НИЗЗД: Наднорменото тегло и диетата – опасен омагьосан кръг при диабет

Ако при поставянето на диагнозата неинсулинозависим диабет (НИЗЗД), сте с наднормено тегло u над 40 години…

Ако нивото на кръвната ви захар на гладно спада на 7 ммол/л при смяна на диетата, то нямате нужда от друго лечение. Докато при инсулинозависимия диабет (ИЗЗД) инсулинът е абсолютно задължителен, при НИЗЗД основната част от лечението е диетата.

Промяната в начина на хранене може да е единственото, което ще ви се наложи да правите, за да го държите под контрол. При НИЗЗД симптомите на диабета като жажда и често уриниране са в по-лека форма и се оправят сравнително лесно. Главната цел на вашето лечение е да предотвратите сериозните усложнения – от каквито има по-голям риск, отколкото при ИЗЗД.

Докато сме млади, здрави и с нормално телесно тегло, не бива да се заблуждаваме, че ни е позволено излишество в храненето. Никой от нас – дебел или слаб, диабетик или здрав – не може да яде и да пие каквото си иска и колкото си иска. Ако можехме, всички щяхме да сме с наднормено тегло.

Разбира се, не е много приятно да се ограничаваш, когато става дума за простичките удоволствия като храна и напитки. Те са неразделна част от семейния живот, от приятелството, от празниците и от уюта. Нужни са силна воля и последователност, за да се усети разликата между успеха и провала. А успех означава да сме здрави дълго време и да можем да водим нормален живот.

Повечето от нас вече са надхвърлили нормалното си тегло, когато станат диабетици. Тогава освен заради външния си вид трябва да нормализираме теглото си и заради здравето си. Първото и най-важното нещо е да намалим приема на калории. Това означава незабавен благоприятен ефект – нивото на кръвната захар се понижава. Грижите за достигане на идеалното тегло оказват благоприятен ефект във всеки етап, но колкото по-рано започнете, толкова по-добре ще откликнат тялото и диабетът.

Ако искате да отслабнете, трябва да се стараете да приемате по 1000 калории дневно или по-малко, но във втория случай – под лекарско наблюдение. За да останете на определено тегло, можете да приемате по 30 до 35 ккал/кг телесно тегло в зависимост от физическата си активност. Това прави от 1700 до 2000 ккал дневно, ако тежите 57 кг, от 1950 до 2300 ккал – за 66,5 кг, и от 2200 до 2600 ккал, ако тежите 76 кг и повече. Всяко намаляване на калориите трябва да става постепенно.

Дайте мнение и Вие тук!

На всички рецепти в готварските книги за диабетици има обозначения на калориите. Макар отначало смятането на калориите да е доста досадно, с времето ще ви стане като втора природа. Също така ще можете да съставяте менюто си според калориите, когато ходите на ресторант или си вземате храна за вкъщи.

Участието на цялото семейство е от огромно значение. Поначало не е зле всяко семейство да преразгледа хранителните си навици, ако един от неговите членове е с наднормено тегло или е диабетик.

След като свалите малко килограми, трябва да си изработите вкусна и задоволяваща диета, която ще поддържа теглото ви. Редовното физическо натоварване помага. Колкото повече се натоварвате, толкова по-малко ще ви се налага да се ограничавате в яденето.

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Car

По-здрави с екзотичния кардамон: ето как!

Свойства и рецепти с подправката като билка. Чай от кардамон. За отслабване със зелен чай. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *