Хипотониците да внимават много през пролетта

Какво означава да си хипотоник? През пролетно-зимния сезон често настъпват колебания на атмосферното налягане.

Когато то спадне, жизнените сили на хората с хипотония се изчерпват едва ли не докрай. Това е едно от най-разпространените заболявания, което е съпроводено от много нелепи заблуди. За понижено се смята кръвно налягане със стойности по-ниски от 100/60 при мъжете и 95/60 при жените.

При хипотониците е нарушено снабдяването на мозъка с кислород.

ХИПОТОНИЯТА НЕ Е ХИПЕРТОНИЯ

Тя не може да доведе до инфаркт, какво толкова – кръвното ти е спаднало, нищо лошо.За съжаление, и до днес някои хора продължават да мислят по този начин. Включително и лекари. Което обаче не може да се каже за опитните кардиолози. Те не оправдават лекомисленото отношение към хипотонията. Да, вярно е това, че хипотонията няма да доведе нито до инфаркт, нито до инсулт.

Но обърква живота на човека. Кръвоносните съдове са с много нисък тонус, а това забавя кръвотока и нарушава снабдяването на мозъка с кислород. Оттук следва понижаване на работоспособността, виене на свят, сънливост, бърза уморяемост и не на последно място – главоболие.Повишават се възбудимостта, тревожността и чувствителността към студеното време. Хипотониците са склонни да заспиват в автобуса, а честите припадъци ги превръщат в истински мъченици.

БОЛЕСТТА Е НАСЛЕДСТВЕНА

В повечето случаи това наистина е така. Не е изключено да наследите това състояние от своите родители. Но ниското кръвно налягане все пак може да бъде предизвикано и от други причини. Към тях спадат някои заболявания на щитовидната жлеза и надбъбречната жлеза. Например болестта на Адисон, наречена още бронзовата болест – тя се характеризира с много ниски показатели на кръвното налягане и бронзов цвят на кожата.

Хипотония могат да предизвикат и някои сърдечносъдови заболявания, болести на централната нервна система, язва на дванадесетопръстника, хепатит, цироза на черния дроб, анемия.Не трябва да се пренебрегват и професионалните фактори. Не са малко хипотониците, работещи във вредни производства (с продължителна интоксикация) и големи претоварвания. Спортистите например имат тенденция към понижаване на кръвното налягане и нисък пулс. А това е защитна реакция на организма по отношение на големите физически натоварвания.

С ВРЕМЕТО ХИПОТОНИКЪТ СЕ ПРЕВРЪЩА В ХИПЕРТОНИК

С хипотонията човек може да се справи много по-лесно, отколкото с хипертонията. Една-две чашки кафе и всичко е наред.Де да беше толкова просто! Борбата с хипотонията е много по-сложна от тази с хипертонията. Особено ако тя е от дълго време. Кръвоносните съдове години наред изпитват върху себе си постоянно спадане на кръвното налягане и в тях с времето настъпва структурно пренастройване. Казано по-просто, хипотоникът се превръща в хипертоник.

Фигурин лесно отслабване диета 10 килограма

Дори и съвсем леко повишаване на кръвното налягане се понася като хипертонична криза. Такова състояние се лекува много трудно. Лекарите предписват стабилизиращи препарати на болния, но ако дозировката малко се превиши, кръвното налягане рязко пада, болният получава колапс и… мигновена смърт.И въобще, хипотониците са подложени на много критични състояния. Силната кръвозагуба, острата сърдечна недостатъчност, шоковото състояние, топлинните удари – тези нарушения винаги се съпровождат със спадане на кръвното налягане.

Дайте мнение и Вие тук!

НИСКОТО КРЪВНО НАЛЯГАНЕ МОЖЕ ДА СЕ РЕГУЛИРА С ЧАШКА КОНЯК

Нищо подобно! Конякът разширява кръвоносните съдове, а това още повече понижава кръвното налягане. Въобще хипотоникът трябва да бъде много внимателен с алкохола. Особено ако наред с хипотонията, страда и от вегетосъдова дистония. Знаем, че в основата на дистонията лежи наследствена дисфункция на специфичните вегетативни центрове на главния мозък. Безразборният прием на алкохол, който възбужда и без това превъзбудената нервна система, няма да доведе до нищо добро.Природните стимулатори като женшена например, както и кафето и силният чай, наистина повишават кръвното налягане. Освен тях биха ви помогнали киселите краставички, киселото зеле и въобще по-солените ястия.

АКО ТИ СТАНЕ ЛОШО, ВЗЕМИ СИ НИТРОГЛИЦЕРИН

Една от най-разпространените и най-опасни заблуди на тема хипотония. Ако се опитате да помогнете на пребледнял или припаднал на улицата човек, като му сложите нитроглицерин под езика, вие, грубо казано, го пращате на оня свят. До такъв фатален край може да доведе и прочутата Виагра.

Имаме и по-добър материал по темата ТУК:

https://www.lekar.bg/2017/09/11/%D0%BD%D0%B8%D1%81%D0%BA%D0%BE-%D0%BA%D1%80%D1%8A%D0%B2%D0%BD%D0%BE-2/

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

мерене на кръвно апарат

Мнения за Sanitas и другите апарати за кръвно налягане

Какви мнения съществуват за различните апарати за кръвно: Sanitas, Сендо, Омрон и другите. Измерване на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *