Гъбички по ноктите (микоза) е заплаха за целия организъм

Всички знаем за уврежданията от гъбички по ноктите (микоза) на краката и повечето от нас лично са се сблъсквали с този проблем.

Но сега ще се опитаме да се ориентираме по-подробно в същността на опасните малки вредители.

Всичко започва с леко зачервяване

Повече от сто вида паразитни гъбички са патогенни за човека, увреждат кожата, косата, ноктите и вътрешните органи.

Заболяванията на стъпалата и китките се предизвикват от дерматофили, плесенни гъбички и ферментоподобни микроорганизми. Особено много страдат стъпалата, а повече от половината от всички болни с микоза получават гъбични увреждания и на ноктите. Всичко започва с малко зачервяване, леко разперване на третия и четвъртия пръст, възпаление и нарушение целостта на кожата. Гъбичните спори се прилепват към клетките на нокътната тъкан и се внедряват все по-дълбоко и по-дълбоко.

Неприятни проявления могат да се появят и на вътрешния свод на стъпалото – мехурчета, лющене, влажна кожа. На ходилата се появяват мазолистиуплътнения, а понякога и цепнатини.

И всичко това се съпътства със сърбеж.

Микозата е заплаха за целия организъм 

При по-тежки форми на микоза се повишава температурата, човек изпитва болка при ходене. А при остра микоза цялото тяло се покрива с обриви и лицето се подува от отоци. Това че ноктите изглеждат грозно, не е най-лошото, то не е просто козметичен дефект.

Всъщност микозата е заплаха за целия организъм – повишава се чувствителността към алергените, има вероятност от възникване на простатит, възпаление на червата, усложнения на астма, гастрит и други заболявания.

Ето с това е опасно нахлуването на гъбичките, когато не се прави нищо да бъдат спрени.

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

Който се грижи за своите нокти, той се грижи и за здравето си.

Загледайте се дали на края или в основата на нокътя не ви се е появило жълто, бяло или сиво петънце. При гъбична инфекция ноктите стават матови, безжизнени, удебелени на някои места и лесно се чупят. Под тях се появяват израстъци.

Повърхността на нокътните пластини се обезобразява от продълговати и напречни браздички. Понякога увреденият нокът променя формата си, напомняйки клюн на птица. Нокътят може да се отлепи и отдели от своето легло, когато гъбичките го проядат.

Нарушената кожна обвивка е входна врата за бактериалните инфекции

Така се появява огнище на устойчива инфекция. Заразяването може да се случи при непосредствен контакт. Може да стане и чрез обувките, облеклото, домашните чехли, маникюрните принадлежности, килимчетата в банята или гъбата за къпане. А “гъбичният донор” си шляпа бос в басейна, в сауната, под душа и разнася инфекцията, която неминуемо обхваща всички, които се намират наоколо.

Дайте мнение и Вие тук!

В групата на “статистическия риск” дерматолозите включват работещите в градските парни бани, в сауните, на басейните, плувците, лекоатлетите, военнослужещите, работещите в обществени перални, обслужващият персонал на лечебните заведения, масажистите, ортопедите.

Гъбичните спори, падащи от заразените нокътни участъци, само чакат да се прилепят към влажната кожа в междупръстовите гънки и под ноктите на някой друг. А много пъти човек има протривания по ръката, драскотини, малки травми, които са неизбежни, например при маникюр и педикюр. Имайте предвид, че нарушената кожна обвивка е “входната врата” за бактериалната инфекция.

Възпалението често се крие под формата на абсцеси и други дерматози

Разбира се, инфектирането още не значи заболяване. Обаче посредници на гъбичната окупация могат да станат и плоското стъпало, и нарушената микроциркулация на кръвта и лимфата в тъканите на стъпалата, както и различните аномалии в крайниците. Също така и ендокринните заболявания, захарният диабет, различните хронични инфекции.

За разпространяване на микозата влияят още стареенето на организма, имунодефицитът, приемане на антибиотици или цистостатици. Така например при сърдечносъдова недостатъчност ноктите заприличват на синкаво изпъкнало стъкло на часовник. Жълтият цвят може да свидетелства за увреждания в коленните стави. Не са изключени и вродени деформации на ноктите.

От друга страна, микозата често симулира”, наподобявайки абсцес и други дерматози. Само опитен лекар може да разпознае в тази “мимикрия” на екзема, обрив, кожна туберкулоза и други признаци на изменения от токсичен характер, а именно гъбично заболяването.

И само добро познаване и изучаване на “биографията” на такъв процес може да доведе до точна диагноза.Затова нашият съвет е да не се подвеждате по призивите на рекламните обяви. Защото козметиците, които имат само повърхностни познания на проблема, не притежават достатъчна квалификация.

Правилната диагноза биха ви поставили само в специализирано медицинско заведение, и то след лабораторни изследвания.

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Микомакс 150 на таблетки, на глобули

Микомакс – какво не знаем за него и къде грешим при лечението на гъбични инфекции?

Какво лекуваме с микомакс? 150 или 50 мг? За мъже. За бебе. Ампули, капсули, гел …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *