Всички безалкохолни напитки предизвикват диабет

Жени, които консумират повече от една сладка безалкохолна напитка на ден, са по-застрашени да развият диабет.

За разлика от тези, които пият подобни течности по-рядко от един път месечно, сочи ново проучване.

Критиките срещу него са насочени към някои изводи, които не могат да се разгледат самостоятелно, без те да се свържат с навиците на хората да консумират вредна храна.

Наднорменото тегло има връзка с диабет от втори тип, най-честата форма на това заболяване. Така че голямото количество калории в газираните напитки увеличава риска от диабет, казват изследователи от Харвардския университет, които ръководят проучването. От значение е и начинът на хранене и живот.

В глобален аспект диабетът от втори тип, който води до сърдечни заболявания и блокиране на бъбреците, покосява 154 милиона души и се смята, че е причина за 3 милиона смъртни случаи на година.

Изследването за безалкохолните напитки, което е публикувано в списанието на Американската медицинска асоциация, включва анализ на факти, свързани със здравето на 51 603 медицински сестри от женски пол.

Били проследени техните хранителни навици, телесно тегло, физическа активност и други здравни въпроси.

В периода на проучването възникнали 741 нови случая на диабет от втори тип. Изследователите се уверили в твърдението, че жените, които пият една или повече газирани безалкохолни напитки на ден, са два пъти по-застрашени от диабет, за разлика от тези, които консумират газирано по-рядко от един път на месец.

Оставете мнения, отзиви и коментари в нашия форум по-долу и вижте още по темата:

Получавайте първи ЛЕКАР.БГ безплатно на мейла!

Публикуваме доста рядко! Въведете своя Email адрес ТУК:
Всички безалкохолни напитки предизвикват диабет
5 (100%) 1 vote

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *