Самото понятие “имунитет” се появява на бял свят благодарение на руския учен Мечников и на френския микробиолог Луи Пастьор.

Основни заблуди за имунитета

Самото понятие “имунитет” се появява на бял свят благодарение на руския учен Мечников и на френския микробиолог Луи Пастьор.

Наистина, в началото под “имунитет” се е разбирала невъзприемчивостта на организма към инфекциозни заболявания. Но от средата на ХХ век, в резултат на изследванията на англичанина Медавър, се доказва, че имунитетът защитава организма не само от микроби, но и от всякакви други генетично чужди клетки (паразити, чужди тъкани, използвани за трансплантация, а също и собствени туморни клетки).

Имунитетът е неспецифичен – вродената способност да се унищожава чуждото, и специфичен – придобит след реални “бойни действия”. Например “пряка схватка” с инфекцията, или след “големи учения” – бой с отслабен причинител, вкаран в организма във вид на ваксина. И ако неспецифичният имунитет го имаме през целия си живот, то специфичният понякога се запазва за цял живот, а понякога – за няколко години или за година-две, например както е след грип.

Тъй като имунната система е много сложна, а изучаването й е още в начален стадий, дори сред лекарите понякога се срещат заблуди по отношение на имунитета.

Какво да кажем тогава за обикновените хора без медицинско образование.

ЗАБЛУДА: При медицинските изследвания, на първо място, трябва да се диагностицират имунните дефицити

ФАКТ: Това не е задължително. Често такава диагностика се обяснява с това, че тя е доста скъпа и това е изгодно за многобройните платени центрове.

Докторът на медицинските науки Наталия Илина, главен лекар в Института по имунология на руското здравно министерство, отбелязва по този повод: “Основни признаци на увреждане на имунитета са честите рецидиви на хронични заболявания или чести простудни болести, неподлежащи на лечение. Но това не е достатъчно, за да се заподозре имунен дефицит. Имунологични тестове се правят само тогава, когато са налице всички тези неприятни заболявания, независимо от адекватното и навременно лечение. Ако човек не лекува или не доизлекува простудата си, ако предписаните от лекаря препарати се оказват неефикасни, причината за това не е в имунитета”.

ЗАБЛУДА: Всички болести са от слабия имунитет

ФАКТ: Действително, имунната система е една от най-важните в човешкия организъм. Но твърденията, че всички болести са заради това, че имунитетът е отслабнал, не са много коректни. Със същия успех може да се каже, че всички болести са от нерви. В известна степен това ще бъде вярно, но за да се развие едно заболяване, обикновено са необходими няколко фактора. Един от тях може да бъде пониженият имунитет. Има и заболявания, които се развиват независимо от състоянието на имунната система, но по-късно те водят до отслабване на имунитета. Пример за такова заболяване е захарният диабет.

ЗАБЛУДА: С профилактична цел трябва да се приемат лекарства, усилващи имунитета

ФАКТ: В аптеките можете да видите стотици лекарства, обещаващи да засилят имунитета ви, от които специалистите ползват не повече от двайсет. Но може би най-важното е, че нито едно от тях не се използва като самостоятелен медикамент. Те се назначават само комплексно с основните средства за лечение на конкретната болест. Както виждате, не може да става и дума за някаква профилактика. Мнението на специалистите е, че на практика е невъзможно да се укрепва имунитета на здрав човек с лекарства по простата причина, че подобни препарати имат лечебно-профилактично действие само при болни и само при комплексно лечение на конкретно заболяване. Но е напълно възможно с приемането на подобни средства да се навреди на имунната система. Химичното равновесие в организма е тънък и крехък механизъм.

По този повод д-р Илина казва следното: “Трябва да се напише с главни букви: здравите хора нямат нужда да приемат такива препарати. Имуномодулаторите са високоефикасни лекарства, но имат строги показания за употреба. Те притежават лечебно и профилактично действие само при болни и само тогава, когато се използват при комплексно лечение. Не можеш да се запасиш със здраве занапред. Всеки човек трябва да се ръководи от здравия смисъл, особено когато се сблъсква с поредната панацея от рода на “лекуваме всичко”. Зад чудесата в медицината най-често се крие обикновено шарлатанство и стремеж да се натрупат пари за сметка на чуждото нещастие”.

ЗАБЛУДА: С инфекциозните заболявания имунитетът се справя сам, затова не е необходимо да ги лекуваме

ФАКТ: Това в известна степен е вярно, защото имунната система сама се справя с много вируси и бактерии. Но, за съжаление, дори най-добре работещата имунна система може да не устои пред голям брой вируси или бактерии, или пред силно патогенни причинители на заболявания като холера, коремен тиф, дизентерия, морбили и някои други болести. И ако организмите са успели да преодолеят всички защитни бариери, които имунитетът е поставил на пътя им, значи трябва да му се помогне и да се лекува започващото заболяване. Лечението се подбира съобразно ситуацията. Понякога е достатъчно общоукрепващо средство, което да помогне на имунната система да неутрализира причинителя, например вземането на витамини при ОРЗ. Понякога се налага да се използват антибактериални препарати, етиотропна (унищожаваща причинителя) или имунокоригираща терапия.

ЗАБЛУДА: Всички имунни препарати усилват имунитета

ФАКТ: Това твърдение не е вярно. Освен повишаващи имунитета лекарства съществуват и други – имунодепресанти. Те се използват в съвременната медицина, например при присаждането на органи, за да не отхвърля организмът чуждия му трансплантант.

Дайте мнение и Вие тук!

ЗАБЛУДА: Приемът на общоукрепващи препарати за неспецифично въздействие може да реши всички проблеми на имунната система

ФАКТ: Действително, в научнопопулярната литература можете да срещнете това твърдение. Разбира се, витамините, адаптогените, закаляващите процедури, оптималното физическо натоварване и др. укрепват здравето, но обикновено това не е достатъчно, когато имунната система не може да се справи с някакъв сериозен проблем. При редица заболявания (пневмония, ангина, алергия и др.) все пак е необходима по-сериозна намеса в работата на имунната система и в тези случаи се налага да се обърнете към лекар. Самолечението може да доведе до неефикасност или до странични ефекти.

ЗАБЛУДА: Само имунните препарати влияят на имунната система

“Фигурин

ФАКТ: Тези, които мислят така, се заблуждават. Всички химични вещества оказват влияние върху имунитета. Друг е въпросът, че това влияние може да бъде потискащо или стимулиращо. Трябва да се отбележи, че при продължителна употреба всяко лекарствено средство може да предизвика отслабване на имунната система. Затова е добре да се предприемат профилактични мерки за поддържане на нормалното функциониране на защитните сили на организма.

ЗАБЛУДА: Към повтарящите се заболявания не се изработва имунитет

ФАКТ: На всички е известно, че има заболявания (например варицела, морбили, рубеола), от които човек се разболява веднъж в живота, след което в организма се изработва невъзприемчивост към тях (специфичен имунитет). В същото време много хора смятат, че към заболяванията, които могат да се повторят, не се изработва имунитет. Това не отговаря на истината, защото нашата имунна система “запомня” всички микроорганизми, с които се е срещала. Изработените антитела дълго време, а понякога завинаги, остават в организма. Затова ако причинителят попадне в него отново, дори и да се развие заболяване, имунната система вече знае как да се бори с него, вследствие на което то протича в по-лека форма. Имунолозите отбелязват, че ако имунната система не може да защити човека по този начин, той би бил непрекъснато болен.

Още информация за имунитета ще намерите ТУК: Бели петна по кожата и срив на имунитета. Застрашени ли сте от витилиго?

Първоначално публикувано на:23.04.2008 @ 18:54

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Vitamin E Podpomaga Nervnata Sistema

Витамин Е – ползи и предозиране

За какво е полезен? Храни с витамин Е. Ампули. Капсули. Цена. Дневна доза и предозиране. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *