Хернията – слабото място в коремната кухина

Съществуват много видове херния – на слабините, пъпна, дискова, в коремната кухина, на диафрагмата, кръста, седалището и др.

Затова специалистите отделили една значителна част от тях в определена медицинска специалност – хирургия. Но и останалите видове са достатъчно много, за да може науката за херниите да се “разклони”, въпреки че методите на лечение са сходни.

Къде се появява най-често?

Понякога някои хора приличат на надути въздушни топки. Особено ако очите се спрат на корема. В коремната кухина винаги съществува определено вътрекоремно налягане, а ролята на гумена обвивка на топката играят мускулите и сухожилията на коремните стени и диафрагмата.

Именно те не позволяват на съдържимото в нашия корем да изскочи навън, те удържат вътрешните ни органи в едно и също положение, независимо дали стоим, лежим, или седим.

А какво ще стане, ако се притисне “въздушната топка”? Коремът изпъква на това място, където обвивката е по-тънка. Ако се натисне прекалено силно, тогава може и да се спука. За щастие, човек е създаден от Твореца много по-стабилно, отколкото една топка.

При рязко повишаване на налягането в корема вследствие някакво напрежение, мускулносухожилната обвивка на топката може и да не издържи, т.е. на най-слабото място нейните влакна да се изпънат. Обаче ние не се спукваме, а някой от нашите вътрешни органи (черва, коремна гънка, пикочен мехур и т.н.) частично изпъква и се издава през “дупката” в мускулната стена директно под кожата, или където не му е мястото.

Тази мека изпъкналост се нарича херния.

Какво е херниева врата?

Слабото място, или дупката в коремната стена, през която се провира изпъкналата херния, се нарича “херниева врата”. Тези “вратички” обикновено са вродени, но могат да възникнат и като резултат от операция или травма. За тяхното формиране могат да помогнат и всякакви други състояния на повишено налягане в коремната кухина – асцит, затлъстяване, бременност, дискинезия на червата.

Много често херниевите вратички се намират в областта на слабините, в зоната на пъпа и на средната линия на корема над пъпа (бялата линия на корема). Понякога се появяват и на други места – в диафрагмата, на стените на корема, от вътрешната страна на бедрата и т.н.

Опасното прищипване

Обикновено когато налягането в коремната кухина се нормализира бързо, а това става в състояние на покой, хернията се прибира вътре сама.

За целта трябва веднага да легнете и да отпуснете всичките си мускули. Хората с хернии добре знаят това от личен опит. Обаче ако изпъкването на хернията е доста сериозно и вие не легнете, не се отпуснете, а останете напрегнати, “вратичката” се затваря.

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

Свиването на мускулния пръстен, образуван от херниевата врата, води до прищипване на спадналия орган и нещата след това се нормализират много трудно. Прищипаните съдове не могат да обезпечат кръвоснабдяването на съответния орган (както казахме, това могат да са червата, също и коремната гънка), прищипаната тъкан загива и човек може да бъде спасен само със спешна операция. За щастие, такива случаи са редки, защото преди да настъпи подобна патология, самият човек и лекарите предприемат лечение.

Лекарите категорично настояват, че всеки тип херния изисква хирургична намеса.

Защото винаги съществува опасност от прищипване. Ако състоянието на болния не позволява да се направи операция, трябва да се носи така нареченият бандаж. Това е механично приспособление, задържащо хернията. Бандажът не може да предотврати увеличаването є, нито да обезпечи излекуване от нея.

Той само предпазва от опасността тя да бъде прищипана, а това е най-тежкото усложнение.Оперативното лечение се заключава в отстраняване на херниевата торбичка. Съдържимото се връща в коремната кухина, херниевата вратичка се затваря, мускулите се приближават и мускулният слой се възстановява.

Под кожата може да бъде поставена специална мрежичка, върху която след това се наслагват собствени тъкани от организма. Всичко това се прави след разрез в коремната стена, или се прилагат лапароскопски методи. Но в интерес на истината, лапароскопският метод по нищо не превъзхожда традиционната операция на херния.

За съжаление, страдащият от херния невинаги може да се подложи на оперативно лечение. За такава операция има много противопоказания. Те са тежка сърдечно-бъбречна патология, нарушено съсирване на кръвта, перитонит, възпалителни и инфекциознизаболявания на коремната стена, късна бременност. Съществуват и локални противопоказания – прищипана херния, непроходимост, неправилна херния, много големи по размер слабинни хернии, рецидив след лапароскопия.

Затова е желателно възрастните хора с подобни проблеми да се посъветват с лекар, а и сами да помислят толкова ли е необходима операция, или могат да се разминат с консервативно лечение.

Дайте мнение и Вие тук!

А на децата с херния често помагат средствата от народната медицина:

Листа, жълъди и кора от млад дъб се приготвят като настойка, но се правят с червено вино. Настойката се използва външно във вид на топъл компрес. Кората от млади клонки на трепетлика се приема във вид на отвара. Приема се вътрешно: една супена лъжица смляна кора се смесва с чаша вода и сместа се слага да заври.

След като изстине, се пият по 1-2 супени лъжици 4-5 пъти на ден.

***

Листа от коприва се смилат, докато се получи кашообразна маса, тя се налага на голям лист живовляк, зелев лист или лист от репей и се налага на болното място (на хернията).

При пъпна херния на болното място се налага марля, натопена в разсол от кисело зеле.

Хернията на слабините се лекува с компреси и настойки от напръстниче.

Непременно погледнете и ТОВА:

https://www.lekar.bg/2017/05/16/%D1%85%D0%B5%D1%80%D0%BD%D0%B8%D1%8F-2/

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

ишиас лумбаго лечение на възпален седалищен нерв

Лечение на ишиас – домашно и с лекарства. Симптоми на прищипан нерв и възпален седалищен нерв

Ишиас или възпален седалищен нерв на кръста, на таза. Симптоми. Невралгия. Анатомия и лечение на …

2 Мнения

  1. Moeto bebco e na 1 i 9 meseca i ima hernia na slabinite kak moje da se lekuvs i s kakvo molq pomognete

  2. Веселин Петков

    Относно: “Хернията на слабините се лекува с компреси и настойки от напръстниче.”,
    Моля посочете с латинско наименование за тази цел кой точно вид напръстниче се използва /от общо 20 вида/. И ако може повече информация как се приготвя настойката, колко време се налагат компресите и прочие..

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *