чревни бактерии
Добрите (полезни) чревни бактерии предпазват от затлъстяване

Чревни бактерии предпазват от затлъстяване – ето как!

Заниманията със спорт предпазват от затлъстяване не само заради изразходването на калории. Заниманията със спорт увеличават количеството на добрите чревни  бактерии в тракта, а това намалява опасността от трупане на килограми, твърдят учени от Ирландия.

чревни бактерии
Добрите (полезни) чревни бактерии предпазват от затлъстяване

Всеки знае, че спортът е ефективен инструмент в борбата с наднормените килограми, коментират от medikforum.ru. Винаги обаче се е смятало, че естествено обяснение на този факт е изгарянето на калории в интензивните физически занимания. Учени от University College of Cork откриха, че освен тази има и друга причина за намаляването на риска от затлъстяване. Тази втора причина е свързана с количеството на полезните чревни бактерии в чревния тракт на интензивно спортуващите.

Оказва се, че при редовните интензивни тренировки в стомашно-чревния тракт на спортуващия значително нараства количеството на т.н. добри бактерии. Тезата била доказана, след като екипът изследвал множество образци от екскременти на 40 професионални играчи на ръгби. Пробите били събрани в дни, когато спортистите тренирали интензивно. Именно по тях било установено наличието на въпросните чревни бактерии в необичайни за нормалното стойности.

Данните от това изследване за чревни бактерии били сравнени с характеристиките на материал от 46 здрави мъже, които не се занимават така интензивно със спорт. За да бъде сравнението за изследване на чревни бактерии коректно, тази група доброволци била специално подбрана да е със сходни на ръгбистите физически данни. Всички участници в изследването трябвало да попълнят анкета и да отговорят на въпроси за храненето си – меню, предпочитани продукти, честота на хранителния прием.

Дайте мнение и Вие тук!

Сравнението веднага установило, че атлетите имат значително по-висок показател на креатинкиназата – това е фермент, свидетелстващ за силно увреждане на мускули и тъкани. В същото време изследователите отчели у спортистите понижено ниво на възпалителните маркери в чревния тракт, по-добри показатели на метаболизма и значително по-богат асортимент от добри чревни бактерии. Именно този набор от характеристики свидетелства за по-ефективните възможности на спортуващите да се предпазят от трупане на наднормени килограми. Присъствието на полезни чревни бактерии ограничава определено риска от затлъстяване, паралелно с изгарянето на калории при интензивните физически натоварвания.

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

хапчета за сколиоза - упражнение, документи за телк

Хапчета при сколиоза. ТЕЛК и упражнения

Къде е най-доброто лечение на сколиоза у нас? Какви упражнения се правят? Сколиоза и ТЕЛК (инвалидност). …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *