Ето кои храни предпазват от рак на гърдата!

Научен екип от Харвардското висше училище по обществено здравеопазване обяви храните, чиято консумация предотвратява развитието на рак на гърдата. Редовната употреба на продукти с високо съдържание на каротиноиди е отлична профилактика срещу доброкачествени тумори в гърдите и като следствие – средство за намаляване риска от поява на рак на гърдата.

рак на гърдата

Оранжевото пази от рак на гърдата!

Учените са проследили храненето и здравния статус на контролна група момичета в продължение на 14 години, информират от deti.mail.ru. Анкети и наблюдения били извършени през 1996-98-а , както и впоследствие през 2005, 2007 и 2010 година. Сред всички 6 600 участнички в изследването за рак на гърдата във връзка с храненето – 122 развили доброкачествени тумори на гърдата. Изследователският екип сравнил хранителните навици на всички участнички и открил, че с болестта са се сблъскали жените с понижено ниво на каротиноиди. Това са група пигменти, съдържащи се в оранжевите храни. Точното анализиране на всички данни сочи, че заплахата от рак на гърдата е двойно по-ниска, ако се консумират плодове и зеленчуци с високи стойности на бета каротин. Жените с минимално потребление на плодове и зеленчуци от групата се оказали в най-висок риск от рак на гърдата.

Известно е, че каротиноидите са мощни антиоксиданти. Те неутрализират свободните радикали – една от редовните причини за развитието на онкологични заболявания, включително рак на гърдата. По този начин може да се счита за доказано, че оранжевите плодове и зеленчуци в менюто ще бъдат ефективно средство за профилактика срещу рак на гърдата.

Учените междувременно изследвали и други рискови фактори, чието влияние може да причини появата на доброкачествени тумори и на рак на гърдата. Сред тях са потреблението на алкохол, интензивност на физическата активност, генетично предразположение, наднормено тегло и др.

Фигурин чай за отслабване

Обобщавайки изводите си от изследването за хранене и рак на гърдата, групата от Харвард подчертава, че става дума единствено за каротиноиди от пресни храни – а не за хранителни добавки. Според теорията им клетките на рак на млечната жлеза са налични у всяка жена, но дали ще се развият – зависи до голяма степен от начина на живот и хранене. Каротиноидите със сигурност забавят растежа на раковите клетки. Опити на руски онколози сочат, че една чаша седмично сок от моркови и една – от нар, са достатъчни като профилактика срещу рак на гърдата.

Оставете мнения, отзиви и коментари в нашия форум по-долу и вижте още по темата:

Получавайте първи ЛЕКАР.БГ безплатно на мейла!

Публикуваме доста рядко! Въведете своя Email адрес ТУК:

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *