Всяка година около 100 000 души се разболяват от онкологични заболяванишя, половината от тях умират

Три мита за нелечимостта на рака

МИТ ПЪРВИ: Смята се, че ракът е необратим, че туморният процес може само да се забави, да се преустанови, или да се компенсира

РЕАЛНОСТ: Това не е така! Случва се и спонтанна регресия на тумора, т.е. процесът “самоволно” да се обърне в обратна посока. Такива случаи на пълно излекуване на рака са редки, но са известни на онколозите. Във връзка с това специалистите са си поставили две задачи:

• да повишат устойчивостта на тъканите към злокачественото израждане – това важи за профилактиката

• регресията на тумора да се превърне в непрекъснат процес

МИТ ВТОРИ: Битува мнението, че туморният процес представлява генетична промяна и на него може да се въздейства само генетично.

РЕАЛНОСТ: Това било опровергано със следния убедителен експеримент: от туморната клетка се отделя ядрото и се присажда в яйцеклетка на жаба или мишка, като предварително се отдели от яйцеклетката нейното собствено ядро. В резултат на това се развил нормален плод на жабка или мишле. Така било доказано, че ракът е болест не на генетичната програма, а следствие от изменения на генетичната система. А това може да се контролира и предотврати.

Дайте мнение и Вие тук!

МИТ ТРЕТИ: Смята се, че при рак в клетките настъпва хаотично изменение. Медиците наричат този процес “независима прогресия на признаците”.

РЕАЛНОСТ: Това също не е вярно! Учените Клейн и Харис експериментално доказали следното: ако се съединят туморна и нормална клетка, винаги новополучената клетка е нормална. А ако се слеят две туморни клетки от различен тип, винаги се получава туморна. Следователно измененията в клетките при рак винаги са еднотипни. Това е много важен извод, откриващ пред учените нови перспективи за профилактика и лечение на рака.

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *