Лековитото растение премахва отоци, спира кръвоспирането

Отвара от полски хвощ при нарушена обмяна на веществата

Полски хвощ се използва за лечение на МНОГО болести, но при нарушена обмяна на веществата е просто вълшебен.

Дрогата и препаратите от нея притежават силно изразено диуретично действие. Предизвикват усилена дейност на сърцето и засилване на кръвообращението, подобрява се отделителната система на бъбреците.

По тази причина хвощът се препоръчва от народната медицина при възпаления на пикочните пътища, при камъни в бъбреците и жлъчния мехур, при отоци от сърдечен или бъбречен произход (б.а: при остър нефрит растението е противопоказно, защото силно дразни бъбреците).

Известно е, че хвощът засилва обмяната на веществата и затова дава добри резултати при болести на жлезите с вътрешна секреция, особено в периода на климакса. Засилва се устойчивостта на съединителната тъкан, на което се дължи приложението на дрогата от хвоща при ревматични заболявания, хроничен полиартрит и артроза, белодробна и костна туберкулоза, болестни процеси на кожата, косопад, и счупвания на костите.

Има подчертан кръвоспиращ ефект при маточни кръвоизливи и хемороиди. Благоприятни резултати дава при астма. Дрогата участва в състава на противоастматичните и пикочогонните чайове.

Хвощът се препоръчва и при албумин, воднянка, ишиас, подагра, хематурия, високо кръвно, стомашни болки, напикаване, атеросклероза, белодробен кръвоизлив, разширени вени, екземи, бяло течение, трудно зарастващи рани, възпаление на гърлото.

Дайте мнение и Вие тук!

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ на полски хвощ.

Дрогата от полски хвощ се прилага вътрешно под формата на отвара. Две супени лъжици наситнени стръкове се заливат с 400 г кипяща вода. Варят се 3 минути и се оставят да киснат един час. От прецедената течност се приема 3 пъти на ден по 120 г след хранене. При лечение на маточни и хемороидални кръвотечения дозата може да се увеличи до 2 пъти.

За фрикции на косата се приготвя същото съотношение, но се вари в продължение на 10 минути. Хвощът се прилага и външно като лапи от смачкани свежи стръкове за екземи, разширени вени, костна туберкулоза.

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *