Не подценявайте детското главоболие

Мнозина мислят, че главоболието е атрибут на зрялата възраст но се оказва, че и децата често се оплакват от болки в главата, особено през пубертета.

Какви са причините за главоболие при хлапетата и трябва ли да го приемаме сериозно?

Една от най-честите причини за главоболие при малчуганите е родовата травма. При 80 на сто от децата по време на раждане става разместване на шийните прешлени.

Прешленът леко притиска минаващия редом кръвоносен съд. Нарушава се кръвоснабдяването на една от частите на главния мозък, мозъчната тъкан страда от липсата на кислород. В резултат се появява главоболие, най-често в ясно ограничена област: на челото, слепоочията, тила.

Понякога разместеният прешлен притиска цял нервен сплит и изтръпват кожата на главата, раменете, пръстите на ръцете. Тези симптоми могат да безпокоят детето в продължение на много години. В този случай може да помогне грамотният мануален терапевт, който ще „постави“ непослушния прешлен на мястото му.

Фигурин лесно отслабване диета 10 килограма

Главоболието е втората най-популярна болка сред малките деца след болките в корема.

По-подробно развита тази тема ще можете да видите в статията за главоболието при децата, където сме разгледали в детайли причините и лечението на този вид неприятна и доста разпространена у малките болка.

В никакъв случай оплакванията от детско главоболие не могат да бъдат безобидни. Детството трябва да бъде щастливо и подобни оплаквания са нетипични и не влизат в числото на обичайните детски болести, които минават от само себе си.

Оставете мнения, отзиви и коментари в нашия форум по-долу!

Получавайте първи ЛЕКАР.БГ безплатно на мейла!

Публикуваме доста рядко! Въведете своя Email адрес ТУК:

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *