причини за поява на афти

Защо се появяват афтите. Чести афти в устата

Тук ще опишем начините за лечение на афти в устата и ще посочим кои лекарства могат да ги предизвикат или излекуват.

Афтите са плитки болезнени язвички в меките тъкани в устата. Те обикновено минават за около седмица до 10 дни, но при много хора се образуват постоянно и са упорити.

Възможни причинители

Най-добрият начин за предотвратяването и лечението на афтите е да се открие дали съществува отстранима причина за тяхната поява. Една от най-честите е нараняването на устата – при ходене на зъболекар, наличие на нащърбен зъб или твърде енергично четкане. Тези проблеми са сравнително лесно разрешими, но може да са налице и други фактори.

На първо място трябва да се уверите, че проблемът не се корени в неоткрито до момента заболяване.

Хората, страдащи от целиакия и болестта на Крон, са склонни към образуване на афти.

А те са често срещани и при такива състояния като:

 • синдром на Райтер (възпаление на уретрата, очите и ставите),
 • болест на Бехчет (хронично възпаление на малките кръвоносни съдове),
 • системен лупус еритематозус,
 • жлезиста треска (инфекциозна мононуклеоза),
 • туберкулоза,
 • сифилис, грануломатоза на Вегенер (хронично възпаление на малките и средноголеми кръвоносни съдове)
 • и агранулоцитоза (загуба на бели кръвни клетки).

Определени лекарствени средства като

 1. сулфонамидите,
 2. пенициламина,
 3. барбитуратите,
 4. цитотоксиците,
 5. карбимазола
 6. и сулфасалазина

могат също да ви предразположат към поява на афти.

Когато не са предизвикани от конкретно състояние или медикаменти, язвите в устата може да са свързани с чувствителност или алергия към някоя храна. Едно изследване откри доказателства за хранителна алергия при 50% от участниците с периодично образуващи се афти, а избягването на съответните храни довело до подобрение в почти 100% от случаите.

Други изследвания демонстрират, че преминаването към безглутенова диета може да постигне пълна ремисия или значително подобрение при пациенти с целиакия, които страдат от такива афти, както и при здрави хора с повишена чувствителност към глутена.

Дайте мнение и Вие тук!

Роля може да играе и дефицитът на определени вещества.

При едно проучване на 330 души с периодично появяващи се афти 14,2% имали недостиг на желязо, фолиева киселина и/или витамин В12- Щом тези дефицити били отстранени с помощта на хранителни добавки, при повечето пациенти афтите напълно изчезнали.

Друго изследване показа, че пристрадащи от афти хора с недостиг на цинк приемането на добавки с този елемент може да бъде ефикасно.Следователно консултацията със специалист диетолог е добър начин да определите дали в основата на вашия проблем не стоят алергии, чувствителност или дефицит на вещества.

Демир бозан за безсъние

Друга възможна причина за афтите е стресът, макар че резултатите от досегашните изследвания са разнопосочни. Едно изследване заключи, че „стресът може да играе роля… особено при пациенти, които имат склонност към безпокойство“.

https://www.lekar.bg/2019/03/07/%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D0%B0%D1%80%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE-%D0%B7%D0%B0-%D0%B0%D1%84%D1%82%D0%B8/

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Боракс. Цена, мнения, таблетки

Опасен ли е Боракс? Лечение с боракс за пиене. Борна киселина за гъбички и др.

Кое е доброто лечение с боракс? Как се ползва боракс за пиене? Опасен ли е? …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.