болки в гърба
Баналните болки в гърба могат да се окажат симптом на тежко заболяване

Болки в гърба – кога са опасни?

Милиони хора търпят всеки ден болки в гърба, но колко от тях ги приемат за нещо сериозно? Всъщност различните болки в гърба могат да се окажат просто ефект от умора – но могат да са и симптом на сериозно заболяване, от възпаление на пикочния мехур до рак!

болки в гърба
Баналните болки в гърба могат да се окажат симптом на тежко заболяване

Ако имате силни болки в гърба – в средната част или в една от страните близо до пояса, това може да са камъни в бъбреците, обясняват от medikforum.ru. В този случай задължително трябва да се иде на лекар. Някои камъчета излизат сами при подходяща диета и прием на голямо количество течности. За други са нужни процедури – модерната медицина работи в тази посока с лазерни технологии. Има наистина и такива случаи, при които класическата интервенция със скалпел няма как да се размине. Добре е – ако успеете – при изкарване на камък да го “уловите” и предадете за изследване. Когато се анализира съставът му, може да се каже каква е вероятната причина за неговото образуване и евентуално да се ограничат някои храни и напитки.

Болки в гърба около пояса може да има и при бъбречни инфекции. Там се прилагат обезболяващи и антибиотици, но какви точно – ще каже лекарят. Не бъдете лекомислени, не прибягвайте до самолечение “с церовете на съседката”. Ако пък ви боли гърбът, но заедно с това усещате дискомфорт в областта на стомаха, нищо чудно да правите панкреатит – възпаление на задстомашната жлеза. Там изчакването и заблудата, че нещата ще отминат сами, може да ви погодят мръсен номер. Трябва да се действа бързо, ако болките са остри и нетърпими бъдете готови за операция! Трябва да сте много загрижени за себе си, ако тези болки в гърба се повтарят и ако едновременно с това безпричинно започнете да отслабвате. Не е изключено да става дума в случая за рак на панкреаса.

Болки в гърба, които режат навътре в ребрата и стигат чак до плещите – в този случай причината вероятно е инфекция, възпаление на пикочния мехур или жлъчката. Най-вероятно ще ви пратят на ултразвук, за да се определи фокусът на проблема. Ако се касае за камъни в жлъчния мехур – не се притеснявайте излишно: чрез съвременните лапароскопски методи интервенцията може да бъде максимално щадяща.

Дайте мнение и Вие тук!

Тъпите болки в гърба и таза, комбинирани с чести позиви за уриниране, почти сигурно са знак, че развивате цистит. От възпаление на пикочния мехур по-често страдат жените. Бактериалната форма на цистита се повлиява бързо и добре от подходящи антибиотици. Интерстициалният цистит, или синдром на болезнения пикочен мехур, изисква по-комплексно лечение. Пациентите с такава диагноза се нуждаят не само от аналгетици, но и от антидепресанти и дори от хирургия.

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Когато става въпрос за медицинско лечение с лекарства за лош дъх, лекарите могат да предпишат различни лекарства в зависимост от конкретния случай.

Лекарство за лош дъх. Топ 5 най-добри

Когато става въпрос за медицинско лечение с лекарства за лош дъх, лекарите могат да предпишат …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *