Абдоминопластика

Мастната престилка, лечение чрез абдоминопластика

Абдоминопластика помага срещу така наречената мастна престилка, която е доста неприятно явление вследствие на бременност.

Бременността и раждането неизбежно се отразяват върху корема на жената. Натискът на уголемената матка предизвиква раздалечаване на мускулите и отпускане на предната коремна стена. В резултат на това дори при най-слабичките жени на мястото на плоския корем се появява некрасива изпъкналост.

А при пълните се образува дебела гънка – «престилка». Тя пречи на нормалното движение‚ притиска вътрешните органи‚ тоест създава на жената не само естетически‚ но и доста сериозни медицински проблеми. Нереалистично е да се мисли‚ че от такова нещо можете да се избавите с помощта на диети -преразтегнатата кожа не може да се свие сама.

Затова единственият ефективен метод на лечение е хирургичната операция.Освен гънката, която често се нарича «престилка». При наличие и на други проблеми с корема – пергаментна кожа‚ бръчки и гънки около задните части, «малките» операции / липосукция например/ няма да й помогнат.

Тогава се прави абдоминопластика.

Като се съберат разделените мускули на предната коремна стена‚ се премахва злощастната «престилка»‚ а останалата кожа внимателно се опъва. Операцията преминава под пълна анестезия и продължава два часа и половина. Едно денонощие пациентката трябва да бъде под наблюдение – на легло‚ а след седмица се изписва.

В продължение на месец и половина се носи специално компресионно бельо. Пълният ефект от пластичната операция може да се оцени след шест месеца.Първото хирургично «махане на корема» било направено през 1899 година‚ когато доктор Кели премахнал кожно-мастна «престилка» с тегло почти 7‚5 килограма.

Дайте мнение и Вие тук!

Едва през 60-те години на ХХ век американските лекари усъвършенствали методиката на операцията‚ като започнали да укрепват мускулния скелет на коремната стена.

Казват‚ че тласък на развитието на коремната пластика дали застаряващите холивудски актриси‚ които не искали да се примирят със загубата на предишната си привлекателност. Хирурзите потвърждават тези слухове, но крият имената на опитните си зайчета.

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Лекарства и лечение при паник атаки и страхова невроза

Лекарства за паник атаки, хапчета за страхова невроза

Мнения за най-добрите хапчета за страхова невроза. Лекарства за паник атаки. Какво да пием? Билкови …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *