купероза, лечение
Неприятната купероза представлява заболяване, изразяващо се в мрежа от капиляри по повърхността на лицето, най-често съсредоточено в областта на бузите и носа

Какво представлява неприятната купероза?

Неприятната купероза представлява заболяване, най-често поразяващо областта на бузите и носа, изразяващо се в мрежа от капиляри по повърхността на лицето, дължаща се на слабите стени на кръвоносните съдове

Появява се под влияние на редица вътрешни и външни фактори – стрес, студ, вятър, физическо натоварване и др., които стават причина капилярите по лицето да се изпълват с кръв, без обаче да могат да се свият отново, тъй като им липсва нужната за това еластичност.

Неприятната купероза може да бъде провокирана и от някои нездравословни навици, да е симптом на някакъв по-сериозен проблем в организма, както и да е вследствие на някакви по-агресивни козметични процедури по лицето.

Засегнати от купероза са главно хора с тънка, чувствителна и алергична кожа, като жените страдат много по-често от мъжете. За да се овладее този неприятен проблем, специалистите препоръчват няколко основни неща.

Най-напред човек трябва да приема в достатъчни количества витамините С, Р и К, които значително укрепват стените на кръвоносните съдове, правейки ги отново еластични. Те се съдържат в: боровинките, касиса, портокалите, тъмните череши, грейпфрутите, лимоните, шипките, зелето и зеленолистните зеленчуци.

В по-студено и ветровито време се препоръчва употребата на някакъв защитен крем, който да се нанася върху кожата преди излизане навън. Нужно е също така да се ограничат до минимум вредните навици, а в свободното време да се плува или разхожда сред природата, което ще зареди тялото с необходимия тонус и енергия.

купероза
Неприятната купероза е мрежа от капиляри по лицето

Използваната козметика трябва да бъде подходяща за кожа с купероза, а освен това е препоръчително да се избягват по-агресивните козметични процедури на лицето, които могат да задълбочат още повече това неприятно състояние. Срещу вече съществуващите последствия от неестетичната купероза могат да се прилагат някои от съвременните процедури, които се предлагат за този проблем в момента.

Дайте мнение и Вие тук!

Към тях се отнасят озонотерапията, лазерната фотокоагулация и склеротерапия, всеки един от които има своите плюсове.

Вижте и ТОВА:

https://www.lekar.bg/2010/03/10/%D0%BA%D1%83%D0%BF%D0%B5%D1%80%D0%BE%D0%B7%D0%B0-%D0%BA%D0%B0%D0%BA%D0%B4%D0%B0%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%BF%D0%B0%D0%B7%D0%B8%D0%BC%D0%BB%D0%B8%D1%86%D0%B5%D1%82%D0%BE%D1%81%D0%B8/

За Радост Ангелова

Радост Ангелова е редактор и репортер в множество национални и регионални вестници и електронни медии с над 30 години стаж в областта на здравеопазването, социалните политики и бизнеса.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *