Циреи

Фурункули – инфекция или стафилококи в кръвта

Фурункулоза: Почти всеки човек поне веднъж в живота си се е сблъсквал с фурункули, този неприятен проблем.

Но сигурно не всички знаят, че това не е просто пъпка по тялото, а сериозно заболяване. Към фурункулите в никакъв случай не трябва да се отнасяме лекомислено. Първо – те не се лекуват толкова лесно, и второ – не е изключено зад тях да се крият различни заболявания, за които дори и не подозирате.

Кожата на всеки човек е изпъстрена с множество торбички, наречени фоликули, в които се намират мастните жлези. Ако в тях проникнат инфекции, е възможно да възникне остро гнойно възпаление. Точно това наричаме фурункул.

Ако той излезе един път на ръката или на крака, не е голяма беда. Но ако се появи в тъканите на кожата на носа или в слуховия проход, фурункулът може да докара такива неприятности на човека, че да обърка начина му на живот и здравето му за дълго време.

Първите признаци на болестта

Отначало се появява лек сърбеж, който след 2 дни вече се сменя със зачервяване и подпухване на кожата на това място. Най-често това е малко уплътнение -около 5 мм. Понякога конусообразната централна част на възпалението, в зависимост от степента на увреждане, може да достигне и до 2-3 см в диаметър.

Ако няма усложнения, фурун-кулът напълно изчезва за около седмица и половина.

Ако обаче изведнъж се възпалят няколко съседни торбички (пори), се получава оток с много по-големи размери, отколкото при обикновения фурункул. Цветът на кожата в мястото на отока става червен, а е възможно да се отделя и гной.

Такова обширно възпаление се нарича карбункул.

Той често се съпровожда със силна болка, повишена температура, повръщане, а понякога дори и с припадъци.

Какво не трябва да се прави?

При откриване на фурункул по тялото, дори и в начален стадий, в никакъв случай не трябва да се прави това, което повечето хора правят – да се опитат да го отстранят, да го извадят. Това е най-важното, което трябва да се знае.

Защото при увреждане огнището на възпаление е възможно по-нататъшно разпространение на инфекцията по целия организъм, и то с тежки последствия.Особено опасно е да се пипа фурункул в областта на слабините, гърдите на кърмачките и на лицето.

“Демир

Ако се появят фурункули над нивото на устата, инфекцията може да проникне по кръвоносните съдове в главния мозък. Това може да доведе до разрушаване на мозъчната тъкан и дори до летален изход.

Освен това, разпространявайки се, инфекцията може да предизвика възпаление и на самите тъкани на кръвоносните съдове, което се превръща в тромбофлебит на повърхностните вени на лицето.

ЛЕКУВАЙ ЦИРЕЯ СИ САМ

Когато човек е на поход в планината например за няколко дни и му се случи нещо толкова неприятно, се налага да се лекува сам. И тук на помощ идва народната медицина, която обаче също трябва да се прилага много внимателно.

Първото правило е ръцете да се изчистят много добре, както и всички използвани подръчни средства. Използвайте сапун, за да се унищожат бактериите по ръцете.

Една от най-популярните народни рецепти за лечение на фурункул е превръзка с печен лук.

Една глава лук се разрязва наполовина и се налага на огнището на възпалението. След няколко часа лукът се сменя.

За да се спука фурункулът по-бързо, могат да се правят компреси от няколко лекарствени растения.

Едно от най-силнодействащите растения в това отношение е брястът. Взема се парче кора от бряст и се стрива, след което се смесва с вода, докато се получи каша. Тази смес се слага на огнището на възпалението, но трябва да бъде максимално затоплена.

Друго полезно растение, помагащо да се спука фурункулът, е столетникът. Вземат се листа, стриват се и се налагат на болното място.Още по-просто, но достатъчно ефикасно средство е налагането на възпаленото място на разрязана глава чесън или кашица от смлян чесън.

Съществуват и по-екзотични методи, например с етерични масла. Така например за дезинфекция на тъканите около възпаленото място се използва 2-процентен разтвор на лавандулово етерично масло. От него могат да се правят горещи компреси.

КАКВО ВКЛЮЧВА ЛЕЧЕНИЕТО НА ЗАБОЛЯВАНЕТО?

В начален стадий от развитието на фурункула като първа помощ можете да наложите на мястото на възпалението компрес със спиртен разтвор. Но ако болката и зачервяването се засилят, задължително се обърнете към лекар.

Ако няма усложнения, ще ви сложат превръзка с их-тиол, а след това ще ви назначат и други средства за по-бързо заздравяване и естетичен вид.

При абсцес, т.е. гноен процес зад пределите на торбичката, се налага хирургична намеса. Същото важи и за карбункула.

Огнището на възпалението се отваря, гнойта и мъртвата тъкан се отделят и след това се прави превръзка с мехлем.

Дайте мнение и Вие тук!

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА ФУРУНКУЛОЗАТА

Ако фурункулът ви се е появил, но не е дал усложнения, нямате повод за сериозно безпокойство. Но ако след него се появи втори, след това трети и т.н., това означава, че боледувате от фурункулоза.

Причина за това състояние може да се окаже нарушаването на правилата за лична хигиена и прекалено силното изпотяване, особено през лятото. Именно затова фурункулите най-често се появяват в тези участъци от кожата, където се отделя най-много пот, а и мастните жлези работят най-интензивно.

Изходът от положението е повишаване на личната хигиена – по-често взимайте душ, сменяйте бельото и въобще облеклото си, използвайте различни антибактериални средства за кожата.

Обаче не само хигиената е причина за фурункулозата. За съжаление, нещата се усложняват много, ако тя е следствие от някакво заболяване. Една от най-разпространените причини е наличието на стафилококи в кръвта.

Захарният диабет или други заболявания, свързани с обмяната на веществата, също могат да доведат до фурункулоза.

Не на последно място ще посочим намаляването на имунната защита на организма или недостигът на витамини.

Много често от фурункулоза страдат хора, които се хранят неправилно, в смисъл приемат повече въглехидрати. В такива случаи е необходимо да се откажете от тестените и сладките храни.

А и общото нестабилно състояние на организма, това че е изтощен поради някаква причина, също може да се изрази във вид на фурункулоза.

Така че за откриване на точната причина за това заболяване се изискват сериозни медицински изследвания. Друг начин за решаване на проблема не съществува.

За изключение може да се смята само ако болният е под 25-годишна възраст, защото в тези случаи болестта е вследствие хормоналното пренастройване на организма.

За възникването на фурункулозата помагат и различните микротравми на кожата, както и постоянното и дразнене с химични активни вещества.

Първоначално публикувано на:26.01.2008 @ 15:23

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *