Вижте нашата класация за най-добър пробиотик за стомах и черва,
статистики за търсения на пробиотик за стомах в Гугъл, мнения.

Пробиотик за стомах. Топ 5 на най-добрите: Кога се приема ПроКомбо пробиотик и пребиотик

Вижте нашата класация за най-добър пробиотик за стомах и черва, базирана на мнения в интернет и статистики за търсения в Гугъл. Кой пробиотик за стомах е български?

Много хора знаят, че ако стомахът ви ври и кипи, ако имате проблеми с апетита или наскоро сте пили антибиотици, значи имате нужда от курс на пробиотици. Какви са тези вещества и как ще  ви помогнат? Кои от тях са най-добрите пробиотици за черва и стомах, по какъв критерий да ги избираме?

Само си представете – около 2 кг от вашето тегло се състои от бактерии, които живеят по кожата, по лигавиците и в червата. Но не се тревожете веднага: тези микроби са ваши приятели. Те живеят с нас хората от милиони години, носейки осезаеми ползи за здравето. Учените наричат ​​цялата микробна общност на тялото микробиом, а конкретно чревните представители – нормална чревна микрофлора.

Микробите са важни за формирането, развитието и укрепването на нашия имунитет, за храносмилането на храната, за синтеза на някои витамини (например на витамин К и част от група В), както и за защитата на организма от инфекции, причинени от патогенна флора. Антибиотиците принуждават нашествениците да напуснат родната си територия и да освободят стомаха и червата.

Но има ситуации, когато собствената микрофлора страда. Това състояние се нарича с термина “дисбактериоза”. Казано по-просто, това е нарушение на съотношението между полезни и враждебни микроби, както и промяна в броя на нашите приятелски бацили, тяхната масова смърт поради различни влияния. Това е некачествената храна, която полезните микроби не харесват, приеманите лекарства (особено антибиотици и чревни антисептици), чести чревни инфекции, отравяния и стрес.

За да поддържаме своите полезни микроби, се нуждаем от пробиотици. Но какво е това и как да изберем най-полезните?

Топ 5 рейтинг на пробиотиците

Пробиотиците са лекарства или продукти, които съдържат полезна микрофлора за червата. Аптечните пробиотици имат в себе си микрофлора от различни щамове – бифидобактерии, полезни щамове на ешерихия коли, лактобацили. Някои гъбички, подобни на дрожди, захаромицети, аеро- или ентерококи също оказват помощ на червата. Препаратите могат да бъдат в течна форма (предимно с живи форми на микроби) или на прах (микробите са изсушени, но когато попаднат в червата, се активират и започват да растат).

Основната функция на пробиотиците е да заселят чревния лумен с нови полезни микроорганизми вместо тези, които са умрели по някаква причина. В допълнение те активно се борят с патогенната микрофлора, която:

  • провокира чревни инфекции (температура, диария, повръщане);
  • предизвиква изключително неприятните симптоми на така нареченото “лошо храносмилане” (подуване на корема, запек, последвано от диария, чревни спазми, метеоризъм, оригване и др.).

И още едно важно свойство на пробиотиците е, че те помагат за повишаване на имунитета, борбата с различни заболявания, подобряват работата на нервната система и подобряват настроението. Но кои са най-добрите пробиотици за червата? Разговаряхме с експерти, направихме анализ на търсенето и съставихме своята класация по-долу.

1. Pro Combo пробиотик

Модерен пробиотик, който е произведен от американската корпорация “Капсулгел” за Витаслим – България. Тоест това хем е най-добрият, хем е и български пробиотик. Помага за възстановяване на чревната микрофлора, на стомаха и поддържа здравето и красотата на кожата.

Pro Combo пробиотик съдържа най-важните пробиотични бактерии, лактобацилус ацидофилус и също така късоверижни фрукто олиго захариди.

Демир бозан за безсъние

Балансиран е така, че да действа незабавно върху тънките и дебелите черва, изобщо той е може би най-добрия пробиотик за дебелото черво. Тези бактерии в необходимото количество поддържат чревната микрофлора, особено след курсове на антибиотична терапия, поддържат черния дроб и имунната система, както и кожата.

Опаковката на пробиотика е 10 капсули, което е достатъчно за възстановяване на микрофлората. Можете да прочетете повече за него и да го купите от ТУК:

Pro Combo най добрия пробиотик за дебелото черво
Снимката е връзка към сайт с подробности за Pro Combo пробиотик и начин да си го доставите.

2. Омни биотик 6

Друго известно лекарство от дълго време, както сред специалистите, така и сред пациентите е Омни биотик 6 (синбиотик). Основата на продукта е специално изсушени (лиофилизирани) лактобацили (Lactobacillus) под формата на прах, разреден с вода до суспензия. Лактобацилите, когато попаднат в червата, се активират и активно заселват чревния лумен. Основното им действие е синтезът на млечна киселина, което създава неблагоприятни условия за развитие на патогенна флора. В допълнение, лакто-микробите сами изместват врага, потискайки неговия растеж и размножаване.

Дайте мнение и Вие тук!
Лекарството е предназначено за:
  • нормализиране на храносмилателната система, включително при бременни и кърмещи жени;
  • подобряване на функционирането на имунната система;
  • нормализиране на метаболитните процеси, включително при хора с хронични заболявания (гастрит, колит, диабет, метаболитен синдром, затлъстяване);
  • лечение на гинекологични патологии, включително вагинална дисбактериоза и млечница;
  • повишаване на общата неспецифична устойчивост (резистентност) на тялото.

3. Лактофлор Bio Plus Пробиотик

Това лекарство съчетава предимствата на предишните две. Съдържа както бифидобактерии (Bifidobacterium), така и лактобацили (Lactobacillus). Предлага се под формата на капсули. Благодарение на комбинираното действие на двата вида от най-многобройните чревни микроби наведнъж, той се използва както за профилактика на различни здравословни проблеми, така и за медицински цели, за коригиране на дисбактериоза след прием на антибиотици, чревни антисептици и други лекарства. Бактериите в състава му стимулират синтеза на интерферон, защитни имуноглобулини, помагат за възстановяването на чревната лигавица по време на възпалителни процеси.

Лекарството се използва за:
  • лечение на чревни и остри респираторни инфекции, включително при бременни и кърмещи жени;
  • възстановяване на микробната флора на червата след лечение с антибиотици, НСПВС (нестероидни противовъзпалителни средства), чревни антисептици;
  • нормализиране на храносмилането при гастрит, ентерит и колит, чернодробни патологии;
  • стимулиране на имунитета при пациенти с хронични заболявания или често и продължително боледуващи;
  • нормализиране на метаболизма при хора с висок холестерол;
  • общо укрепване на организма при хора, склонни към хроничен стрес.

Още по темата ТУК: Мнения за пробиотика Лактофлор. Странични ефекти от Лактофлор Био Плюс. Фибри и Опти 6. За отслабване и за стомах.

4. Ентерол

Този препарат съдържа в състава си малко по-различни култури от предишните препарати – лиофилизирани (изсушени) Saccharomyces boulardii. Тези бактерии преминават през червата за 4-5 дни, без да навредят на тялото ни, но в същото време потискат активността на патогенните представители на флората. Лекарството няма странични ефекти, понася се добре, стимулира ензимната активност на червата, помага за формирането на резистентност към токсините, но докато го приемате, трябва да пиете много течности.

Enterol се използва за:
  • инфекциозна диария от всякакъв произход (включително в комбинация с антибиотици);
  • лечение на дисбактериоза, причинена от клостридии, кандида, клебсиела, стафилококи.
  • Предназначение: лечение на заболявания, придружени от нарушения на нормалната микрофлора, синдром на раздразнените черва, диария, ентероколит.

Подробности ТУК: Как се дава Ентерол за бебе. Сашета Enterol 250, прахче за разстройство при деца. Дозировка на лекарството.

5. Бифиформ

Комбиниран препарат, съдържащ два вида микроби – бифидобактерии (Bifidobacterium) и ентерококи (Enterococcus faecium). Комбинацията от два полезни микроба за вашите черва ви позволява да засилите ефекта на всеки от компонентите. Предлага се под формата на капсули или маслен разтвор. Приемът на Бифиформ помага за възстановяване на естественото съотношение на полезните микроби, като същевременно изключва потенциално опасни и патогенни бактерии. Спомага за нормализиране на количеството на полезната флора до стандартните стойности.

Допълнително стимулира синтеза на защитен мукозен имуноглобулин (IgA) с производството на интерферони.

Предписва се за:
  • патологии на тънките черва и дебелото черво с признаци на лошо храносмилане (подуване на корема, спазми, метеоризъм, диария);
  • възстановяване след чревни инфекции, хранително отравяне;
  • стимулиране на имунитета, подобряване на храносмилането и общата устойчивост.

Как да изберем пробиотици за червата?

Изберете правилните пробиотици за червата заедно със своя лекар. Изборът на лекарство зависи от възрастта на пациента, целта на приема – лечение или профилактика на проблеми с червата, както и специфични проблеми, възникнали в храносмилателната система.

Ако това са микробна диария, хранително отравяне (хранително отравяне) или активиране на опортюнистична флора, комплексите с лакто- или бифидофлора са идеални. Ако се очаква вирусна инфекция, лактобацилите ще бъдат най-оптимални.

Ако е необходимо лечение на инфекциозна диария, е необходим комплексен препарат със захаромицети и полезни собствени микроби. Добре е препаратът да съдържа и среда за присаждане на микроби (т.нар. пребиотици). Ако не, тогава трябва да се допълни диета с високо съдържание на пребиотични фибри, за да могат бацилите да се вкоренят добре.

Важно е да обърнете внимание на формата на лекарството – дали ще ви бъде удобно да го приемате, както и да проучите срока на годност и условията на съхранение. Много от препаратите с живи бактерии изискват строги условия за съхранение в хладилник, при определена температура, в противен случай техните микроорганизми просто ще умрат.

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

линекс

Полезно: помогнете си с пробиотика линекс!

Какво е известният пробиотик линекс. Видове: форте и бейби линекс. Linex gastro при гастрит и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *