикасни. Често възлите, ако са по-големи, се отстраняват по оперативен път.

Дайте мнение и Вие тук!

Ако имате питания за хипертиреозата, можете да се обърнете към членовете на затворената група за лечение на Хашимото във Фейсбук ТУК. Там със сигурност ще намерите сродни души, които ще могат компетентно да ви отговорят.

За Маргарита Алексиева

Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Бразилски орех, ползи и рецепти за лечение

Бразилски орех. Състав и ползи при Хашимото, отслабване и още куп неща!

Как да ползваме бразилски орех за отслабване (диета). При акне. Против безсъние. За потентност. Състав …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

АБОНИРАЙ СЕ БЕЗПЛАТНО!

Получавай на мейла си новите публикации на Лекар.БГ

Публикуваме рядко, не пропускайте!АБОНИРАЙ СЕ!