лекарски грешки
Можем ли да се предпазим от лекарски грешки?

Как да не станем жертва на лекарски грешки?

Свикнали сме мощно да плюем по родното здравеопазване. Да го сравняваме със задгранични системи къде ли не, да вярваме, че “там” всичко е идеално и лекарски грешки няма. Наистина ли?

Всъщност точният анализ показва, че проблемите навсякъде са приблизително еднакви. И че лекарски грешки стават навсякъде, уверяват от www.kp.ru. Американската медицинска асоциация публикува доклад, според който само през миналата година в структурите й са постъпили жалби за 190 000 сбъркани диагнози. Свързаните с това лекарски грешки са могли поне в една трета от случаите да доведат до летален изход. Ето какво пише 1:1 в доклада: “Лекарските грешки в диагностиката на заболяванията са сериозна опасност; независимо от все по-точното оборудване – човешкият фактор в медицината остава на първо място”.

Според доклада американските Ескулапи например нерядко правят лекарски грешки, като приписват на пациента несъществуваща болест – и не забелязват симптомите на истинската. Ето какво най-често убягва от вниманието на докторите:

– Глутенова болест (целиакия). При много хора се наблюдава тази странна органична реакция срещу растителния протеин глутен. Той се съдържа в хляба и тестените продукти. Обикновено минават няколко години, докато пациентът получи точната си диагноза. Симптомите на глутеновата болест са сходни с тези на колита и други чревни заболявания. Най-честите лекарски грешки в подобни случаи са да се определя състоянието като дисбактериоза.

– Болести на щитовидната жлеза. Симптомите на недостиг или свръхпродукция на хормони от щитовидната жлеза често са причина за лекарски грешки: говори се за последици от стрес или недостиг на сън.

– Апендицит. Известното на всички заболяване често буквално се отсвирва. Главният симптом – коремните болки, може да насочва към различни проблеми. Често стават лекарски грешки – докторите неправилно разпореждат лечение на инфекции в отделителната система.

Дайте мнение и Вие тук!

– Инсулт. Според здравната статистика от всеки десет човека, потърсили помощ заради главоболие и световъртеж, един е отпращан вкъщи без точна диагноза и адекватно лечение. Там го връхлита инсултът. Да говорим ли пак за лекарски грешки?!

Много специалисти считат, че съдействащият пациент може да се защити от възможни лекарски грешки и за това не са нужни особени знания и големи усилия. Трябва да се направят пет прости неща, които да увеличат шансовете за точна диагноза и редукция на опасността от лекарски грешки.

лекарски грешки
Можем ли да се предпазим от лекарски грешки?

Ето кои са те: 1. Записвайте историята на болестта. Няколкото часа, изгубени да фиксирате симптомите, кога са започнали смущенията, как е прогресирала болестта и състоянието ви се е усложнявало – тези изгубени часове ще помогнат на доктора сам да избегне възможни лекарски грешки и да увеличи шансовете ви за спасение с адекватно лечение. 2. Бъдете честни. Докторът трябва да научи всички подробности около състоянието ви, дори някои от тях да ви се струват срамни и злепоставящи. 3. Задавайте въпроси. Колкото повече научите от професионалиста за болестта си, толкова повече детайли от симптомите й ще изплуват в съзнанието ви – така и докторът няма да действа на автопилот. 4. Позволете на лекаря да си върши работата. След като ви назначи лечение – спазвайте указанията му; не се правете на по-голям доктор от него! 5. Търсете запасен вариант. Ако диагнозата и лечението не ви вдъхват доверие – намерете още един специалист. Вземете второ мнение – така ще се убедите, че първият лекар е бил прав.

Или напротив. Бъдете активни, за да не съжалявате, че сте поредната жертва на лекарски грешки. Ако все още сте в състояние да изпитвате каквото и да било.

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

невробекс, мнения

Безопасно ли е да гълтаме невробекс?

Неуробекс или невробекс – как е правилно? Какво е най-важното от неговата листовка? Какви витамини …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *