Как се образува язва? Симптоми и лечение

Как можем да тълкуваме тежест или тъпа болка (а още по-зле – силна болка!) в слънчевия сплит? Симптоми на язва: Тежест в стомаха, гадене и повръщане след хранене.

Лекарите са установили, че тези, които имат нулева група на кръвта с положителен резус фактор, страдат три пъти повече от болести на стомаха,отколкото хората с друга кръвна група.

Почти всеки втори човек над 25 години има проблеми със стомаха. В началото се започва с едно увреждане на лигавицата, което не е толкова страшно. То не причинява болка и не нарушава процеса на храносмилането. Но ако не му обърнете внимание, с времето то може да се превърне в язва на стомаха или на дванадесетопръстника. А това вече е сериозно.

Не е болка, а болезнено усещане.

Разбира се, болезненото усещане в стомаха или в червата съвсем не е единственият симптом на това увреждане на лигавицата. Това само е първият тревожен звънец. След тежестта в стомаха и усещането за дискомфорт започват да се образуват киселини, идва и чувството за гадене и за повръщане, разстройство.

 • Дискомфортът е тясно свързан с приемането на храната. При увреждане на на стомашната лигавица усещането за тежест в стомаха продължава от 30 до 60 минути след хранене.
 • При нарушаване лигавицата на дванадесетопръстника – след два или три часа.Причината за всичките тези неприятни усещания е стомашният сок. Достатъчно е човек да е нервен преди хранене или да е превъзбуден от силни емоции и стомахът му започва да протестира. Това значи, че вече произвежда стомашен сок с двойна сила. Естествено е това да се отрази на лигавицата на стомашно-чревния тракт. Това е периодът, в който по стените на стомаха се образува т.нар. микроязва, която постоянно е разяждана от стомашния сок.

Ето няколко прости правила, които могат добре да защитят стомаха от увреждане

 1. Избягвайте острите емоционални избухвания, не се дразнете от дребни неща, а ако случайно изпаднете в нервна криза, просто хапнете нещо (ябълка, бонбон) или просто изпийте половин чаша топла вода.
 2. Спазвайте специален режим на хранене.
 3. Откажете се за известно време от газираните напитки -кока-кола, спрайт, фанта и пр.
 4. Не палете цигара рано сутрин преди да сте хапнали нещо.
 5. Яжте по-малко храни, които могат да увредят лигавицата на стомаха: чипсове, сухари, много студени и много горещи ястия.

БОЛЕЗНЕНО ЛИ Е ЛЕЧЕНИЕТО НА МИКРОЯЗВАТА

Микроязвата започва да се лекува, когато диагнозата е потвърдена след редица изследвания на болния.А за да стане това, лекарят задължително ще ви накара да си направите гастроскопия. Това е много неприятна процедура – всеедно да си глътнеш червата.Но лечението не е съпроводено с причиняване на болка, защото е медикаментозно.

Ако нарушената цялост на лигавицата на стомаха е открита навреме, може да се излекува с ан-тациди и с няколко леки диети.Само в по-редки случаи заедно с антацидите и диетите могат да се предпишат и антибиотици.Но това се преценява от лекаря-специалист и зависи от сериозността на заболяването и от особеностите на организма на болния….

КАЖЕТЕ МИ КАКВО Е ГАСТРОПТОЗА

Смъкването на стомаха (гастроптоза) е заболяване, при което този орган се смъква частично или изцяло в малкия таз. При това смъкване стомахът не нарушава способността си да изпълнява своите функции. Дори и да се намира изцяло в областта на малкия таз, стомахът продължава да обработва храната, както и преди.Кратка медицинска справкаТази патология обикновено е или вродена, или придобита и често се съчетава със заболявания на бъбреците или на черния дроб. Подобно нарушение на вътрешните органи най-често възниква при жените с астенично телосложение, които не са тренирали никакъв спорт и водят застоял живот. Но заболяването може да се развие и у хора с нормална мускулна система, когато са подложени на постоянно физическо пренапрежение, при бременност или след рязко отслабване….

КАКВА Е ПРИЧИНАТА ЗА СМЪКВАНЕТО НА ТОЗИ ОРГАН

В началния стадий смъкването на стомаха протича без симптоми. Малко по-късно възниква дискомфорт и тежест около слънчевия сплит. Понякога на болния му се гади или повръща. Не е изключено да възникнат и болки в областта на сърцето. След хранене болният усеща тежест и болка в стомаха. След физическо натоварване възниква силна болка в областта на корема, която намалява или изчезва напълно, когато болният заеме хоризонтално положение в леглото.Ако смъкването на стомаха е свързано с астенично телосложение, болните се оплакват от липса на апетит, от гадене или повръщане след хранене, както и от учестено сърцебиене.При по-нататъшно прогресивно развитие на болестта се появяват болки под лъжичката след ядене, а след прекаляване с алкохол -чувство за препълнен стомах.

Започват да се появяват проблеми при храносмилането.И те са следните

 • подуване на корема;
 • образуване на киселини;
 • запек;
 • страх преди хранене от това, какво ще възникне след това….

КОГА ТРЯБВА ДА СЕ НОСИ БАНДАЖ?

Ако рентгеновото изследвате потвърди, че стомахът се е смъкнал надолу, трябва своевременно да се започне с лечебнопрофилактичните процедури.

А те са:

 • Поне 5-6 пъти през деня трябва да се приемат малки порции с нискокалорична храна, която се усвоява по-бързо и безопасно от стомаха.
 • Ядат се продукти с повече целулоза: черен хляб, овесена каша, плодове и зеленчуци, мед и кисело-млечни продукти.
 • Пият се смесени прясно изцедени плодови сокове: моркови, спанак, краставици и домати….

ИСТИНА ЛИ Е, ЧЕ ПРОПОЛИСЪТ Е ДОБРО ЛЕЧЕБНО СРЕДСТВО

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

Клетките на стомашната лигавица най-бързо се възстановяват с помощта на мед и прополис. Вярно е, в меда се съдържа голямо количество захар и органични киселини, които могат да раздразнят лигавицата на стомаха. При неприятни усещания след консумацията на мед е добре да се разрежда с вода. 1 супена лъжица мед се слага в чаша с вода.

Може медът да се сложи и в храната преди консумиране. Подходяща е комбинацията мед-сметана, мед-извара и т.н. Разбира се, най-добре е медът да се приема в чист вид: по една супена лъжица три пъти на ден преди ядене….

Дайте мнение и Вие тук!

ЗАЩО НЕ МИ РАЗРЕШАВАТ ДА ЯМ ПЪРЖЕНО

И при най-малките проблеми със стомаха трябва да се спазва подходящата диета. При увредена стомашна лигавица тя трябва да се спазва не по-малко от два месеца. Преди всичко от менюто се изключват храните, които могат да раздразнят лигавицата на стомаха.

Всеки, който има такива проблеми, знае от какво може да го заболи стомахът. Това са лютите, пържените и киселите храни, газираните напитки, алкохолът и някои други продукти. Откажете се от тлъстите меса и от сланината, от гъбите, пушените меса и от колбасите.

Консервите, суровите плодове и черният хляб също могат да се окажат причина за стомашни проблеми.

Всичките блюда трябва да се задушават на пара и да се консумират на малки порции около пет – шест пъти на ден.

 • Задължително е в менюто да се включат повече млечни продукти: мляко, краве масло, сметана. Ферментите, които те съдържат, ускоряват регенеративните (възстановителните) процеси по лигавичната обвивка на стомаха и на червата.
 • Задължително се носи бандаж.
 • 3-4 пъти в седмицата се прави гимнастика за укрепване на корема.
 • 2 часа след хранене се прави 5 мин. масаж за укрепване и заздравяване на корема и за предотвратяване на запека.
 • Трябва редовно да се правят водни процедури (вани и контрастен душ), или да се ходи на басейн. След приемането на вана или душ в течение на 3 до 5 минути се извършват с длан кръгови движения по корема. Може да се направи масаж по същия начин и със силна струя вода.

Ако лекарят потвърди диагнозата за смъкнат стомах, не бива да се вдигат или да се носят тежки предмети и да се избягват физически натоварвания.

Погледнете и ТУК:

https://www.lekar.bg/2007/07/16/%D0%BF%D1%80%D0%B8-%D0%BA%D1%8A%D1%80%D0%B2%D1%8F%D1%89%D0%B0-%D1%8F%D0%B7%D0%B2%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D0%B4%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B0%D0%B4%D0%B5%D1%81%D0%B5%D1%82%D0%BE%D0%BF%D1%80%D1%8A%D1%81%D1%82/

За Маргарита Алексиева

Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

стомах, лечение, профилактика

Стомах. Болести, симптоми, лечение и профилактика

“Боли ме стомах” – какъв може да е проблемът? Симптоми, свързани с болен стомах; болестите …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

АБОНИРАЙ СЕ БЕЗПЛАТНО!

Получавай на мейла си новите публикации на Лекар.БГ

Публикуваме рядко, не пропускайте!АБОНИРАЙ СЕ!