Какво е най-важно за правилната диета при хемороиди?

Правилната диета при хемороиди представлява съществена част от терапията и профилактиката срещу тях

Наред с общото лечение, назначено от специалист, пациентът трябва да обърне много голямо внимание и на своето хранене, като в този случай той трябва да ограничи или дори напълно да изключи определени храни и напитки, които биха обострили допълнително състоянието му.

Известно е, че изострянето на заболяването в много голяма степен зависи и от състоянието на стомашно-чревния тракт, тъй като запекът и диарията увеличават налягането в коремната кухина, което пък на свой ред повлиява състоянието на вените на правото черво и ануса.

Най-напред трябва да се премине към хранене четири пъти на ден в едни и същи часове, което постепенно ще подобри значително функционирането на червата.

За това значително помага и консумацията на храни, богати на влакнини, фибри и целулоза, съдържащи се в изобилие в плодовете и зеленчуците, а така също и всички видове пълнозърнести продукти.

Страдащият от хемороиди трябва също така да избягва системното преяждане, тъй като то значително затруднява дейността на стомашно-чревния тракт, което пък директно рефлектира върху състоянието на хемороидите.

Изключително важна част от правилната диета при хемороиди е и приемът на достатъчно течности – около 1,5 – 2 литра вода на ден, като се препоръчват по-бедните на минерални вещества изворни води, но е възможно също така водата да бъде приемана и под формата на течни храни.

Страдащите от хемороиди са особено чувствителни и към неприятните прояви на метеоризъм, който се провокира от консумацията на тестени и захарни изделия, които е наложително да бъдат избягвани.

диета при хемороиди

Правилната диета при хемороиди е част от терапията

Несъвместими с правилната диета при хемороиди са и спиртните напитки, пикантните, пържените и пушените продукти, а така също и дреболиите, тъй като всички те предизвикват разширяване на вените, а след това и до образуване на хемороиди.

Като важна част от подходящата диета при хемороиди може да се посочи и физическата активност, която има благотворен ефект върху общото състояние.

Вижте и ТОВА:

10+ средства, лекарства и бабини рецепти при хемороиди

Оставете мнения, отзиви и коментари в нашия форум по-долу и вижте още по темата:

Получавайте първи ЛЕКАР.БГ безплатно на мейла!

Публикуваме доста рядко! Въведете своя Email адрес ТУК:
Какво е най-важно за правилната диета при хемороиди?
5 (100%) 1 vote

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *