болки в гърба
Баналните болки в гърба могат да се окажат симптом на тежко заболяване

Болки в гърба – кога са опасни?

Милиони хора търпят всеки ден болки в гърба, но колко от тях ги приемат за нещо сериозно? Всъщност различните болки в гърба могат да се окажат просто ефект от умора – но могат да са и симптом на сериозно заболяване, от възпаление на пикочния мехур до рак!

болки в гърба
Баналните болки в гърба могат да се окажат симптом на тежко заболяване

Ако имате силни болки в гърба – в средната част или в една от страните близо до пояса, това може да са камъни в бъбреците, обясняват от medikforum.ru. В този случай задължително трябва да се иде на лекар. Някои камъчета излизат сами при подходяща диета и прием на голямо количество течности. За други са нужни процедури – модерната медицина работи в тази посока с лазерни технологии. Има наистина и такива случаи, при които класическата интервенция със скалпел няма как да се размине. Добре е – ако успеете – при изкарване на камък да го “уловите” и предадете за изследване. Когато се анализира съставът му, може да се каже каква е вероятната причина за неговото образуване и евентуално да се ограничат някои храни и напитки.

Болки в гърба около пояса може да има и при бъбречни инфекции. Там се прилагат обезболяващи и антибиотици, но какви точно – ще каже лекарят. Не бъдете лекомислени, не прибягвайте до самолечение “с церовете на съседката”. Ако пък ви боли гърбът, но заедно с това усещате дискомфорт в областта на стомаха, нищо чудно да правите панкреатит – възпаление на задстомашната жлеза. Там изчакването и заблудата, че нещата ще отминат сами, може да ви погодят мръсен номер. Трябва да се действа бързо, ако болките са остри и нетърпими бъдете готови за операция! Трябва да сте много загрижени за себе си, ако тези болки в гърба се повтарят и ако едновременно с това безпричинно започнете да отслабвате. Не е изключено да става дума в случая за рак на панкреаса.

Болки в гърба, които режат навътре в ребрата и стигат чак до плещите – в този случай причината вероятно е инфекция, възпаление на пикочния мехур или жлъчката. Най-вероятно ще ви пратят на ултразвук, за да се определи фокусът на проблема. Ако се касае за камъни в жлъчния мехур – не се притеснявайте излишно: чрез съвременните лапароскопски методи интервенцията може да бъде максимално щадяща.

Дайте мнение и Вие тук!

Тъпите болки в гърба и таза, комбинирани с чести позиви за уриниране, почти сигурно са знак, че развивате цистит. От възпаление на пикочния мехур по-често страдат жените. Бактериалната форма на цистита се повлиява бързо и добре от подходящи антибиотици. Интерстициалният цистит, или синдром на болезнения пикочен мехур, изисква по-комплексно лечение. Пациентите с такава диагноза се нуждаят не само от аналгетици, но и от антидепресанти и дори от хирургия.

За Марта Савова

Марта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: [email protected]За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Какво означава еднократно повръщане при дете?

Еднократно повръщане при дете. Повръщане при деца вечер. Защо жълта течност?

Какво означава еднократно повръщане при дете? На какво се дължи повръщане при деца вечер? Ако …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *