Няколко прости съвета срещу безсъние

Безсъние: Чувствате се уморени, но въпреки това дълго се въртите в леглото и не успявате да заспите?

Това състояние може да бъде следствие както на психологически, така и на чисто физиологични разстройства.

В повечето случаи обаче причините за безсънието са преумора, стрес, недостатъчна мускулна активност и т.н. Изобщо съвременните условия на живот са сериозна предпоставка за смущения в съня.

Пълноценният сън е абсолютно необходим за здравето.

Когато човек спи, в тялото му се извършват важни процеси – освен че много от органите и системите почиват, организмът се презарежда за следващия ден. По време на сън се отделя хормонът мелатонин, който действа като чистач на свободните радикали и е от изключителна важност за правилното функциониране на организма.

При всички изследвания е установено, че той се отделя нощем и е хормон на тъмнината.В наше време вследствие на социалния живот се разстройва ритъмът на отделяне на мелатонина, а това води до неблагоприятни биологични последици.

Научете се да не отнасяте проблемите от деня под завивките.

Ако си лягате с мисли за нерешени проблеми или предстоящи задачи, със сигурност няма да се отпуснете и да заспите бързо. Да не говорим, че е малко вероятно да се чувствате отпочинали сутринта…

Релаксирайте!

Броенето на овце е твърде скучно и е демоде. Вместо това опитайте да си представите спокойна картина от типа на водопад, морски бряг или зелена поляна. Концентрирайте се върху детайлите, изчистете съзнанието си и релаксирайте.

Редовните физически упражнения влияят благотворно на съня

Добре е да отделяте време за джогинг или разходки на открито, когато е възможно. Фитнес залата също е алтернатива. Но ако все пак не успявате да намерите време за това, 20-тина минути упражнения в домашни условия също са добър вариант, особено ако работата ви е свързана със седене пред компютъра в офиса.

Имайте предвид обаче, че физическото натоварване действа тонизиращо на повечето хора и може да ви изиграе лоша шега, ако се заемете с това непосредствено преди лягане.

Горещата вана или душ.

След топлата баня тялото се отпуска, което е естествена предпоставка за състояние на сънливост. Тайминга и температурата също са ключови – най-добрият вариант е 30 минути във вана с температура на водата 40° и то час и половина преди да лягане.

Дайте мнение и Вие тук!

Успокояващи аромати.

От край време лавандулата се счита за добър спътник по пътя към владенията на Морфей. Етеричното масло от лавандула действа успокояващо и подобрява качеството на съня. Проучване на Wesleyan University, Кънектикът, потвърждава това твърдение: резултатите при сканиране на мозъка показват, че лавандулата значително увеличава фазата на дълбок сън, която е най-възстановителна по време на спането. Можете да капнете няколко капки във ваната, която вземате преди лягане или да поставите ароматизираща торбичка със стръкове лавандула в спалнята.

Загасете телевизора.

“Фигурин

Вместо него против безсъние си пуснете мелодична музика. Повечето хора гледат телевизия, когато не могат да заспят. Въпреки че е възможно да ви приспи, това определено не е добър вариант. Телевизорът е стимулант, дори само заради светлината на екрана, която влияе върху естествените биоритми (спомнете си мелатонина). Една приятна, мелодична музика може много повече да спомогне за лесното ви унасяне. Все пак детските приспивни песни, надали са се появили случайно…

И накрая, но не на последно място по важност – сгорещете се под чаршафите!

Правенето на любов намалява натрупания през деня стрес и отключва производството на успокояващи и улесняващи съня мозъчни химикали, включително ендорфини. Нещо повече, доказано е, че областта в мозъка, свързана с тревожността, се изключва по време на оргазъм!

Непременно погледнете и ТОВА:

https://www.lekar.bg/2016/03/14/%D0%B1%D0%B5%D0%B7%D1%81%D1%8A%D0%BD%D0%B8%D0%B5-3/

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Какви мнения съществуват за Тритико 75 и 150?

Мнения за Тритико 75. За сън. Странични ефекти, форум

Схема за спиране на Тритико 75. Странични ефекти, форум. Напълнява ли се от Тритико? Мнения. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *