гнойна рана лечение
почистване на гнойна рана

Гнойни рани – как да ги премахнем?

Лекуването на гнойни рани трябва да започне максимално бързо

Гнойни рани могат да се появят вследствие на кожно увреждане, но много от пострадалите не предприемат бърза реакция и считат проблема за нищожен. Което е огромна грешка, защото той не е никак дребен и може да се окаже доста опасен за здравето.

Всяка една малка раничка може да загнои, ако не я обработите навреме. Няма значение дали става дума за порязване или някакъв друг вид повърхностна травма. За да се предпазите от гнойни рани на първо място трябва да почистите с кислородна вода проблематичната зона. В случай, че нямате аптечка за спешни случаи под ръка, може да обработите и чрез гореща вода и сапун. След това минете с йод и през крайчетата на раната, а после я увийте с бинт.

Ако все пак раната загнои, това означава, че се е получила инфекция и консултацията ви с лекар е повече от наложителна. Най-вероятно ще започнете лечение с антибиотици, което да ви застрахова от по-неприятна развръзка. Особено опасни са порязванията с нож по време на рязане на месо или риба.

гнойни-рани
Не допускайте появата на гнойни рани

В такава ситуация непременно се обърнете към специалист, защото има опасност да прихванете заболяването “червен вятър”, чиито симптоми са силно зачервяване, подуване и поява на гной.

Дайте мнение и Вие тук!

Ако трябва да се обърнем към народната медицина за борба срещу гнойни рани, за най-ефикасно средство се счита солта. Отбелязваме, че нейното предназначение не е за заздравяване, а единствено за отстраняване на гнойната инфекция.

билките пък може да правите превръзки, които да са напоени с лайка, жълт кантарион или коприва,

За Радост Ангелова

Радост Ангелова е редактор и репортер в множество национални и регионални вестници и електронни медии с над 30 години стаж в областта на здравеопазването, социалните политики и бизнеса.

Прочети още

Лопедиум, цена, Смекта, Имодиум

Лопедиум. Как се пие? Смекта и Имодиум по-добри ли са?

При остро разстройство. При хронична диария. Дозировка за възрастни и за деца. Какво не забелязваме …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *