momiche-s-bolki-v-korema

Болки в корема: кои от тях НЕ ТРЯБВА да търпим?

На всеки човек му се случва да го заболи корем. Понякога да имаш болки в корема е безобидно, понякога – опасно. Кои болки в корема е нормално да изтърпим и кога да потърсим лекар? Защото състоянията с болки в корема могат да се окажат живото застрашаващи и отлагането да бъде фатално.

болки в корема
Как да действаме при болки в корема?

При цялото разнообразие от болки в корема те могат да се разделят основно на две групи, обясняват експертите на medikforum.ru. Болките в корема са или от възпалителен характер, или са спастични (колики). С коликите можем да се справим и сами, а възпалителните болки в корема си искат лекар и дори болница.

Главен признак за това, че при нашите болки в корема става дума за възпалителен процес, е непрекъснатата режеща или постоянна, тъпа болка в корема. Колкото повече време минава – толкова по-нетърпими стават тези болки в корема. Колкото повече отлагате посещението при лекаря, толкова по-дълго ще се мъчите – затова не отлагайте. Класически пример за теглещи болки в корема е възпалението на апендикса. В този случай трябва да играе скалпел; ако се опитате да изтърпите подобни болки в корема на крак – това може да ви струва живота. Разумът повелява половин час след началото на подобни болки в корема да извикате линейка или близки да ви откарат при хирурга.

Ако имате болки в корема от време на време и нещо в него ту ви стяга – ту ви отпуска, значи става дума за колики. Спастичните болки в корема обикновено преминават за няколко часа; можете да си облекчите положението със спазмолитици.

Дайте мнение и Вие тук!

Спастичните болки в корема се повлияват от топло: но не слагайте там електрическа възглавничка! Завийте корема и кръста с шал и легнете в хоризонтално положение. Ако имате котка – позволете й да легне върху проблемното място.

Когато решите да се спасявате от болки в корема самостоятелно знайте, че все пак не е зле да се консултирате с лекар. Не е изключено спастичните болки в корема да са причинени от камъни в жлъчката. Там всяка самодейност може да усложни положението; в крайна сметка пак може да стигнете до операция, но след като изтърпите няколко атаки от болки в корема с нарастваща интензивност.

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: [email protected]За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Фамотидин или Омепразол, Квамател, Ранитидин?

Фамотидин, Омепразол, Квамател или Ранитидин? Странични ефекти, мнения, цена

Фамотидин се препоръчва като един от заместителите на Ранитидин, след като се заговори за спирането …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.