лечение на мазоли
Съществуват надеждни начини за лечение на мазоли, които всеки може да приложи, за да се отърве колкото е възможно по-бързо от тях

Изпробвани природни рецепти за лечение на мазоли

Топ рецепти и средства за лечение на мазоли. Домашни средства: Пемза. Салицилова и млечна киселина. Рициново масло. Бял или ябълков оцет с хляб. Аспирин. Конопено олио. С яйце. Английска или морска сол.

Още в текста: Чесън или кромид. Лепенки за мазоли Шифа. Лекарство: салекс – течност.

Спрей и писалка Вартнер. Възглавнички и пила на Шол. Билки: Живовляк. Дебелец. Невен. Лайка. Куркума . С алое. С прополис. С кора от лимон. Със сода бикарбонат

Тези неестетични и понякога твърде болезнени разраствания на кожата най-често се появяват заради неудобни или по-твърди обувки. За щастие съществуват надеждни начини за лечение на мазоли, които всеки може да приложи, за да се отърве колкото е възможно по-бързо от тях.

Първото нещо, което трябва да направим, сблъсквайки се с този неприятен проблем, е да огледаме внимателно обувките си. Прекалено високите или твърде ниските не са за предпочитане, тъй като водят до образуване на мазоли по стъпалата. Подходящи са единствено обувките, които са със среден ток с дължина 2 – 3 см.

Второто важно изискване е краката да не остават изпотени за прекалено дълъг период от време, както и да полагаме необходимите хигиенни грижи за тях.
Народната медицина също предлага редица изпробвани и надеждни начини за лечение на мазоли, към които лесно можем да прибегнем, когато имаме нужда от това.

Домашни средства: Пемза

мазоли
Топла вана и изтъркване с пемза – и няма следа от мазоли

Това е най-безопасният начин за премахване на досадните мазоли. За да го направите както трябва, накиснете в топла вода краката си и когато твърдите зони с мазоли омекнат, търкайте енергично с пемза.

Това занимание изисква да отделите малко повече време, но резултатът ще ви зарадва (framar.bg). Никога не се опитвайте да махате мазоли чрез изрязване – дори да изглежда, че ще се справите с това без проблеми, не знаете какво може да си причините.

Използвайте почистването на мазоли с пемза, за да поглезите краката си: сипете във водата за накисване малко хлебна сода или ароматни соли за вана, билкова запарка – каквото ви хрумне. Така не само ще се разделите с мазолите, но и ще имате подхранена и мека кожа на ходилата.

Салицилова и млечна киселина

Комбинацията от млечна и салицилова киселина успешно премахва болезнени и твърди мазоли. Има няколко варианта да се спасите от мазоли с млечна и салицилова киселина.

  • Направете си лечебен мехлем от равни количества 10-процентова млечна и салицилова киселина, и вазелин. Накиснете ходилата в гореща вода с шепа морска сол. Когато твърдите места омекнат, подсушете и намажете с домашния мехлем. Оставете хубаво да попие. Тази процедура се повтаря 4-5 пъти по веднъж на ден. При всяко следващо накисване опитвайте да “отлепите” мазолите. Рано или късно това ще се случи (newage.bg).
  • Пробвайте омекотяващия крем на Шол за твърда кожа: съдържа млечна и салицилова киселина. Има още няколко варианта за подобни готови продукти на известни козметични марки: цените им се движат между 25 и 28 лв. Ако сами си забъркате мехлем с двете киселини и вазелин от аптеката, полученият цяр ще ви свърши същата работа за 2-3 лева.

Рициново масло

Рициновото масло може да предотвратява и да премахва мазоли. За профилактика е достатъчно веднъж месечно няколко капки от тази богата на витамини и микроелементи мазнина да се втрие в проблемните зони (framar.bg). Ако проблемът вече е налице, появилите се мазоли се намазват два пъти дневно с рициново масло и се прави лек масаж. Едното намазване трябва да е вечер, след хигиенен душ, и маслото да се остави да действа през цялата нощ. Омекналите от мазнината наслоения на кожата лесно ще се отделят с или без накисване.
Чудесни резултати дава и терапията със смес от рициново и сусамово масло в пропорция 1:2. Маслената смес се използва след баня или педикюр – ходилата се намазват и масажират, докато олиото попие и кожата стане гладка и мека.

Бял или ябълков оцет с хляб

Фигурин лесно отслабване диета 10 килограма

Бял винен оцет или ябълков оцет с хляб – това са съставките на простичката народна рецепта за премахване на мазоли. Простичка – но ефикасна! Оцетът действа като антисептично и антибактериално средство, а хлябът е “носещият” компонент на лечебния компрес. Филия хляб се навлажнява с оцет и се омесва – да стане като плътно тесто. От него се оформя нещо като малка питка, която се поставя върху мазолите и се превързва с марлената превръзка за през нощта. За да е действието на компреса по-ефективно, предварително накисваме краката в топла вода и с пемза отстраняваме най-горния рогов слой на неприятните мазоли. Оцетеният компрес помага да се изчисти фино засегнатото място и зоната на отстранените мазоли да се изравни с околната тъкан (zdraviste.com).

Аспирин

Знаем, че аспиринът е киселина, ацетилсалицилова киселина. Той също е подходящ за лечението на мазоли под формата на кашичка. За приготвянето й може да се използва лимонов сок и вода или само вода. Задачата е да се стрият 2-3 аспирина и да се забърка кашичка с малко течност по избор. Кашичката се нанася върху мазола и мястото се увива със стреч фолио за 5-10 минути (framar.bg). Да не забравим обаче, че зоната с мазоли трябва да е подготвена – накисване в топла вода до омекване и хубаво подсушаване преди терапията с аспирин. След няколко такива опита мазолът се отлепва.

Конопено олио

Друг вариант е сместа от конопено олио и стрит на прах обикновен тебешир. С получената смес се намазва мазолът, “затваря” се с марличка и лепенка и се оставя така за цялата нощ. Операцията се повтаря 3-4 вечери; лекуваното място трябва да е добре измито и подсушено. След такава няколкодневна обработка се накисват краката в топла вода и сода и при размекване мазолът се отлепя (bb-team.org).

С яйце

Може ли да се премахнат мазоли с яйце? Опитайте тази рецепта от emed.org.ua: по една супена лъжица оцет и олио се смесват с едно сурово яйце. Сместа се разбива с миксер и се оставя в стъклен буркан в хладилника за една нощ. На следващия ден на повърхността се отделя пласт от бяла кремообразна консистенция, която има лечебни свойства – от нея се поставя върху марля, слага се върху мазола и отгоре се обува чорап. Така оставяме за през нощта, а на сутринта мястото се измива без търкане. Процедурата се прави пет вечери, след което обработените мазоли лесно се почистват.

Английска или морска сол

Вана на краката с морска или английска сол помага за снемане на стреса и преодоляване на синдрома уморени крака. Ако накиснете ходилата за 15-20 минути в топла вода, където сте сипали малка шепа морска или английска сол, ще можете да освободите и кожата от неприятни рогови наслоения и мазоли. Внимателно почистете с пемза проблемните места и намажете с подхранващ крем. Може да обогатите крема си за крака с по 1-2 капки масло от лавандула или лайка – те имат антисептичен характер и съдействат за хидратиране на епителните клетки (framar.bg).

Чесън или кромид

Компрес с 1-2 скилидки чесън подготвя кожата с мазоли за почистващата процедура. Може да се сложи просто скилидка чесън или цяла глава, която е престояла един час в кърпа с малко сол. След това се изрязва “пънчето” на чесновата глава, смачква се леко и се поставя върху проблемното място (zazdraveikrasota.blogspot.com). Чесънът за лечебен компрес може да се комбинира със сок от смокиня. Двата компонента се използват съвместно, като една процедура трябва да продължи около 10 минути. Прави се два пъти дневно в продължение на 3-4 дни, след което ходилата се накисват и след омекване се отстранява мазолът.

Лечението с лук е познато в няколко варианта, но доста ефективен се оказва следният: люспи от лук се накисват в оцет за две седмици, след което върху мазола се поставят няколко една върху друга, да се образува пласт от 2 мм. Отгоре се превързва и се обува памучен чорап за през нощта. Така се прави 3-4 вечери, след което мазолът лесно се отстранява.

Лепенки за мазоли Шифа

Лепенките Шифа са готови пластири с нанесен пласт от цинков оксид и салицилова киселина. Поставят се върху проблемното място – самата лепенка е приготвена така, че медикаментът да действа само върху мазола, а околната здрава тъкан е защитена от предпазен слой. Определено този тип лекарства вършат работа (framar bg).

Лекарство: салекс – течност

Салекс е медикамент за външно приложение в течна форма, предназначен е за лечeние на мазоли и кокоши трън (framar.bg). Съдържа активните компоненти салицилова киселина и рициново масло. Неприятните мазоли се намазват със салекс два пъти дневно, като здравата кожа около третираните мазоли се покрива с вазелин, за да не бъде изгорена. Салициловата киселина умъртвява и отлюспва роговите наслагвания, а рициновото масло омекчава кожата и съдейства за възстановяването на естествената й кондиция.

Дайте мнение и Вие тук!

Спрей и писалка Вартнер

Рекламираните продукти Вартнер – спрей и писалка, действат на принципа на замразяването (framar.bg). Спреят съдейства за премахването на брадавици, мазоли и кокоши трън, като при напръскване се постига ефект на замразяване и по-лесно отстраняване на кожните отложения.

Писалката Вартнер се предлага в два варианта: за брадавици и за мазоли. Тази за мазоли е с по-малко агресивен компонент – това е трихлороцетната киселина, активен компонент в зареждащия гел на писалката. Многократното приложение подготвя отлюспване на вроговени образувания и освобождаване на кожата от тях, възстановяване на нормалното й състояние.

Възглавнички и пила на Шол

Възглавничките на Шол са конструирани за премахване на мазоли, като се щади и съхранява здравето на околните тъкани. Съдържат медикаментозен диск с 40-процентова салицилова киселина и мека възглавничка, която покрива зоната на мазола. При поставяне трябва внимателно да се насочи дискът към третирания мазол, да се фиксира меката възглавничка и внимателно да се прикрепи. Операцията се повтаря няколко пъти, обикновено вечер след внимателно измиване и подсушаване на болното място (framar.bg).

Пилата от серията Шол има зони за груба и фина обработка на втвърдена кожа и мазоли. С нея се работи внимателно, не бива да се стига до нараняване на кожата. Пиленето се прави след измиване на крайниците.

Билки: Живовляк

Крайно време е да видим кои билки помагат за премахването на мазоли. Първото лековито растение, което заслужава отбелязване, е многофункционалният живовляк. Против мазоли се използват прясно откъснати листа – листото се завързва върху мазола за цяла нощ; повтаря се процедурата дотогава, докато стане възможно мазолът да се махне без болка (po-krasivi.net).

Дебелец

Дебелец, алпийска роза, дебела мара – става дума за едно и също растение с масивни, сочни листа (framar.bg). То има доста широко приложение в народната медицина. Използва се и за премахване на мазоли по следния начин: ходилата с мазоли се накисват за 15 минути в топла вода с чаена лъжичка сода. След това подсушаваме и залепваме върху мазола лист от дебелец, от който предварително е отстранена външната ципа. Прикрепваме с лепенка до сутринта. Процедурата се изпълнява няколко вечери подред.

Невен

Към 2-3 цвята невен накъсани се прибавя чаена лъжичка пудра захар, сместа се смачква и бърка, докато се хомогенизира. Намазва се мазолът и се превързва с марля за цяла нощ. Процедурата се повтаря няколко пъти, докато стане възможно мазолът да се откъсне (framar.bg).

Лайка

Вана с топла вода, лайка и сода бикарбонат размеква старите мазоли и позволява по-лесно да бъдат отстранени с пила.

Куркума

Разтрийте проблемния мазол с 1-2 капки масло от чаено дърво. Смесете чаена лъжичка гел алое вера и половин лъжичка куркума. С получената паста се намазва мазолът, превързва се с бинт и се обува стар чорап – да не цапа. Така се оставя за цяла нощ. Повтаряйте докато почувствате, че мазолът може да се откъсне (winesino.com).

Лечение на мазоли с лимонена кора

Вечер преди лягане върху мазола се поставя лимонена кора с меката част навътре, която прикрепваме с бинт, след като краката са били предварително накиснати в топла вода.

Тази процедура за лечение на мазоли се повтаря 2 – 3 пъти, като след накисване отстраняваме внимателно вече омекналия мазол.

Лечение със сода бикарбонат и детски сапун.

Всяка вечер краката се потапят за 10 – 15 минути в 1 л топла вода, към която добавяме 1 ч.л. сода бикарбонат и 1 ч.л. настърган детски сапун. След това загрубялата кожа се отстранява с пемза, краката се обливат отново с топла вода, след което се подсушават и намазват с подхранващ крем за крака.

лечение на мазоли
Съществуват надеждни начини за лечение на мазоли, които всеки може да приложи, за да се отърве колкото е възможно по-бързо от тях

С листо от алое и полиетиленова тъкан.

Листо от разрязано алое вера се поставя откъм свежата страна върху мазола, след което се покрива с полиетиленова тъкан, а на сутринта мазолът се отстранява с помощта на пемза.

С прополис и бинт за през нощта.

Краката се накисват за 10 – 15 минути в топла вода, след което върху мазола се нанася тънък слой леко затоплен прополис и се покрива с бинт за през нощта. Процедурата за лечение на мазоли се повтаря неколкократно, след което мазолът се отстранява механично.

Първоначално публикувано на:16.06.2014 @ 1:08

За Радост Ангелова

Радост Ангелова е редактор и репортер в множество национални и регионални вестници и електронни медии с над 30 години стаж в областта на здравеопазването, социалните политики и бизнеса.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *