Продукти, които пазят от тумори

Някои продукти наистина притежават способността да препятстват развитието на ракови заболявания. Това е доказано чрез дългогодишни епидемиологични наблюдения над големи групи хора, както и в лабораторни експерименти с животни. Препоръчваме ви да се възползвате от лечебните качества на тези продукти.Зелето и другите зеленчуци от семейство кръстоцветни – цветно зеле, брюкселско зеле, броколи, алабаш, сладка ряпа. Зелето и броколито съдържат специфични вещества, стимулиращи чернодробните ферменти, които потискат канцерогените. Те могат да спрат вече започнало злокачествено израждане на клетките. Тези два зеленчука не само потискат химичните канцерогени, но и омекотяват действието на хормона естроген. По този начин организмът се защитава от рак на млечната жлеза.Портокалите, грепфрутите, лимоните и другите цитрусови плодове са много богати на витамин С и растителни вещества със защитни свойства. Тези плодове защитават от действието на свободните радикали и намаляват риска от рак на белите дробове, рак на стомаха, както и рак на червата. Цитрусовите плодове съдържат много флавоноиди, които също оказват противораково действие.Плодовете и зеленчуците с много каротиноиди – тиква, моркови, червен и жълт пипер, праскови, дини – понижават риска от заболяване на рак на гърдата, белите дробове и червата. Ликопенът е силен антиоксидант. Точно той придава червения цвят на доматите и благодарение на него човек може да се защити от рак на белите дробове, простатата, стомаха, червата, млечната жлеза. Ликопенът преминава в по-лесноусвоима форма след преработване, затова са много полезни висококачествените доматени сосове и кетчупа.Соята отдавна притежава славата на полезен за здравето продукт. Това е така. Соевите продукти намаляват риска от развитие на рак на млечната жлеза.Рибата е най-добрият източник на мастните киселини омега-3. Точно те намаляват възпалителната реакция, повишават имунитета и играят защитна роля по отношение на рака, особено на рак на млечната жлеза, червата и простатата. Омега-3 киселини се съдържат също и в орехите и листните зеленчуци, както и в бобовите продукти. Тук действат така наречените изофлавони, препятстващи растежа на раковите клетки.Горските плодове, особено боровинката и малината, са богати на флавоноиди и намаляват действието на канцерогените, забавят растежа на злокачествените клетки и регулират нивото на естрогена в организма

Дайте мнение и Вие тук!

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Kost2

Мъртва кост и лепенки за кокалчета на краката. Халукс валгус и народна медицина

Болки от мъртва кост; какво е мъртва кост и кога се получава? Вършат ли работа …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *