Болки в корема: кои от тях НЕ ТРЯБВА да търпим?

На всеки човек му се случва да го заболи корем. Понякога да имаш болки в корема е безобидно, понякога – опасно. Кои болки в корема е нормално да изтърпим и кога да потърсим лекар? Защото състоянията с болки в корема могат да се окажат живото застрашаващи и отлагането да бъде фатално.

болки в корема

Как да действаме при болки в корема?

При цялото разнообразие от болки в корема те могат да се разделят основно на две групи, обясняват експертите на medikforum.ru. Болките в корема са или от възпалителен характер, или са спастични (колики). С коликите можем да се справим и сами, а възпалителните болки в корема си искат лекар и дори болница.

Главен признак за това, че при нашите болки в корема става дума за възпалителен процес, е непрекъснатата режеща или постоянна, тъпа болка в корема. Колкото повече време минава – толкова по-нетърпими стават тези болки в корема. Колкото повече отлагате посещението при лекаря, толкова по-дълго ще се мъчите – затова не отлагайте. Класически пример за теглещи болки в корема е възпалението на апендикса. В този случай трябва да играе скалпел; ако се опитате да изтърпите подобни болки в корема на крак – това може да ви струва живота. Разумът повелява половин час след началото на подобни болки в корема да извикате линейка или близки да ви откарат при хирурга.

Ако имате болки в корема от време на време и нещо в него ту ви стяга – ту ви отпуска, значи става дума за колики. Спастичните болки в корема обикновено преминават за няколко часа; можете да си облекчите положението със спазмолитици.

Фигурин билки за отслабване

Спастичните болки в корема се повлияват от топло: но не слагайте там електрическа възглавничка! Завийте корема и кръста с шал и легнете в хоризонтално положение. Ако имате котка – позволете й да легне върху проблемното място.

Когато решите да се спасявате от болки в корема самостоятелно знайте, че все пак не е зле да се консултирате с лекар. Не е изключено спастичните болки в корема да са причинени от камъни в жлъчката. Там всяка самодейност може да усложни положението; в крайна сметка пак може да стигнете до операция, но след като изтърпите няколко атаки от болки в корема с нарастваща интензивност.

Оставете мнения, отзиви и коментари в нашия форум по-долу и вижте още по темата:

Получавайте първи ЛЕКАР.БГ безплатно на мейла!

Публикуваме доста рядко! Въведете своя Email адрес ТУК:

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *