Основните заблуди за косата. Бебешки шампоан за възрастни и др.

Има ли ползи от бебешки шампоан за възрастни? Много шампоани обещават “блясък и сила на здравата коса”.

Действието на повечето от тях се основава на образуването върху косата на изключително тънко покритие, в резултат на което тя за кратко става по-обемна, по-мека и блестяща.

Но дали става по-здрава? Трябва да се отнасяме внимателно към рекламите на скъпи вносни шампоани и други “чудодейни” средства за косата.

Вижте и ТОВА: Как да изберем правилния “конски” шампоан.

Например едно популярно американско хормонално средство за жени на пръв поглед действително забавя опадването на косата, но едновременно с това засилва хормоналния дисбаланс. Става ясно, че то не лекува, а “поощрява” болестта, като временно я маскира.

По отношение на шампоаните с провитамини специалистите отбелязват, че за един тип коса те са полезни, а за друг представляват опасност. Затова преди да ги използвате, се посъветвайте с лекар. Специалистът ще ви препоръча шампоан, който е подходящ за вас.

Не вярвайте на надписи от типа “подходящ за всекидневно ползване”. Косата трябва да се мие 2-3 пъти в седмицата. Не по-често. В противен случай може да я съсипете.

ЗАБЛУДА: Боята за коса е безвредна

ФАКТ: Каквото и да говорят производителите на бои за коса, убеждавайки ни, че именно тяхната боя за коса е безвредна, боядисването на косата є влияе отрицателно. Известният италиански стилист Алдо Копола се отнася много скептично към повечето оцветители за коса: жената трябва да си измие косата, да я разтърси и да остане доволна от това, което вижда в огледалото.

ЗАБЛУДА: Пухът е нова коса

ФАКТ: Много хора мислят, че пухът е нова коса. Но по човешкото тяло има косми и пух, например по бедрата, бузите, слепоочията. Пухът е с различна структура, затова не е препоръчително да се маха. От една страна, той не е необходим, но от друга, може да провокира израстването на истински косми.

Разпространено е също мнението, че след бръснене космите по тялото стават по-дебели и по-твърди. Това не е вярно. Бръсненето по никакъв начин не влияе на състоянието на корена на косъма и не може да стане причина за промяна на структурата или за увеличаване на диаметъра му.

Заблудата се дължи на усещането, че поникващият косъм е по-твърд. Често жените страдат от изобилие на косми по тялото. В популярната литература понякога се твърди, че депилацията с восък забавя растежа на космите, изтънява ги и накрая дори ги унищожава. При някои щастливки може наистина да се случи така, но е възможно те да изчезнат само частично. А не е изключено след такива процедури космите да станат още по-гъсти.

ЗАБЛУДА: Ако крава оближе темето ви, ще ви поникне коса

“Фигурин

ФАКТ: Митът, че ако крава оближе плешивото място, ще ви поникне коса, се ражда от едно съобщение във вестниците за фермер, който възстановил косата си по този начин. Но всички експерименти, направени с цел потвърждаване истинността на това средство против оплешивяване, не довели до нищо. Така че желаещите да възстановят косите си трябва да търсят друго средство.

ЗАБЛУДА: Употребата на препарати с желатин укрепва ноктите и косата

ФАКТ: Само индивидуалната способност на човешкия организъм да преработва протеините и минералните вещества оказва влияние на състоянието на косата и ноктите. Желатинът има други ценни предимства, също помага за коса, но не чак толкова много.

ЗАБЛУДА: Честото подстригване прави косата по-гъста

ФАКТ: Когато косата започне да пониква, тя изглежда по-твърда, тъй като космите са къси и с еднаква дължина. Оттам и впечатлението, че честото подстригване сгъстява косата. В действителност то не влияе на гъстотата – количеството коса при всеки човек е програмирано на генетично ниво.

ЗАБЛУДА: Ако косата се подстригва често, ще расте по-бързо

ФАКТ: В действителност това е следствие, а не причина – колкото е по-къса косата, толкова по-бързо расте. Късата коса расте с 2 см на месец, а дългата (30 см) – с 1 см на месец.

ЗАБЛУДА: Витаминните добавки правят косата по-гъста

ФАКТ: Това не е вярно – структурата на косъма е заложена генетично. Количеството косми също се определя на генетично ниво. За блондинките то е примерно 120 000 косъма, за брюнетките – 100 000, а за червенокосите – 80 000. И никакви витаминни добавки не са в състояние да променят това. Но витамините за коса са полезни и е добре да се използват.

ЗАБЛУДА: Трябва постоянно да се използват шампоани против пърхот

ФАКТ: Известният дерматолог- хомеопат А. Г. Трубицин отбелязва, че с постоянното използване на шампоани против пърхот човек, образно казано, сам се навира между шамарите. Организмът привиква към постоянното “допингиране” и се отпуска. Замяната на противопърхотен шампоан с обикновен може да предизвика истинско “пречупване” на косъма, и то не само в преносния, а и в буквалния смисъл.

Дайте мнение и Вие тук!

ЗАБЛУДА: Срещу пърхот помагат шампоаните с ментол

ФАКТ: Така се е смятало дълго време. Но през 1990 г. Агенцията за хранителни продукти и лекарства на САЩ публикува документ, в който се изброяват 223 безполезни компонента, широко използвани в лекарствата и козметиката.

Сред определените за неефикасни срещу пърхота вещества е посочен и ментолът. Освен него в своеобразния “черен списък” попадат борна киселина, алантоин, смола от хвойна и бор, метилсалицилат, фенол, натриев салицилат, тимол и много други по-малко известни компоненти на шампоаните.

Впрочем, не може да се каже, че тези вещества са безполезни. Например ментолът и днес се използва много широко и влиза в състава на лекарства, бонбони, козметика. Включването му в състава на много шампоани е оправдано, но не като средство против пърхот, а като освежаващ компонент. Основният враг на пърхота в съвременните шампоани е цинковият пиритионат.

ЗАБЛУДА: Обилната пяна е показател за качеството на шампоана

ФАКТ: Това е заблуда. Голямото количество пяна харесва на децата и има чисто психологичен ефект. Меките, миещи активни субстанции са по-малко пенливи, но имат по-силен почистващ ефект.

ЗАБЛУДА: Детските шампоани са подходящи и за възрастни

ФАКТ: Много хора погрешно мислят, че детските шампоани са подходящи и за възрастни. Колкото по-възрастен е човек, толкова повече грижи изисква косата му. Бебешки шампоани се слагат на бебета. За възрастни те може дори да не свършат работа и с цел обикновено измиване на косата.

При възрастните гнилостните процеси и замърсяването са по-трайни и силни, отколкото при бебетата. Затова бебешките шампоани може да се окажат слабички и немощни. Не се прехласвайте по тях!

ПОЛУИСТИНА: Факторът pH 5,5 – това е точното ниво

ФАКТ: В последно време можете да чуете, че ако се използват средства за поддържане на кожата, те трябва да са с pH 5,5 фактор. Действително, в здравата кожа нивото е такова. Но колко хора имат абсолютно здрава кожа? Нали мнението на лекарите е, че дори малката пъпка е свидетелство за обратното. Освен това в различните участъци на лицето кожата има различен pH-фактор и, естествено, подходът към различните части на кожата също трябва да е различен.

Първоначално публикувано на:24.04.2008 @ 20:46

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *