сарсапарила билка
Растението сарсапарила е отдавна известно във фитотерапията и хомеопатията със своето диуретично, противоалергично и хормоналностимулиращо действие

Лечебните свойства на билката сарсапарила

Растението сарсапарила е отдавна известно във фитотерапията и хомеопатията със своето диуретично, противоалергично и хормоналностимулиращо действие

То принадлежи към семейство Кремови и произхожда от Централна и Южна Америка, където местното индианско население векове наред го използва при редица здравословни проблеми, сред които кожни заболявания, импотентност и ревматизъм, както и за общо тонизиране на организма. Представлява увивен вечнозелен храст със сивокафяви корени, достигащи на дължина до 1,5 – 2 метра, малки цветове и сферични червени плодове.

През XVI в. екзотичното растение е пренесено от Новия свят в Европа, където започва активно да се използва за лечение на сифилис, ревматизъм, а така също и за пречистване на кръвта.

В българската народна медицина билката сарсапарила се използва при: пясък и камъни в бъбреците или пикочния мехур, чернодробни проблеми, цистити, липса на апетит, кръв в урината, копривна треска, сифилис, трипер, екземи, подагра, шипове, скруфолоза и др.

Съвременната медицина днес е категорична, че растението сарсапарила е силен имуномодулатор, с доказан ефект е като средство за прочистване на кръвта, има детоксикиращ и тонизиращ ефект.

Най-ценната част на полезната билка са нейните корени, които се изкопават преди цъфтежа през пролетта или след узряването на плодовете, а впоследствие се изсушават на сянка или в сушилня при температура до 40 °C. Освен тях обаче се употребяват и червените плодове, които са с доказано отхрачващо действие.

Дайте мнение и Вие тук!

Главните фармакологични свойства на растението се дължат на съдържащите се в него стероиди и сапонини, както и на наличието на алкалоиди, смоли, микроелементи, танин, сяра, желязо, злато, калий, калций и магнезий. Всички те подпомагат пречистването на организма и подпомагат поддържането на вътрешния баланс на всички органи и системи.

сарсапарила
Растението сарсапарила е отдавна известно във фитотерапията

Наред с всичко останало обаче трябва да се внимава, за да не се стигне до предозиране, тъй като това може да предизвика сериозно дразнене на лигавицата на стомашно-чревния тракт. В нормални дози обаче употребата на екзотичната сарсапарила не предизвиква някакви странични ефекти.

За Радост Ангелова

Радост Ангелова е редактор и репортер в множество национални и регионални вестници и електронни медии с над 30 години стаж в областта на здравеопазването, социалните политики и бизнеса.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *