БЕЗСЪНИЕТО – причините може да са чисто психични

Ще побързаме да направим уговорката, че ако ви се е случило да не спите един-два пъти, както трябва, това все още не е безсъние.

На всеки в живота му се е случвало да се върти цяла нощ ту на едната, ту на другата страна.

Не е нужно и да се паникьосвате, ако не можете да мигнете от зъбобол. В този случай проблемът ще реши стоматологът и на следващата нощ ще се наспите.

Тревожно е вече, когато уж нямате проблеми със здравето, а заспивате все по-трудно и по-трудно.

Причините за безсънието могат да се коренят в психично заболяване. Най-често нощното бодърстване е симптом на шизофрения, психични или соматични нарушения. Сред тях е депресията, тревожността, афективните, невротични и органични разстройства. Причина за безсъние може да бъде както неправилното хранене, така и приемът на психоактивни вещества.

Не могат да спят и страдат от безсъние онези, които мислят.

По принцип причина за това затормозяващо състояние е хроничната преумора, и то не физическа, а интелектуална преумора. Когато мозъкът е постоянно напрегнат и не е в състояние да се изключи дори през нощта. Ето затова може да се каже, че безсънието е проблем на хората, които умеят да мислят.

То често застига тези, които се занимават с отговорна работа и решават проблеми буквално 24 часа в денонощието. Животът на тези хора по принцип е разписан до минута, защото от тях зависи успехът на фирмата и благосъстоянието на близки и роднини. Затова имат много работа, много отговорности.

Животът на съвременния делови човек е непрекъсната работа. Ако той се отпусне, конкуренцията може да му отнеме част от дейността. Така че той трябва да бъде нащрек.

Мозъкът обаче, работейки в такъв напрегнат режим, в един момент може да откаже да изключи. И се улавяте, лежейки в леглото, да мислите непрекъснато, да пресмятате и съобразявате. Мислите за работата пълзят в главата ви и не ви дават да заспите. А на сутринта – лошо настроение, сънливост, яд ви е на целия свят.

Проблемът е доколко мозъкът умее да се справя с безсънието.

И хора, които не работят денонощно, също могат да изгубят нормалния си сън. Всеки проблем, който преследва човека, е способен да го изкара от релси. В такава ситуация еднакво страдат и видният академик, и обикновеният ученик.

Същността на проблема не е в това, над какво именно мислите и страдате. Проблемът е доколко мозъкът съумява да се справи с поставената задача. Ако за вашия проблем трябва да се мисли ден и нощ, мозъкът е принуден постоянно да работи.

Не пийте сънотворни.

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

Първото, което прави човек, неуспял вече няколко денонощия да спи, както трябва, е да се отправи към аптеката за сънотворни. Той се надява, че лекарството ще реши проблемите. Но много греши. Защото и най-ефикасното сънотворно няма да го избави от грижите, които го измъчват.

Сънотворното не е нищо друго освен седативен психотропен препарат. И като всяко подобно средство, той е насочен преди всичко към затъпяване на мозъка, към отклоняването му от проблемите. При това човек получава само илюзията за сън.

Дайте мнение и Вие тук!

Лекарство, оказващо такъв ефект (особено ако е в по-големи дози “за всеки случай”), всъщност е не по-малко вредно за мозъка, отколкото например алкохолът. Затова вместо мозъкът да си почине, той продължава да се бори с отровата. И на сутринта човек пак се събужда разбит, трудно се съсредоточава и е още по-раздразнен.

Ето защо, ако лекарят не ви е предписал сънотворно, по-добре не се докосвайте до него. Има много други начини да се реши проблемът с безсънието.

Специалистите, на които се налага да се сблъскат с безсънието, са единодушни, че най-доброто лекарство за това нарушение е да се разбере причината за него.

Помислете си какво не ви дава покой.

Погледнете и ТОВА:

https://www.lekar.bg/2008/09/16/%d0%b1%d0%b5%d0%b7%d1%81%d1%8a%d0%bd%d0%b8%d0%b5-%d1%81%d1%82%d1%80%d0%b5%d1%81/

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Безсъние и лечение. Хомеопатия и хранителни добавки.

Хомеопатия при безсъние и хранителни добавки. Мнения, форум

Причини за безсъние и топ 20+ начини за лечение. Хомеопатия и хранителни добавки. Мнения, форум. …

Едно мнение

  1. Тази статия не казва нищо, освен, че лекарствата не помагат. Имало много други начини, поне да бяха изброени. И като си помислим кое не ни дава покой, какво следва?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.