хляб и диабет, кръвна захар
Този хляб е вашият избор за добро здраве!

Как да контролираме кръвната захар с хляб

Активни компоненти в пълнозърнестия хляб “управляват” стойностите на кръвната захар

Финландски учени огласиха резултатите от мащабно изследване по въпросите на храненето и контрола върху кръвната захар. Потвърдено: пълнозърнестият хляб дава възможност да се регулира кръвната захар, така че да се намали рискът от появата на диабет от втори тип.

Научният екип припомня, че пълнозърнестият ръжен или пшеничен хляб съдържа висок процент фибри. Именно на тях се дължи предпазната функция срещу диабет от втори тип. Този вид хляб позволява стабилизиране на стойностите на кръвната захар, поясняват от meddaily.ru. Това е възможно, защото пълнозърнестият хляб съдържа неподлежащи на асимилация въглехидрати и биологично активни съединения. Тези вещества са активни именно като компонент от фибрите в пълнозърнестия хляб, за разлика от екстрахираните, изолирани зърнени фибри.

Наблюдавайки продължително храненето на голяма група доброволци, учените от Финландия потвърдили спецификите при приема на ръжен или пшеничен хляб с квас. Те доказват, че консумацията на подобен хляб редуцира кръвната захар след приема на храна и в същото време подобрява инсулиновите реакции. В това отношение белият пшеничен хляб се оказва напълно безполезен. Той наистина не е в състояние да подобри здравето на хора с метаболитен синдром, но не носи някакви плюсове и за напълно здравите потребители. Както е известно, под метаболитен синдром се разбира наборът от симптоми, които свидетелстват за повишен риск от диабет и атеросклероза. Контролът върху стойностите на кръвната захар в случая е особено важен.

В някои по-стари изследвания върху ползата от пълнозърнестия хляб вече е коментирано, че този тип храни намаляват риска от появата на диабет от втори тип. До този момент обаче не беше съвсем ясно как точно се случва това, как споменатият хляб успява да намали рисковете. Сега вече може да се обобщи, че биологично активните комплекси от фибрите на пълнозърнестия хляб въздействат директно на метаболизма чрез стомашно-чревния тракт. Именно така става възможен контролът върху кръвната захар.

хляб и кръвна захар, диабет
Този хляб е вашият избор за добро здраве!

Не е изключено принос за възможния контрол върху кръвната захар да имат определени чревни бактерии, за чието добро функциониране са необходими споменатите компоненти на пълнозърнестия хляб. Това е казано на популярен език: учените биха се изразили малко по-сложно – ключови за контрола върху кръвната захар са късите мастни киселини, получени при ферментацията на фибрите в червата. Те, както и метаболитите на фенолните киселини от целулозата се включват в разграждането на захарта. Вероятно тук е възелът на магията – как пълнозърнестият хляб “управлява” кръвната захар.

Дайте мнение и Вие тук!

Вижте и ТОВА

https://www.lekar.bg/2016/08/25/%D0%BA%D1%80%D1%8A%D0%B2%D0%BD%D0%B0-%D0%B7%D0%B0%D1%85%D0%B0%D1%80/

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Car

По-здрави с екзотичния кардамон: ето как!

Свойства и рецепти с подправката като билка. Чай от кардамон. За отслабване със зелен чай. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *