Народни рецепти при синдром на раздразненото дебело черво

При синдром на раздразненото дебело черво режимът и храненето имат особено важна роля. Този здравословен проблем се среща наистина много често. Причини – цял куп: стрес, неправилно хранене, преяждане, твърде мазна храна, алкохол, премного подправки, кофеин, газообразуващи продукти, ненормално висок бактериален ръст, паразити в чревния тракт.

синдром на раздразненото дебело черво

Какво казва народната медицина при синдром на раздразненото дебело черво?

Неприятният и мъчителен синдром на раздразненото дебело черво може да се проявява чрез диаметрално противоположни признаци като запек и диария. Един и същ човек със синдром на раздразненото дебело черво може да преживява ту единия – ту другия полюс. Народната медицина (www.web-zdrav.ru) предлага варианти за овладяване на симптоматиката и в едната, и в другата посока. Не забравяйте, че лечението на въпросния синдром на раздразненото дебело черво изисква комплексно въздействие: само с наистина ефикасните билкови рецепти няма да постигнете успех, ако не промените храненето и режима си на живот!

* При синдром на раздразненото дебело черво с диария. Билков букет: пелин, полски хвощ и бял равнец. Смесват се сухи билки – 10 грама пелин, хвощ и равнец по 20 и цялото количество се залива с две чаши вряла вода. Настойката стои похлупена два часа, след което се прецежда. Пие се 3-4 пъти на ден по половин чаша 10 минути преди хранене. Валериана. Много често синдром на раздразненото дебело черво се получава от стрес, затова чаят с валериана действа успокояващо и отпускащо чревния тракт. Валериановият чай и капки действат положително както при диария, така и при запек. Направете си чай така: една супена лъжица от билката се залива с чаша гореща вода и се оставя да почива 30 минути. Прецежда се и се изпива за един ден, като 20 минути преди всяко хранене се поемат по няколко глътки.

* При синдром на раздразненото дебело черво със запек. Заедно с подходящата диета практикувайте и следните народни рецепти. Сок от алое – растението трябва да е поне тригодишно; приемайте всеки ден по 1-2 супени лъжици на гладно. Ленено семе, семе от живовляк – две супени лъжици заливаме с чаша гореща вода вечерта и оставяме похлупено до сутринта. За добро утро прецеждаме и изпиваме настойката на гладно. В случаи на синдром на раздразненото дебело черво със запек добре ще ви подейства, ако всяка вечер изяждате по един мек плод от киви. По ваша преценка може да вземете и по-голямо количество. Помага и билката зърнастец: една супена лъжица от продукта заливаме с чаша гореща вода, след 20 минути прецеждаме и изпиваме преди сън. Ако тази доза ви причинява диария, намалете и правете напитката с чаена лъжичка зърнастец.

Оставете мнения, отзиви и коментари в нашия форум по-долу!

Получавайте първи ЛЕКАР.БГ безплатно на мейла!

Публикуваме доста рядко! Въведете своя Email адрес ТУК:

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *