Начало > Билков справочник > Отвара от полски хвощ при нарушена обмяна на веществата
Лековитото растение премахва отоци, спира кръвоспирането

Отвара от полски хвощ при нарушена обмяна на веществата

Полски хвощ се използва за лечение на МНОГО болести, но при нарушена обмяна на веществата е просто вълшебен.

Дрогата и препаратите от нея притежават силно изразено диуретично действие. Предизвикват усилена дейност на сърцето и засилване на кръвообращението, подобрява се отделителната система на бъбреците.

По тази причина хвощът се препоръчва от народната медицина при възпаления на пикочните пътища, при камъни в бъбреците и жлъчния мехур, при отоци от сърдечен или бъбречен произход (б.а: при остър нефрит растението е противопоказно, защото силно дразни бъбреците).

Известно е, че хвощът засилва обмяната на веществата и затова дава добри резултати при болести на жлезите с вътрешна секреция, особено в периода на климакса. Засилва се устойчивостта на съединителната тъкан, на което се дължи приложението на дрогата от хвоща при ревматични заболявания, хроничен полиартрит и артроза, белодробна и костна туберкулоза, болестни процеси на кожата, косопад, и счупвания на костите.

Има подчертан кръвоспиращ ефект при маточни кръвоизливи и хемороиди. Благоприятни резултати дава при астма. Дрогата участва в състава на противоастматичните и пикочогонните чайове.

Хвощът се препоръчва и при албумин, воднянка, ишиас, подагра, хематурия, високо кръвно, стомашни болки, напикаване, атеросклероза, белодробен кръвоизлив, разширени вени, екземи, бяло течение, трудно зарастващи рани, възпаление на гърлото.

Дайте мнение и Вие тук!

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ на полски хвощ.

Дрогата от полски хвощ се прилага вътрешно под формата на отвара. Две супени лъжици наситнени стръкове се заливат с 400 г кипяща вода. Варят се 3 минути и се оставят да киснат един час. От прецедената течност се приема 3 пъти на ден по 120 г след хранене. При лечение на маточни и хемороидални кръвотечения дозата може да се увеличи до 2 пъти.

За фрикции на косата се приготвя същото съотношение, но се вари в продължение на 10 минути. Хвощът се прилага и външно като лапи от смачкани свежи стръкове за екземи, разширени вени, костна туберкулоза.

За Маргарита Алексиева

Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

АБОНИРАЙ СЕ БЕЗПЛАТНО!

Получавай на мейла си новите публикации на Лекар.БГ

Публикуваме рядко, не пропускайте!


АБОНИРАЙ СЕ!