диета при хемороиди
Правилната диета при хемороиди представлява съществена част от терапията и профилактиката срещу тях

Какво е най-важно за правилната диета при хемороиди?

Правилната диета при хемороиди представлява съществена част от терапията и профилактиката срещу тях

Наред с общото лечение, назначено от специалист, пациентът трябва да обърне много голямо внимание и на своето хранене, като в този случай той трябва да ограничи или дори напълно да изключи определени храни и напитки, които биха обострили допълнително състоянието му.

Известно е, че изострянето на заболяването в много голяма степен зависи и от състоянието на стомашно-чревния тракт, тъй като запекът и диарията увеличават налягането в коремната кухина, което пък на свой ред повлиява състоянието на вените на правото черво и ануса.

Най-напред трябва да се премине към хранене четири пъти на ден в едни и същи часове, което постепенно ще подобри значително функционирането на червата.

За това значително помага и консумацията на храни, богати на влакнини, фибри и целулоза, съдържащи се в изобилие в плодовете и зеленчуците, а така също и всички видове пълнозърнести продукти.

Страдащият от хемороиди трябва също така да избягва системното преяждане, тъй като то значително затруднява дейността на стомашно-чревния тракт, което пък директно рефлектира върху състоянието на хемороидите.

Изключително важна част от правилната диета при хемороиди е и приемът на достатъчно течности – около 1,5 – 2 литра вода на ден, като се препоръчват по-бедните на минерални вещества изворни води, но е възможно също така водата да бъде приемана и под формата на течни храни.

Страдащите от хемороиди са особено чувствителни и към неприятните прояви на метеоризъм, който се провокира от консумацията на тестени и захарни изделия, които е наложително да бъдат избягвани.

Дайте мнение и Вие тук!
диета при хемороиди
Правилната диета при хемороиди е част от терапията

Несъвместими с правилната диета при хемороиди са и спиртните напитки, пикантните, пържените и пушените продукти, а така също и дреболиите, тъй като всички те предизвикват разширяване на вените, а след това и до образуване на хемороиди.

Като важна част от подходящата диета при хемороиди може да се посочи и физическата активност, която има благотворен ефект върху общото състояние.

Вижте и ТОВА:

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

https://www.lekar.bg/2014/06/04/%D0%B1%D0%B0%D0%B1%D0%B8%D0%BD%D0%B8-%D1%80%D0%B5%D1%86%D0%B5%D0%BF%D1%82%D0%B8-%D0%B7%D0%B0-%D1%85%D0%B5%D0%BC%D0%BE%D1%80%D0%BE%D0%B8%D0%B4%D0%B8/

За Костадин Стефанов

Името ми е Константин Серафимов и съм част от екипа на Chudesa.net и Lekar.bg. Интригуват ме чудесата, които се случват в този невероятен свят, а здравната тематика ми е слабост.

Прочети още

бабини рецепти за хемороиди

Естествени лекове за кървящи хемороиди. Бабини рецепти

Кои лекове за кървящи хемороиди са добри? Има ли естествен лек за хемороиди? Бабини рецепти. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *