Какво е специалното хранене при рак на млечната жлеза?

Специалисти съветват пациенти и близки за хранене при рак на млечната жлеза – да изключат от менюто мляко, сирене и кашкавал, йогурт и сладолед. Консумацията на тези продукти намалява двойно шанса на болните жени да оздравеят. Тази специфика за хранене при рак е огласена в изследователския център Kaiser Permanente в САЩ.

хранене при рак

Кои правила са важни за хранене при рак?

Учените отбелязват защо е важен този режим на хранене при рак: съдържащият се в млякото и млечните продукти хормон естроген е нещо като гориво за раковите клетки – това хранене при рак насърчава размножаването на раковите клетки в млечната жлеза. Всички научни данни сочат, че връзката между млечните продукти и рака на млечната жлеза е устойчива. Ето защо е важно да се знаят особеностите на съвременното хранене при рак, коментират от medikforum.ru.

Науката не от вчера има доказателства за това, че всяко хранене при рак е от значение за това дали пациентът ще удължи или ще съкрати живота си. Млечните продукти привличат вниманието заради съдържащия се в тях хормон естроген. Проучването по темата за хранене при рак на млечната жлеза е обхванало 1500 пациентки, чиято диагноза била поставена от 1997 до 2000 година. Анкетите трябвало да установят какво е тяхното хранене при рак, потвърден с диагноза, какви количества млечни храни са консумирали до и след диагностицирането и започналото лечение.

Оказало се, че всички пациентки били любителки на сладоледа, сиренето и йогурта, както и на горещия шоколад с мляко. А е достатъчна една порция от млечните храни на ден, за да се намалят шансовете за продължаване на живота наполовина – в рамките на следващите 12 години. Тук има една особеност на коментираното хранене при рак. Голямо количество мляко във Великобритания и САЩ се събира от бременни крави, а в организма на такива животни е пълно с естроген. Най-големите му дози се съдържат в продуктите с висока масленост.

Фигурин чай за отслабване

Науката коментира междувременно и това, че за наблюдаваното хранене при рак изключителна роля играят гладните паузи. В американския Thomas Jefferson University е направено изследване, доказващо ролята на глада при пациентки с рак на млечната жлеза. Дори в случаите на тройно негативен рак, който е с възможно най-висока смъртност, развитието на болестта се забавя и често спира при нискокалориен режим. Това само още веднъж доказва колко съществена е ролята на подходящото хранене при рак на млечната жлеза.

Същевременно препоръките за хранене при рак на млечната жлеза съдържат съвети за здравословни продукти, чието включване в менюто помага при лечението. Препоръчва се например засегнатите пациентки да консумират по три праскови дневно. Опитите с лабораторни гризачи са доказали, че екстракт от праскови спира деленето на агресивните ракови клетки MDA-MB-435. Благотворният ефект се дължи на съдържащите се в плодовете феноли. Включването на прасковите в хранене при рак има и профилактичен ефект. Според учените може да се окаже, че прасковите са най-приятното лекарство за пациентките с кошмарната диагноза.

Оставете мнения, отзиви и коментари в нашия форум по-долу и вижте още по темата:

Получавайте първи ЛЕКАР.БГ безплатно на мейла!

Публикуваме доста рядко! Въведете своя Email адрес ТУК:

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *