изпотяване под мишниците
Неприятното изпотяване под мишниците е проблем, с който се сблъскват милиони хора по света

Как да преборим неприятното изпотяване под мишниците?

Неприятното изпотяване под мишниците е проблем, с който се сблъскват милиони хора по света

Състоянието е известно като аксиларна хиперхидроза и е проява на т.нар. хиперхидроза, при която се наблюдава обилно изпотяване в различни части на тялото.

Най-често неприятното изпотяване под мишниците се появява за пръв път в периода на пубертета и впоследствие се превръща в един наистина сериозен проблем, създавайки редица неудобства и усложнения в социалните контакти заради постоянните петна по дрехите и неприятния мирис. При някои по-тежки случаи се наблюдават и практически последици, сред които невъзможност да се борави с химикалка или някакъв друг инструмент за работа, да се държи воланът на автомобила, както и да се извърши едно най-обикновено ръкостискане.

Причините за неприятното изпотяване под мишниците могат да бъдат търсени в няколко различни посоки:

  • Топлината, физическата активност, алкохолът, кофеинът, тютюнопушенето и силните подправки разширяват кръвоносните съдове, стимулирайки екринните и апокринните жлези.
  • Силните емоции също могат да предизвикат обилно потене в областта на подмишниците.
  • Някои болести, сред които диабет, сърдечно-съдови, рак, пневмония, Паркинсон, бъбречна или чернодробна недостатъчност, нарушена функция на щитовидната жлеза.
  • Отравянията от храни, ухапвания на насекоми, растителни храни и алуминий.

Ето и няколко полезни съвета, чието спазване може значително да облекчи това неприятното изпотяване под мишниците.

  • На първо място се нарежда добрата лична хигиена – ежедневният душ и премахването на космите под мишниците, задържащи голямо количество бактерии.
  • Избягване на по-силните подправки, кофеина, шоколада и чая.
  • Използване на сапун с антибактериално действие.
  • Добро подсушаване на кожата след баня, за да се предотврати развитието на бактерии и гъбички.
  • Срещу неприятната миризма може да използва бебешка пудра, която да се поставя на проблемните места по тялото.
  • Използване на дезодорант против изпотяване, съдържащ алуминиеви соли, потискащи дейността на потните жлези.
  • Носене на по-широки и памучни дрехи.
  • Носене на обувки от естествена кожа, а през лятото – на сандали на бос крак.
  • Избягване на стреса и практикуване на релаксиращи упражнения.

Ако състоянието не подлежи на овладяване, е нужна консултация с лекар, който да открие точната причина.

Потете се, за да се избавите от депресията

Повече пот, по-малко депресия! Най-ефикасният начин за справяне с депресията, са редовните физически тренировки, съветват експерти.

Според тях спортът и натоварването оказват положителен ефект не само върху физическото здраве на човек, но спомагат и за контролиране на емоциите, премахват напрежението и лошото настроение. Именно поради това много учени си позволяват да дадат съвета за повече пот за по-малко депресия.

изпотяване под мишниците
Неприятното изпотяване под мишниците е проблем, с който се сблъскват милиони хора по света

Зад това категорично твърдение стоят резултатите от проведено наскоро проучване, в което участие взели 80 пациента, които се оплаквали от лека форма на депресия. Всички те били подложени на умерени физически упражнения – бягане на пътечка, трениране на велоаргометър.

Времето, в което тренирали, било между 30 и 40 минути между 3 и 5 пъти в седмицата. След края на програмата, която била с продължителност от 12 седмици, всички те били помолени да определят в каква степен са подвластни на симптоми като безсъние, умора, тревожност – някои от най-характерните признаци на депресия.

“Фигурин

При всички участници се наблюдавало драстично понижение, като учените посочили, че намаляването на симптомите било средно с 47% при всички доброволци.

Тези резултати са равносилни и дори в някаква степен надвишават тези, до които води приемът на антидепресанти, категорични са изследователите. Именно поради това те застават зад тезата, че човек трябва да се спортува, за да се избави от депресията.

Дайте мнение и Вие тук!

Ако сте сред хората страдащи от прекалено изпотяване непременно трябва да проверите коя е причината.

Изпотяването може да бъде провокирано, както в следствие на някоя болест така и на хормонално ниво. Ако проблемите ви са просто отзвук на напрегнато ежедневие, недоспиване и силна тревожност то тогава можете да опитате да ги разрешите и със съответното билколечение.

А ето и какво от природната аптека ще ви бъде полезно в борбата с прекаленото изпотяване:

Целебни бани: За целта е необходимо да залеете 30 грама кора от дъб с един литър вода и да поставите на тих огън за 30 минути. След като сместа се утаи добре се прецежда и добавя към ваната. Лекуването по този начин продължава две седмици, а продължителността на една такава вана – около 15 минути. Ако проблемни зони са само крайниците правете от тези бани само на тях. Не се притеснявайте, ако към края на лечението откриете кожата си леко потъмняла.

Прекалено изпотяване на краката неминуемо води и до лоша миризма. Необходимата смес за бани на краката можете да приготвите като залеете 40 грама дафинови листа с една неголяма чаша сгорещена вода. Така приготвена запарката се оставя за три часа и след необходимото пречистване от утайка се добавя литър и половина хладка вода. Лечението се повтаря ежедневно за седмица, като престоя не бива да надхвърля 20 минути.

izpotqvane-150x150
Билките ще ви избавят от прекаленото изпотяване

Обтривания се препоръчват сутрин, след като сте взели душ. Гъбата се потапя в предварително приготвена настойка от жълт кантарион, като с нея се обтриват само местата, които ви създават проблеми. Ако проблемната зона е лицето ви може да го налагате с резени от прясна краставица или със сока на такава.

За вътрешен прием се препоръчват ситно смлени коренчета от бъз да се сварят за около 15 минути в 250 милилитра вода. Отварата трябва да отлежи 30 минути и след прецеждане се приема по една лъжица три пъти дневно.

Непременно вижте и ТОВА:

Спасете се от изпотяването под мишниците с миризма с ТЕЗИ натурални средства!

За Радост Ангелова

Радост Ангелова е редактор и репортер в множество национални и регионални вестници и електронни медии с над 30 години стаж в областта на здравеопазването, социалните политики и бизнеса.

Прочети още

Болестта на Кастелман поразява имунната система

Основните симптоми на болестта на Кастелман са повишена температура, изпотяване по време на сън, липса …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *