Масло от мащерка помага при болезнен цикъл

При менструални болки не пийте ибупрофен, вземете масло от мащерка

Масло от мащерка се оказва вълшебното средство, което помага при менструални болки по-ефективно от ибупрофен. Полезното приложение на масло от мащерка е изследвано от научен екип в Babol University – Иран.

Иранските учени включили в експериментите си 84 студентки от университета, които системно страдали от болки при цикъл. Част от момичетата приели да облекчават болките с ибупрофен, на втора група отредили плацебо, а трета експериментирала с масло от мащерка, описват от medikforum.ru.

Тази лековита трева е популярна повече като подправка: във всеки супермаркет можете да си купите прясна или сушена мащерка, а масло от мащерка се набавя от щандове за ароматерапия. При анализа на иранския експеримент се оказало, че с масло от мащерка най-бързо и без странични ефекти можеш да се спасиш от болезнените месечни спазми.

Демир бозан билки за бъбреци

Изследователите подчертават специално, че не трябва да пием масло от мащерка – то е за външно приложение. Достатъчно е няколко капки масло от мащерка да се нанесат в долната част на корема и внимателно да се разтрият. Натуралното масло от мащерка не причинява присъщите на някои обезболяващи препарати странични ефекти, за които следва да се внимава.

Най-често приемът на ибупрофен води до дискомфорт, болки или по-тежки усложнения в стомашно-чревния тракт (гадене, повръщане, запек или диария, метеоризъм, киселини). С натуралното масло от мащерка все пак не бива да се прекалява – възможно е да се получат кожни дразнения.

масло от мащерка

С масло от мащерка болезнените спазми отшумяват

Участвалите в експеримента с масло от мащерка доброволки били на възраст от 18 до 24 години. Преди началото на експеримента била определена по десетобална скала интензивността на болките, които те изпитвали системно. Умерената болка се означавала с единица, а непоносимата – с десет бала. Обезболяващият ефект се измервал един час след приема на съответната доза, след денонощие и след 48 часа.

В групата, която се спасявала с масло от мащерка, средните стойности на болката били 6.57. Приложеното масло от мащерка смъкнало оценката до 1.21 при първия цикъл и до 1.14 при втория. В групата на ибупрофен нивото на болката от 5.30 слязло до 1.48 при първия месец и до 1.68 при втория.

Оставете мнения, отзиви и коментари в нашия форум по-долу!

Получавайте първи ЛЕКАР.БГ безплатно на мейла!

Публикуваме доста рядко! Въведете своя Email адрес ТУК:

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *