Как да постъпим при задавяне с вода или храна?

Как се действа при задавяне с вода или храна? Бързи съвети за бърза реакция на Лекар.БГ.

Аз съм гледала по филми как се оказва помощ, ако на някого попадне чуждо тяло в гърлото, но не знам как се прави. А се оказва, че е много важно. И на мен ми се случи и имах късмет, че наоколо имаше човек, който знаеше как да постъпи, за да ме спаси. Моля, напишете как да се действа в такава ситуация?

В такава ситуация трябва да се действа твърдо и спокойно, тъй като времето за спасяване е не повече от 3 минути. Ако чуждото тяло е попаднало в дихателните пътища, е много лесно да се изкара оттам. Застанете зад пострадалия, обгърнете го с ръце в областта над пъпа, като сплетете двете ръце в юмрук.

След това 2-3 пъти енергично притиснете предната страна. Обикновено след 2-3 такива притискания на предните стени на корема хранителната “тапа” ще изскочи без проблем, защото се получава рязко повишаване на вътрекоремното налягане.

Фигурин билки за отслабване

Това налягане се предава на диафрагмата и на белите дробове, където винаги има остатъчен въздух, способен да изтласка заседналото чуждо тяло или предмет.Когато подобна ситуация се случи с дете, можете да направите следното.

Ако усетите, че в гърлото му е заседнало нещо, можете да опитате да го изкарате с пръсти. Наведете надолу главата му и натискайки с показалеца на едната ръка основата на езика, с дланта на другата го почукайте по гърба.

Ако детето е малко – 4-5-годишно, опитайте да го провисите с главната надолу и да го разтърсите енергично, но все пак внимателно, за да се освободят дихателните му пътища.

Оставете мнения, отзиви и коментари в нашия форум по-долу и вижте още по темата:

Получавайте първи ЛЕКАР.БГ безплатно на мейла!

Публикуваме доста рядко! Въведете своя Email адрес ТУК:
Как да постъпим при задавяне с вода или храна?
4.5 (90%) 2 vote[s]

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *