Щитовидната жлеза

Кога се нарушава равновесието. Тиреотоксикоза

Сред многото грижи и суета във всекидневието много от нас рядко мислят за собственото си здраве. Често тревожните симптоми на тялото се приемат като преумора с увереността, че всичко ще отмине. Трябва обаче да се знае, че една от най-сериозните ендокринни патологии – заболяването на щитовидната жлеза, се развива постепенно и почти незабележимо.

Независимо от малкия си размер – тегло от 15-20 грама, този орган изпълнява много важни функции. Щитовидната жлеза регулира практически всичките обменни процеси, които ста-ват в организма. Този орган може да се сравни с диригент, който ръководи един оркестър но не с помощта на палка, а с предаването на сигнали, осъществени с помощта на определени хормони.

Кратка медицинска справка

Щитовидната жлеза изработва тиреоидните хормони (тироксин Т4 и тpuuogтuронин Т3) и калцитонин. Калцитонинът взема участие в регулацията на калция в организма, отговаря за здравината на костите, а също и за провеждането на импулсите в нервната и в мускулната тъкан.

Тиреоидните хормони са необходими за нормалното умствено и физическо развитие на човека. Заедно с хормоните за растежа, които се изработват в хипофизата, те отговарят за развитието на костите на скелета. Хормоните от щитовидната жлеза стимулират клетките на имунната система и приемат участие в регулирането на теглото.

Никак не е случайно, че лекарите препоръчват на пълните хора най-напред да изследват именно този орган.От своя страна, дейността на щитовидната жлеза се контролира от специални структури на главния мозък – хипоталмуса и хипофизата.

По различни причини нормалната дейност на щитовидната жлеза може да бъде нарушена. В такива случаи възникват заболявания, които най-често се съпровождат с изменения в нивото на изработваните хормони и с увеличаване на размерите на щитовидната жлеза.

Излишъкът от хормони усилва обменните процеси в организма. Клетките са принудени да работят със засилени темпове, което води до тяхното изтощаване.

Болестта се проявява постепенно. Най-напред се променя характерът на човека. Членовете на семейството и приятелите забелязват необичайно нервничене, суетене, раздразнителност и плач без причина.

Възникват трудности и при общуването, за-щото настроението на болния непрекъснато се мени – от еуфория до депресия

Демир бозан за безсъние

Много често при тиреотоксикоза се нарушава сънят, болният често се събужда през нощта със силно сърцебиене, а понякога и със силен, не-обясним страх.Заради силното изпотяване и усещането на топли вълни у него постоянно възниква чувство-то на дискомфорт.

Много от пациентите се чувстват непрекъснато жадни, стават все по-кратки интервалите за уриниране, без причина възниква и разстройство (диария).При прогресиране на заболяването се променя и външният облик: болният бързо отслабва, косите му стават чупливи и започват усилено да капят. Често при хипертиреоза изпъкват и очните ябълки.

ОТ ТАБЛЕТКИТЕ ДО ОПЕРАЦИЯТА

Дайте мнение и Вие тук!

В традиционната медицина съществуват три основни метода за лечение на тиреотоксикозата. Най-простият от тях е приемането на препарати, които потискат изработването на хормони от щитовидната жлеза.Ако този метод се окаже неефикасен, на болния се предлага оперативно лечение или радиотерапия. При операцията се отделя една значителна част от органа. Този метод не е съвсем безопасен.

Лечението с радиоактивен йод, в сравнение с операцията, е по-безопасен и високоефикасен метод. Болният приема течност или капсули, които съдържат радиоактивен йод. Попадайки в организма, йодът се натрупва в клетките на щитовидната жлеза, унищожава излишните и ги замества със съединителна тъкан.За съжаление, в повечето от случаите след операцията или след облъчването се развива хипотиреоза, която изисква заместителна хормонална терапия.

В качеството на спомагателни средства могат да се използват и рецепти от народната медицина. Благоприятно въздействие на обмяната на веществата оказва зеленият китайски чай. Изключително важно е той да се свари правилно.

КАК СТАВА ТОВА

Взема се една непълна чаена лъжичка от чая и се слага в празна чаша. Залива се с вряла вода, завива се плътно и се оставя да престои така три минути. Пие се сутрин, без захар, може да се подслади само с мъничко мед. Чаят не трябва да се разрежда с Вода, а запарка не може да се прави втори път.

ВПРОЧЕМ

Болните от хипертиреоза трябва да приемат храна, която съдържа по-голямо количество белтъци и витамини. Трябва да се изключи сланината и другите животински мазнини, пушени меса и алкохол. Всичките болни с нарушение в работата на щитовидната жлеза трябва да избягват преките слънчеви лъчи.

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Aphasia

Афазия. Симптоми, лечение и диагностика

Моторна афазия. Симптоми на детска афазия. Лечение на афазия брока. Причини и терапия за справяне …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *