Физическите болки често не са от болести, а от нерви

Болки в тялото от нерви: Много хора с неврологични проблеми пълнят кабинетите на терапевтите, защото нервното напрежение “се проектира” върху вътрешните органи и човек мисли, че страда от някаква болест.

Но болките и усещането за дискомфорт често са предизвикани не от болести на вътрешните органи, а от неврози, от повишена чувствителност към собствените усещания, възбудимост, умора, дори понижен критерий.

Вредно е да задържаме емоциите у себе си.

В резултат на стресовото пренапрежение нервната система рано или късно се изтощава, и тогава в нея, в една или друга степен, се проявяват симптомите на невроза. Най-често това е постепенно изгубване на способността за самообладание. На винаги сдържания и коректен човек изведнъж му става трудно да се владее.

Той се чувства като изпъната струна, дразнят го вече незначителни дреболии, които по-рано е подминавал спокойно. Сънят му се нарушава, работоспособността му намалява и той губи почва под краката си, изгубва и радостта от живота. Това в крайна сметка е един затворен кръг от умора, плачливост, лошо настроение, емоционална отчужденост.

Важно е умението да изживееш пълноценно всяка минута.

В такова състояние човек беспорно има нужда от някакво лечение, но това, което трябва да разбере, е, че основа на здравето и щастливия живот са любовта към себе си, умението да се контролираш и да изживееш пълноценно всяка минута.

Съществуват средства, които биха помогнали човек да си изгради ново отношение към живота и да възстанови заложените у него от рождението му сили.

Например ароматите и билковите екстракти могат да насочат душата и тялото ни по нов път – пътят на уравновесеността, душевното и физическото здраве. Те могат да помогнат за възстановяване на силите и запазване красотата на душата.

На първо място ще посочим валерианата, божурът, маточината, страшничето.

Има и много други полезни растения, такива средства се предлагат и по аптеките, и в специализираните билкови магазини.

Дайте мнение и Вие тук!

Много полезни са тези екстракти, които са във флакони – тяхната употреба е най-лесна – 10-20 капки на 100 мл преварена вода. Само 10 минути след приема му лекарството започва да действа. Намаляват умората, страхът и отчаянието. Тези препарати не водят до привикване, а се препоръчват и при нарушен сън.

Освен всичко това билковите отвари от глог, маточина и шипка оказват укрепващо въздействие на сърцето, засилват кръвоснабдяването на сърцето и главния мозък, повишават устойчивостта на сърдечносъдовата система при повишено натоварване и стабилизират нивото на кръвното налягане.

Проявленията на атеросклероза на съдовете на главния мозък намаляват, дори донякъде се потиска болестта на Мениер (основните є проявления са пристъпи на главоболие, виене на свят, повръщане, шум в ушите). И не на последно място – всичко това значително намалява риска от инсулт.

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Лекарства и лечение при паник атаки и страхова невроза

Лекарства за паник атаки, хапчета за страхова невроза

Мнения за най-добрите хапчета за страхова невроза. Лекарства за паник атаки. Какво да пием? Билкови …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *