парене в стомаха

Постоянни киселини и парене в стомаха са предпоставка за рак

Вижте какво ви заплашва, ако имате постоянни киселини в стомаха или повишена киселинност! Положението може да бъде сериозно!

Стомахът е разположен на два пръста над пъпа. Но понякога се случва да се смъкне надолу. Това става при хора, извършващи тежък физически труд, при продавачи в магазините или на пазара, при фризьори и въобще при хора, чиято работа изисква да стоят дълго време на крака. То може да се случи и при спортистите, занимаващи се с тежка атлетика, борба и фитнес, ако се допусне неравномерно натоварване на организма.

При това състояние паренето и киселините се съпровождат с оригвания и с повишено образуване на газове, със студени крайници, къркорене в корема, липса на апетит, загуба на тегло. То може да доведе и до запек, хемороиди, а при жените – да наруши менструалния цикъл.

Нарушението може да бъде компенсирано със специална дихателна гимнастика.

Тя не е никак сложна – първо се прави дълбоко вдишване, което продължава 5 секунди, след това се стяга задният проход и се напрягат ябълките – това също продължава 5 секунди. След това бавно се издишва – отновоза 5 секунди, при което се разслабват отначало кръстът, после бедрата, ябълките и накрая мускулите на задния проход. Прави се пауза от 2 секунди и после – ново упражнение.

Ще ви предложим и една напитка, подходяща при този случай на получаване на киселини:

10г смлян джинджифил и 10 г смлени зрънца черен пипер се варят в 300 мл вода в продължение на 7 минути. От сместа се пие по 150 мл, 2 пъти на ден, 10 минути преди ядене. Приема се в продължение на 3 дни.

И още: към 200 г картофено пюре се до-бавят 10 г мед. Изяжда се сутрин на гладно.

Курсът на лечение трае 14 дни. И при трите вида парене и получаване на киселини препоръчваме храната да се приема на малки порции, защото при препълнен стомах клапата може да се отвори и солната киселина да се върне обратно в стомаха.

Това е едно сериозно нарушаване при храносмилането, на което малко хора обръщат внимание.

Дори само веднъж в седмицата да получавате киселини, вероятността от възникване на рак на стомаха е 8 пъти по-голяма.

Изпивайки лъжичка сода или чаша мляко, човек усеща облекчение, но по този начин “покрива” проблема дълбоко, мислейки, че нещата са се оправили.

ПРИЧИНИТЕ ЗА ПРОБЛЕМА СА ТРИ

Както при всяка болест и нарушаване в организма, и за състоянието, за което говорим, трябва най-напред да се установи причината. Причините за получаване на киселини са три: повишена стомашна киселинност, дискинезия на жлъчните пътища и свързаните с нея проблеми на черния дроб и смъкване на стомаха. Три проблема, които изискват три различни подхода при ре-шаването им.

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

Да започнем поред: нормално е в стомаха да има кисела среда – храносмилането става с участието на солна киселина. Ако клапата, отделяща стомаха от хранопровода, не се затваря плътно, солната киселина може да попадне на чувствителната лигавица на хранопровода, предизвиквайки дразненето му. Тогава именно започва паренето в стомаха.

ПОВИШЕНАТА КИСЕЛИННОСТ НОСИ РИСКОВЕ

При това състояние солната киселина не трябва да се неутрализира със сода, защото при такава реакция се образува сол, която спомага за образуването на полипи. Произволният прием на сода нарушава киселинно-алкалния баланс в организма. Содата може временно да потуши усеща-нето за парене, но то скоро ще се повтори.

Затова, ако усетите парене, можете, след ядене, на малки дози, да изпиете 100 мл мляко. Правете го след всяко ядене. Ако за една седмица паренето не изчезне, предположението за повишена киселинност отпада. Причината трябва да се търси другаде.

Ако пък именно повишената киселинност е станала причина за паренето, на езика се появява бял налеп, може да започне да ви прилошава и дори да ви се повръща. В този случай няма да се разминете с мляко. Предлагаме ви следната отвара: от настъргани корени от джинджифил се изцежда 5 мл сок, сипва се в чаша вода и тази смес се вари 3 минути, след което в нея се до-бавя 40 г мед. Отварата се изпива на един път – 20-30 минути преди ядене.

Лечението продължава една седмица.

Добре би ви се отразило следното блюдо: 250 г настъргани сурови моркови и 100 г свинско месо се задушават 7 минути в 100 мл вода, като се добавя сол на вкус и смлян джинджифил, а накрая – и 50 г ориз. Приготвяйте си това ядене в продължение на една седмица.

Яйчната черупка също помага за киселини при повишена киселинност. Тя се смила и се смесва със 140 мл вода. Пие се веднъж дневно в продължение на две седмици.

ДИСКИНЕЗИЯТА НА ЖЛЪЧНИТЕ ПЪТИЩА УВРЕЖДА ЧЕРНИЯ ДРОБ

Както вече казахме, другата причина за киселините е дискинезията на жлъчните пътища и проблемите с черния дроб. В този случай киселините са съпроводени с усещане за горчивина в устата, а на езика има жълт налеп. Причината за това нарушаване може да бъде стрес и свързаният с него спазъм, водещ до отделяне на жлъчен сок в стомаха.

Жлъчният сок има алкална среда, а средата в стомаха е кисела – вследствие на това настъпва реакция. Подобно състояние може да се получи и след активна физическа работа.

В случая помага отварата от овес: 2 супени лъжици неизчистени зърна овес се слагат в 1 литър вода и врят 15 минути. След това се добавят още 2 супени лъжици овес и врят още 2-3 минути, а накрая се добавя 2 супени лъжици прясно мляко. Получава се около 900 мл отвара. Пият се по 3 супени лъжици 3 пъти на ден в продължение на 2 седмици.

Тази отвара помага не само при парене и при киселини, но и при застойни явления в черния дроб, бъбреците, жлъчния мехур, както и при атеросклероза. И не на последно място, тя е отлично средство за отслабване.

Полезно за всички, които не знаят: Всеки пети българин има сериозни проблеми със стомаха

За да разберем особеностите на протичане на язвената болест, донякъде на дванадесетопръстника, трябва малко да се задълбочим в анатомията на човека.

Дайте мнение и Вие тук!

Дванадесетопръстникът е разположен между стомаха (който е с киселинна среда) и тънкото черво (с алкална среда). Ако мускулът между стомаха и червата е отслабнал, стомашният сок, заедно с храната, не може да проникне навреме в дванадесетопръстника, а жлъчният сок се връща обратно в стомаха. Вследствие на това въздействие на храносмилателните сокове, в дванадесетопръстника възниква възпаление.

Проблемът се задълбочава с това, че преминаващата по червата храна травмира възпалените части. В резултат на това се получава язва.

Особеността при язвената болест на дванадесетопръстника е в това, че болките се появяват през нощта, на сутринта или доста време след ядене. Язвата на дванадесетопръстника възниква също така на фона на повишена стомашна киселинност.

По това тя се различава от язвата на стомаха, която възниква при всякаква киселинност.

СЛЕД СТРЕС ЯЗВАТА ЗАЗДРАВЯВА ПО-ТРУДНО

Съществува мнението, че язвата може да възникне на нервна основа. Не всички лекари и учени са съгласни с това, обаче е установено, че при нервен стрес и пренапрежение язвата заздравява много по-бавно. Забелязано е, че към язвена болест най-често са предразположени хора, изпитващи постоянен страх и имащи много ниско самочувствие, с една дума – потиснати хора.

Те обикновено искат да се харесат на всички и ако това не стане, започват да се смятат за недостойни, за недостатъчно добри. Препоръчваме ви да промените начина си на мислене, като ви предлагаме всекидневно да си повтаряте следното: “Аз съм спокоен и отпуснат, обичам себе си и одобрявам всички свои действия. Светът око-ло мен е прекрасен и аз съм в пълна безопасност. Намирам се в хармония със света”.

КАКВА ДА БЪДЕ ДИЕТАТА

Освен осигуряване на спокоен и на здравословен режим, на едно от първите места при лечение на язва и профилактика на обострянията стои правилното хранене. Целта на диетата е да се намали дразненето на лигавицата на дванадесетопръстника. Най-добре е тя да се избира от лекар, защото общоприетите диети не са подходящи за всички болни.

В период на обостряния е желателно от менюто да се изключат пресният (мек) хляб, тестените изделия, пържената храна, мазното месо и риба, млечните продукти с висока киселинност, сметаната, соленото сирене, лютивите, мариновани и солени храни, силните бульони, консервите, суровите ненастъргани зеленчуци, бобовите продукти, киселите, богати на целулоза плодове, храната, предизвикваща образуване на газове (зеле, краставици), газирани напитки, кафе, шоколад, алкохол и цигари.

Изпитано през вековете

Тук ви предлагаме 3 билкови рецепти, които се прилагат по време на обостряния и 2 седмици след това. Но ако след 2 седмици сместа не подейства, заменете я с друга.

  • За заздравяване на язвата на дванадесетопръстника можете дълго време да приемате настойка от лайка – 2 супени лъжици сухи смлени цветове се заливат с 2 чаши преварена вода и престояват, докато сместа се утаи. След това се прецежда и се пие по половин чаша, 40 минути преди ядене.
  • 4 супени лъжици дъбови кори се заливат с 1 литър преварена вода и сместа се слага да ври 20 минути. След това се изстудява и от нея се приема по 1 супена лъжица 2-3 пъти на ден.
  • Живовлек и градински чай се смесват в равни количества. 1 супена лъжица от сместа се залива с 2 чаши преварена вода, слага се да ври 5 минути, после се оставя да престои 1 час. През първите 10 дни се пие по половин чаша, а след това – 3 пъти на ден по половин чаша.

Вижте и ТОВА:

https://www.lekar.bg/2019/05/10/%d0%ba%d0%b8%d1%81%d0%b5%d0%bb%d0%b8%d0%bd%d0%b8-%d0%b2-%d1%81%d1%82%d0%be%d0%bc%d0%b0%d1%85%d0%b0/

Първоначално публикувано на:07.02.2008 @ 18:50

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

еманера

Мнения: Еманера или Нексиум? Колко време може да се пие?

Колко време може да се пие Еманера 20 мг? Нексиум по-добро ли е? Мнения за …

Едно мнение

  1. Zdraveite ot tri meseca poduvane v dolnata hast na korema ne mi se xodi do toaletna po golqma nujda po nqkoga kesilini karkorene na herva vazmojnilie ot jlahkata ili newto drugo

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *