шум в главата
Разгадан е механизмът на фоновия шум в главата

Шум в мозъка: Какви грешки вършим заради фонов шум в главата?

Наличието на фонов шум в главата и в ушите и до ден-днешен е обект на изследвания, като причините продължават да се дискутират. Ето някои от тях:

Хората вършат различни глупости и грешки, принудени от собствения си мозък. Ново научно изследване, публикувано в Journal of Cognitive Neuroscience, коментира ролята на случайните електрически колебания и т.н фонов шум в главата за решаването на определени задачи.

Случйното електрическо колебание подбужда мозъка към реакция, която изобщо не може да доведе до правилно решение и действие в дадена ситуация, коментират от medikforum.ru. Грешките и неправилните решения са неизменна част от човешкия живот, няма как да се избегнат.

Работата е там, че решенията, които взема един човек, могат да са резултат от фонов шум в главата – смущения от електромагнитни мозъчни вълни, които обикновено имат съвършено случаен характер.

Обяснявайки тази теория, учените подчертават, че човешкият главен мозък винаги е електрически активен. Дълго време неврофизиологията е приемала, че когато човек спи – мозъкът му е неактивен.

Експерименти с томограф обаче доказват, че в мозъка се поддържа постоянно ниво на фонова активност – невроните предават импулси от клетка към клетка чрез електрически разряди.

Шум в ушите (Тинитус): Капки за уши, хомеопатия и лекарства

От време на време обаче електровълните, продуцирани от мозъка, търпят смущения – когато мозъчните клетки генерират случайни електрически колебания. За този електрически “шум в главата” науката знае отдавна, но се е смятало, че са само страничен ефект от мозъчната електроактивност; електрически фонов шум в главата.

Дайте мнение и Вие тук!

Сега вече изследователите говорят за това, че фоновият шум в главата може да се окаже една от основните причини за грешките на човешката нервна система. Получавайки случаен импулс, нервната система реагира по съответния начин и в резултат на това съзнанието формулира погрешно решение. В битов план и популярно подобни ефекти грубо се определят като “бръмчене” в главата, “дрънчене” на сачми и пр.

Всъщност има и състояния, при които действително се чува звънтене, тънък писък и т.н. такъв шум в главата е нещо съвсем друго. Там може да се касае за увреждане на слуховата мембрана, инфекция в средното ухо, може да е състояние на кръвоносните съдове и нервите в мозъка, причинено от промени на кръвното налягане.

Описаният по-горе фонов шум в главата е нещо различно. Механизмът му е бил изяснен при енцефалографии на главния мозък, на които се подложли група американски доброволци. Теорията за случайните електрически импулси, които формират фонов шум в главата и тласкат човека към грешни решения и действия, е потвърдена и експериментално.

Шум в ушите. Лечение с прополис и други бабини рецепти

Демир бозан за безсъние

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *