причини за виене на свят
Съществуват различни причини за виене на свят – състояние, засягащо хора на различна възраст, но сред най-честите могат да бъдат посочени следните четири

Това са четирите най-чести причини за виене на свят и треперене

Съществуват различни причини за виене на свят – състояние, засягащо хора на различна възраст, но сред най-честите могат да бъдат посочени следните четири

1. Ниското кръвно налягане.
То е сред най-честите причини за виене на свят, тъй като рязкото падане на стойностите му предизвиква причерняване пред очите, изпотяване и ускоряване на сърдечната дейност. Препоръчва се в подобни случаи човек незабавно да легне в хоризонтално положение, както и да увеличи приема на течности. Много популярно и използвано средство е пиенето на айран със сол в него.

2. Световъртежът по време на път.

Неприятното прилошаване по време на пътуване с автомобил или друго превозно средство е много често срещано в по-ранна възраст, но при много хора този проблем се запазва и след това. В този случай главните причини за виене на свят са честите завои по пътя, съчетани с различните неравности по него, които довеждат до един общ дискомфорт. В този случай се препоръчва да се правят периодични почивки и обливане на лицето със студена вода за освежаване.

Препоръчително е също така човекът, който е уязвим от т.нар. автомобилна болест, да пътува на предната седалка, за да избегне неприятните симптоми.

3. Силно ограничителните диети.

Дайте мнение и Вие тук!
причини за виене на свят
Съществуват различни причини за виене на свят и треперене

Те са и сред най-честите и широко разпространени причини за виене на свят. Това е така, тъй като ограниченият прием на калории и хранителни вещества понижава кръвната захар, а това на свой ред предизвиква световъртеж, треперене и обща слабост. Състоянието може да бъде облекчено чрез изпиване на някаква подсладена напитка, като например чай с мед, за да се повиши нивото на кръвната захар.

4. Умората.
Тя също е една от най-разпространените причини за виене на свят. В този случай обаче е характерно, че неприятното състояние се проявява не веднага, а едва след няколко часа или чак на следващия ден – след нощния купон, напрегнатия работен ден или някакво физическо натоварване, предизвикващи световъртеж и обща отпадналост.

За Радост Ангелова

Радост Ангелова е редактор и репортер в множество национални и регионални вестници и електронни медии с над 30 години стаж в областта на здравеопазването, социалните политики и бизнеса.

Прочети още

Морската болест може да ви хване и в колата

Активният сезон за почивки отмина, но все още има хора, които ще предпочетат да почиват

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *