Дисковата херния може да се излекува и без операция

Физиотерапия при шийна дискова херния. Как може да се лекува без операция, ще научите от тази подробна статия на Лекар.БГ.

Междупрешленният диск представлява влакнисто-хрушялна пластинка. В средата му се намира ядро, заобиколено от фиброзно пръстенче. При повдигане на тежести и при скокове тези дискове изпълняват ролята на амортисьори и поддържат необходимото разстояние между прешлените.

Но идва момент, в който фиброзното пръстенче не издържа, спуква се и през дупчицата ядрото излиза навън. Това вече се нарича дискова херния.

Често заради дисковата херния страдат и други органи. Например дископатията в кръста предизвиква болки в краката и води до нарушения в храносмилателната система. Освен това влияе на потенцията.

Дисковата херния в шийния отдел на гръбначния стълб почти винаги е причина за главоболие, виене на свят, шум в ушите, повишаване на кръвното налягане, изтръпване на пръстите на ръцете, болки в рамото или в ръката. Дисковата херния в гръдния отдел на гръбначния стълб води до нарушения в работата на сърцето и на дихателните органи.

КАКВИ СА КОНСЕРВАТИВНИТЕ МЕТОДИ НА ЛЕЧЕНИЕ

Съществуват няколко метода за лечение на дисковата херния. Всичко зависи от стадия на заболяването и индивидуалните особености на пациента. При малки размери на хернията можете да се разминете без операция. Има няколко метода на консервативно лечение.

Първи метод: Физическите упражнения.

Те укрепват мускулите и значително подобряват състоянието на болния. Важно е специалистът да ви назначи подходящия курс на лечебна физкултура и да определи оптималния обем натоварване. В противен случай претоварването може да провокира нова херния.

Втори метод: Физиотерапия.

Включва тракция (изпъване на гръбнака), иглотерапия, ултразвуково и електромагнитно лечение. Всички тези процедури позволяват на болния да се избави от болестния синдром, както и да се намали възпалението. Но често проблемът не може да бъде кардинално решен.

Трети метод: Мануална терапия.

Тя е много ефикасен метод. Обаче преди да предоставите тялото си под силните ръце на мануалния терапевт, непременно си направете магнитно резонансна томография. В много случаи мануалната терапия може да навреди. В крайна сметка резултатът от такова лечение зависи най-вече от майсторството и опита на мануалния терапевт.

Четвърти метод: Медикаментозно лечение.

Противовъзпалителните препарати в някои случаи намаляват размерите на дисковата херния. Но е невъзможно да се възстанови разрушеният диск само с лекарства. Лечението трябва да бъде комплексно.

МИКРОХИРУРГИЯТА ЗАМЕНИ СТАРАТА “КАСАПНИЦА”

Когато дисковата херния достигне по-големи размери (5 мм и повече), когато се нарушава работата на вътрешните органи или консервативното лечение не е дало резултати, специалистите назначават операция.

“Фигурин

В днешно време за хирургично лечение на дискова херния за предпочитане са новите микрохирургични методи – микродискектомия или ендоскопска дискектомия.

Дайте мнение и Вие тук!

Операционният риск при тези операции е минимален, а възстановителният период е само няколко дни.

Микродискектомията представлява отстраняване на хернията от прешленния канал чрез малък разрез (около 3 см). Операцията се провежда под обща анестезия с помощта на операционен микроскоп и микрохирургични инструменти. Понякога за ускоряване на възстановителния процес след изрязване на хернията се провежда лазерно облъчване на диска.

Ендоскопската дискектомия започна да се прилага след внедряване на ендоскоп, който е снабден със специална видеокамера. По време на операцията ендоскопът се вкарва вътре в увредения диск през миниатюрна дупчица. Хирургът вижда на екрана вътрешната част на диска и отстранява със специални инструменти хернията.

Тази операция е още по-малко травматична, а рискът от усложнения се свежда до нула. Процедурата се провежда под местна анестезия и на следващия ден пациентът може да се прибере у дома.

Внимание!

При 80 на сто от случаите причина за болката в гърба е остеохондроза. Дисковата херния е най-тежкото нейно усложнение. За уточняване на диагнозата непременно се провежда магнитно-резонансна томография. Това е най-информативният метод за изследване на дискова херния.

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

ревматоиден артрит

Ревматоидният артрит: Симптоми и съвременни терапии

винаги удря неочаквано

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *